IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ройтерс: България ще вземе външен заем за 1,3 млрд. евро

Citigroup, UniCredit, Societe Generale, Deutsche Bank и HSBC са сред банките, които проявяват интерес, сочат източници на агенцията

17:46 | 18.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ройтерс: България ще вземе външен заем за 1,3 млрд. евро

До края на годината България възнамерява да си набави 1,3 млрд. евро чрез мостово финансиране от чуждестранни банки. Сумата впоследствие ще бъде рефинансирана чрез емисия глобални облигации през 2015 г., споделят пред Ройтерс три лица, запознати с процесите.

Балканската страна, която е една от най-малко задлъжнелите страни членки на Европейския съюз, пише агенцията, трябва да набере до 4,5 млрд. лв. до края на годината, за да попълни дефицита в бюджета и да осигури подкрепа за банковата система след отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка.

Според анонимните източници американската инвестиционна банка Citigroup, италианската UniCredit, френската Societe Generale, германската Deutsche Bank и английската HSBC са проявили интерес към предоставянето на мостово финансиране.

Други потенциални кандидати за заема, който трябва да бъде сключен в следващите две-три седмици, са испанската Intesa Sanpaolo, френската BNP Paribas, белгийската банкова група KBC и австрийската Raiffeisen, коментират двама от източниците.

Трето лице заявява пред Ройтерс, че американските JP Morgan и Bank of America също могат да вземат участие, като добавя, че най-вероятно Министерството на финансите ще разкрие банките по-късно през седмицата.

„Сумата на мостовото финансиране е сериозна за търговски банки. Ето защо най-вероятно ще бъде отпуснат синдикиран заем, в който ще очастват четири или пет банки“, разкрива източник от банковия сектор, пожелал анонимност пред Ройтерс. „Заемът е необходим, тъй като няма много време за емисия облигации на международните пазари. Финансовото министерство най-вероятно ще трябва да направи такава през първото полугодие на следващата година.“

Отделно, правителството възнамерява да набере 2 млрд. лв. от вътрешния пазар. Във Фонда за гарантиране на влоговете в банките не достигат грубо 2 млрд. лв., за да се изплатят всички гарантирани депозити на клиентите на КТБ. Други 1 млрд. лв. ще са нужни, за да се рефинансира държавната подкрепа за Първа инвестиционна банка.

„Ще помолим парламента за разрешение да водим разговори и да подготвим емисията на нов дълг, за да можем да действаме бързо, след като промените в Бюджет 2014 г. бъдат одобрени окончателно“, заявяват от пресслужбата на Министерството на финансите пред Ройтерс.

Дебатите за актуализацията на Бюджет 2014 г. в Народното събрание продължават и в този момент. Решение се очаква по-късно тази вечер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Както се казва в статията България беше една от най-НЕзадлъжнелите страни в ЕС и затова къде с участието на Русия, къде с участието на масоните от западния свят малко по малко отнемат тази наша независимост за да загубим поредната част от суверинитета си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
крас
преди 9 години
Какво общо има държавния бюджет с проблемите на банковата систма?Има си конкретно разписани в закона ЧАСТНИ юридически субекти с липсващо държавно участие които трябва да изпълнят разпоредбите , а не да прехвърлят задължението си от болната на здравата глава. Тези субекти в които участват частни банки трябва да платят несамо гарантиранитевлогове , но и облигациите издадени от КТБ!ИНТЕРЕСНО ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ НА КТБ, КАК И КОЙ ЩЕ ГИ ОБЕЩЕТИ!За частния ФГВБ вече разбрахме , ама за Фондът за компенсиране на инвеститорите нищо не сме чули!НАЛИ И ОБЛИГАЦИОНЕРИТЕ ЩЕ УЧАСТВАТ В РАЗПРЕДЕЛЕНИЕТО НА ОБЩАТА МАСА НА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТАТук е интересният момент да се отбележи, че над трупа на КТБ ще накацат и застрахователите на обезценилите се ценни книги! Такива са не само техните собственици, но и лица неангажирани с тях!ПОЗНАЙТЕ КАКВО РЪФАНЕ ПРЕДСТОИ!Кой ще плаща сметката господа депутати?Пак бюджета и държавата ли? НЯМА ДА НИ СТИГНЕ ОЩЕ ЕДИН БЮДЖЕТ ЗА ТОВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още