IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ниските доходи остават главният проблем на България

Дефлацията е истински бич за икономиката, защото тя означава, че няма финансов ресурс в икономиката, смята социалният министър

18:56 | 16.11.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калфин: Ниските доходи остават главният проблем на България

Ниските доходи остават един от главните проблеми в България, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в ефира на bTV. Той беше категоричен, че не със свиване на доходите се подобрява икономическата ситуация.

Социалният министър не се е отказал от идеята да бъдат намерени пари за коледни надбавки за пенсионерите и социално слабите, защото, макар и сумите да са малки, те ще бъдат от помощ в предстоящите тежки зимни месеци.

Възможните източници на средства са резерви в бюджета на Националния осигурителен институт (НОИ) или от актуализацията на бюджета, обясни Калфин.

Той допълни, че се полагат всички усилия пенсионерите отново да получат коледни добавки и през тази година. Социалният министър коментира и думите на Владислав Горанов, че не иска да бъде" благороден с чужди средства" и  затова няма да има коледни добавки. Калфин обясни, че това не може да бъде аргумент, тъй като финансовият министър по презумпция управлява чужди средства.

Все пак Ивайло Калфин призна, че бюджетът е в „много лошо състояние”, но припомни увеличената цена на електричеството. Социалният министър допълни, че подкрепа ще имат хората, които получават енергийни помощи, но трябва да бъде намерен начин и другите хора с ниски доходи да бъдат подпомогнати.

По неговите думи трябва да се помогне на хората спокойно да преживеят тежките зимни месеци, а от пролетта, когато започнем да получаваме и средствата от европейските фондове по новия програмен период, да се започнат и по-тежките реформи.

Калфин посочи още, че дефлацията, която регистрира Националният статистически институт (НСИ), е „истински бич за страната”, защото няма финансов ресурс в икономиката и няма възможност за увеличаване на доходите. Чак сега започват да се размразяват и средствата от ЕС.

Дефлацията показва, че търсенето намалява, а икономиката спира, не се събира и ДДС, който е един от основните източници на приходи в бюджета.

Социалният министър изчисли, че парите, които са необходими за допълване на Фонда за гарантиране на влоговете, за да бъдат изплатени влогове в КТБ, са почти равни на субсидията, която правителството изплаща в бюджета на НОИ – около 2 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Така е другарю Калфин, обаче правилния начин да се повишат доходите е с с повишаване на производителността на труда и създаване на подходяща среда за развиване на високи и модерни технологии във всяка сфера от икономиката.Тарикатският начин е гръцкият сценарии - теглиш заеми, лъжеш счетоводно доколкото е възможно а после протестирай колкото си щеш срещу големия хомот, който ще ти наденат за поне 50-60 години...Сега в Гърция данъците за собственост са толкова големи, че на пенсионерите не им стигат пенсиите само тях да си плащат. Станаха по-зле и от българите в това отношение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Ако не са гастербайтерите "икономика" няма да има тук! :)))) Чакат с нетърпение преводите им към все още живи роднини, че да ги оберат през бюджета. Икономика! :))))) смешна история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Slavvi
преди 9 години
Разбира се, че се отнася. Нима САЩ не са длъжници на ФЕД?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 9 години
Това отнася ли се за USA и Япония, например. И там се харчи много повече, отколкото се изкарва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
Ами чел съм го, какво да правя. То по онова време просто друго нямаше какво да се чете по икономика. Това, че съм го чел не е лошо. Лошото е, че други не са го чели, включително и много "другари". В четенето лошо няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 1
citizen_bg
преди 9 години
:)) Ама и ти си изчел Маркс подробно. Те сега чувам и на Запад много почнали да го четат. Само нашите пишман капиталисти у форумо са зациклили на А.Смит, Кейнс, Фридман. Прехвърли С.Гезел и М. Кенеди. Хората са си отговорили отдавна на някои въпроси за парите и паричните кризи, за стойността, за паразитизма на търговците и лихварите, но това са теми табу за либерастите. Сигурно защото те са най-вече от последно споменатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
Slavvi
преди 9 години
Калфин: Ниските доходи остават главният проблем на България================================Мисля, че по-големият проблем са високите разходи, които не са съобразени с ниските доходи. Когато харчиш повече, отколото изкарваш, ставаш длъжник, след това голтак и накрая роб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
"Дефлацията показва, че търсенето намалява, а икономиката спира." Точно така, я виж как хубаво си си научил урока по Марксизъм - Ленинизъм. Дефлацията показва обаче и още нещо - че икономиката е в състояние да произвежда стоки и на по-ниски цени. Но точно там е и основният проблем. Ниските цени означават и ниски доходи за производителите и точно ниските доходи са причина за пониженото търсене, а не това, че сме задоволили всички потребности дотолкова, че никой вече няма нужда от нищо. Сега сме на диаметрално противоположната точка на социализъма. Магазините са пълни, но няма кой да купува. И ако си седнеш на дупето и попрочетеш още веднъж какво е казал другаря Маркс ще знаеш и какво следва по-нататък. Това с "икономиката спира" е едно добро начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
Vesko94
преди 9 години
Социална политика не се прави като вземем малко от тук, от там, и дадем по някои лев на пенсионерите например. Социалната политика идва със стабилен ръст на продукта, който се произвежда в страната. Иначе другото е работа на парче, а не от такава имаме нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още