IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ добиват най-голям обем шистов петрол в историята си

Забавянето в ръста на американското производство може да се случи, ако цената падне до 60 долара за барел

09:38 | 19.11.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ добиват най-голям обем шистов петрол в историята си

Ръстът на производството на шистов петрол в Съединените щати може да се забави, ако цената падне до 60 долара за барел, посочи представител на американското Министерство на енергетика, цитиран от Bloomberg.

По думите на Адам Сиемински, администратор в статистическото звено на Енергийния департамент, текущото производство на шистов петрол в САЩ е най-високото от началото на отчитането на данните през януари 1983 г. Обемът на добив чрез хоризонтално сондиране и хидравлично разбиване достига 9,06 млн. барела на ден.

Цените на лекия суров петрол West Texas Intermediate и на брента са в близост до най-ниските си точки в последните повече от 4 години на фона на спекулациите, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще устои и няма да съкрати производството.

Петролът изпадна в мечи пазар, след като САЩ започна да добива все повече и повече въпреки признаците на забавяне на търсенето. Същевременно водещи производители от ОПЕК, включително Саудитска Арабия и Кувейт, се противопоставят на призивите за намаляване на продукцията преди срещата на 27 ноември във Виена. 12-членната група е отговорна за около 40% от световното предлагане.

"Ако ОПЕК не се намеси, може да видим спад на цената от още 10-11 долара", посочи Дейвид Ленъкс, анализатор на Fat Prophets в Сидни. Според него ОПЕК ще запази производствената си цел от 30 млн. барела на ден, която бе договорена през януари 2012 г. "Смятаме, че няма да има съкращения на излишната продукция", изтъкна той.

ОПЕК добиваше 30,97 млн. барела на ден през октомври, превишавайки леко колективната си цел за пети пореден месец според данни на Bloomberg.

В САЩ запасите от суров петрол се разшириха с 3,7 млн. барела през седмицата, приключила на 14 ноември, според данните на Американския институт по петрола. Очакваните в сряда данни от Администрацията за енергийна информация пък вероятно ще покажат свиване с 1,5 млн. според средната прогноза в проучване сред 11 анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
Аз съм тука легално то нема нелегално преди като имаше визи беше малко по строго са е ок, аз преди бях студент нямаше ядове. А САШш ше отида да я видя империята аз преди да се е разпаднала само не знам дали ше ме пуснат кат глеат кво пиша за тях ...:)) може за терорист да ме обяват и айде у Гуантанамо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 9 години
Баце, В аз там и вода от чешмата си пих, и нищо и нямаше:) и съм жив още :) че и в прекрасно здраве даже:) Не знам как говориш нещо без да си го видял. Казвам и на теб като и на другия - *** в Пенсилвания и виж с очите си:) В Австрия си, ако си легално там - нема ти е никъв проблем да си изкараш виза за Щатите, И пари имаш... билета София - Фили е 800-850 доларчета. *** се разходи бре.. виж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
я поправете Wikipediata аз и миналия път му казах на MX/Z ама гледам, че сте се събрале повече "специалити"http://en.wikipedia.org/wiki/Shale_gas-------------------that shale gas development may have greater GHG emissions and environmental costs than previously appreciated.------------------- make water unusable for industry or agriculture and undrinkable for humans.-------------------Jore кажи им да опраат Wikipediata, те явно повече знаят, миналия път му казах на първия специалист, гледам още не е опраено .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 6
meto76
преди 9 години
В САЩ са направени над 2 милиона сондажи за шистов *** и шистов природен газ.Ако тази технология беше толкова опасна, колкото се говори от платените драскачи на Газпром, то САЩ трябваше да внасят питейна вода от Канада и Мексико, а земята им нямаше да дава половината от световната селскостопанска продукция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Пълни глупости са това.Технологията доста се разви от времето на първите замърсявания заради шистовия добив.Със сигурност не е подходяща за използване навсякъде но далеч не е толкова опасна, колкото се твърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Очите ти са манипулирани от ЦРУ и Мосад! :) Вместо на тях, вярвай на вестник Правда! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
В Пенсилвания шистов газ се добива имам няма сигурно 20 години вече.. И мисля е един от най богатите на шистов газ щати. *** се разходи и виж с очите си дали е пустиня..:) Ама лично ***.. не ми гледай филмчета в тубата:) Аз бях мин. год. Юни за последно..И обиколих Пенсилвания и Ню Йорк (щата) на длъж и на шир... Пустини не видях:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 30
Jorkata
преди 9 години
Когато половината територия на страната се превърне в отровена пустиня ще ги питам колко са дръпнали с шистака... ще се получи точно това, което стана 60те години в централните щати - т.нар. dustbowl...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Хорото се води винаги от този, който притежава технологиите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още