IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йордан Цонев: ДПС иска разследване за КТБ

Служебният кабинет си е завишил разходите при главоломно изоставане на приходите, каза депутатът

10:51 | 19.11.14 г. 4
Йордан Цонев: ДПС иска разследване за КТБ

ДПС иска разследване на дейността на КТБ от създаването й досега и виновните за фалита на банката да бъдат наказани. Това каза пред БНТ депутатът от ДПС Йордан Цонев. Вчера при дебатите за актуализацията на бюджета депутатите разискваха подробно случилото се с банката.

„Искаме разследване и всеки да поеме политическата си отговорност за пирамидата КТБ съобразно фактите. Банката е създадена през 2000 година. Оттогава насам всичко да бъде разследвано – как са харчени парите на вложителите от мажоритарния акционер. Къде са отишли, за покупка на какви имоти, акции и предприятия. Което може да се върне, да се върне“, обясни депутатът.

Той припомни, че една от причините Движението да иска това са обвиненията към ДПС за връзка с банката.

„Прокуратурата и съдебната система трябва да си свършат работата. Така както в САЩ и Европа доста банкери лежат по затворите“, каза Цонев.

По темата за отговорността на БНБ той коментира, че разследването трябва да установи дали не са били подавани фалшиви данни към регулатора. „За КТБ е нужно едно – разследване. Искаме освен политическа и наказателна отговорност да се потърси по случая“, обобщава той. 

„И регулаторът вероятно не си е свършил работата, и политиците в годините имат вина вероятно с толериране на банката и наливане на държавни пари, вероятно и други институции не са си свършили работата“, смята Цонев.

Запитан след евентуална оставка на Иван Искров кого би подкрепил за гуверньор на БНБ - Стоян Мавродиев, Калин Христов или Валери Димитров, депутатът отговори, че ДПС ще подкрепи предложена от управляващите кандидатура, ако тя е професионална. Част от тези кандидати са професионалисти, смята Йордан Цонев.

На въпрос ще подкрепи ли оставка на Искров, ако бъде подадена, Цонев каза: „Ако гуверньорът подаде оставка, значи е решил, че трябва да поеме някаква отговорност и това е негов морален акт“.

Във връзка с миналата на първо гласуване в НС актуализация на бюджета той припомни позицията на ДПС, че са съгласни с необходимостта от ремонт, но не и с параметрите, заложени в него.

“Сега се въздържахме (при гласуването), защото параметрите на тази актуализация, според нас, не отговарят на онова, което трябваше да се случи в страната”, каза депутатът.

Той обвини служебния кабинет „Близнашки“, че е направил 300 млн. лв. повече разходи от предвидените на фона на „главоломно“ изоставане при събирането на приходите. „Това е закон в бюджетирането - когато не си изпълняваш приходите, си свиваш разходите. При тази актуализация е обратното - не се изпълняват приходите, а се увеличават разходите. Това е финансов нонсенс“, коментира той.

„Според нас близо 1,1 млрд. лв. по-малко приходи означава, че приходните администрации изобщо не са работили последните 3 – 4 месеца. Към полугодието изоставането в приходите беше под 500 млн. лв.“, заяви Йордан Цонев.

По повод търканията в управляващото мнозинство той прогнозира, че Патриотичният фронт никога няма да оттегли подкрепата си за кабинета, защото много искат да са във властта. А ДПС никога няма да подкрепи този кабинет, докато в него има антиевропейски формации като ПФ, обясни народният представител.

Той обаче каза, че при данъчното законодателство ДПС ще подкрепи кабинета, за да не отпадне плоският данък (както предлагат социалистите – бел. ред.).

Всичко за КТБ четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Nikola666
преди 9 години
"Той обвини служебния кабинет Близнашки, че е направил 300 млн. лв. повече разходи от предвидените на фона на главоломно изоставане при събирането на приходите."По тая логика Орешарски трябваше да го изхвърлят още в началото на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
Мастията цонев трябва добре да си е опекъл работата, щом толкова смело приказва. Или наистина е влязъл ALL IN..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
ДПС иска единствено разследване, което да покрие съучастието и подбудителството им в редица престъпления, които са извършени в България през КТБ, т.е. както обикновено искат да саботират истинското разследване. Погледнете проектозакона, който избързаха да внесат в НС по този случай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Крадецът вика "Дръжте крадеца!". Абсолютна класика в жанра. Доста гнусничка история. Да напомня пак КОЙ искаше банкова ваканция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още