IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството тръгва на борба с енергийната бедност

Управленската програма предвижда повече домакинства да получават енергийни помощи, но не е ясно ще има ли нови форми на подпомагане

10:30 | 11.12.14 г. 12
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Eнергетиката е болна тема от години и вече не едно правителство се захваща с оздравяването й. Какво ще се случи зависи и от политическата воля, а настоящото правителство има разписана програма в тази насока.

Наред с поредните одити в системата и преразглеждането на сключени договори за нови мощности, управляващите са записали като цел намаляването на енергоемкостта на икономиката и домакинствата, подобряване на енергийната ефективност и програма за намаляване на енергийната бедност.

Терминът „енергийна бедност“ не е официално въведен в употреба в нормативните документи на България и е споменат в Енергийната пътна карта на ЕС до 2050 година. Европейският икономически и социален съвет също направи предложение за приемането на дефиниция на европейско ниво за ситуацията, при която домакинствата изпитват невъзможност да покрият своите енергийни нужди.

И макар и да има различия между държавите в ЕС, има няколко общи показателя – невъзможност да се платят сметките за електричество и отопление, недобре изолирани жилища, непропорционално високи разходи за домакинството и невъзможност да се поддържа адекватна температура в дома.

Не е изненадващо, че България е на една от челните позиции по отношение на енергийната бедност. Голяма част от домакинствата не поддържа адекватна температура в дома си, а причината за това са високите разходи. Част от проблема са и недобре изолирани жилища, при които се губи голяма част от топлинната енергия.

Според управленската програма за кабинета Борисов една от мерките за борбата с енергийната бедност ще бъде увеличаване на броя на домакинствата, които получават енергийни помощи.

В момента в страната единствената форма на енергийни помощи е за отопление. Към 31 октомври по данни на Агенция „Социално подпомагане“, която разпределя средствата, подадените помощи са 295,5 хил., а вече издадените заповеди за отпускане на помощи са 228,8 хил. През миналата година домакинствата с помощи за отопление са били 251,8 хил.

В общите разчети за четиригодишния мандат на управление броят на домакинствата с енергийни помощи почти ще се удвои – до 500 хил. От плановете обаче не става ясно дали ще има нови мерки, които целогодишно да компенсират високите цени за електричеството.

Именно заради хората с ниски доходи цената на тока беше потискана, каквито бяха обвиненията на останалата в опозиция при предишното управление ГЕРБ. Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ, Делян Добрев коментираше категорично, че не трябва да се прави социална политика от цената на тока.

Сегашната управленска програма вероятно има за цел да премахне именно тази практика. В нея обаче не са разписани конкретни нови мерки, нито пък е ясно и дали размерът на помощите за отопление ще се увеличава.

През тази година имаше леко увеличение и домакинствата получават по 361 лева за целия отоплителен сезон (от ноември до април) помощи за отопление. Това стана след предложение на служебния социален министър, според което помощите трябва да се увеличават с процента с поскъпването на електричеството. На този етап няма изявления дали тази практика ще се запази. 

Условията за получаване на помощите са доста строги – домакинствата не трябва да са сключвали договори за отдаване на имоти под наем, да не са продавали жилище в последните пет години или да не са пътували в чужбина на собствени разноски през последните 12 месеца. Тези изисквания би трябвало да останат, за да няма пробойни в системата и злоупотреба с помощите.

Накъде обаче ще тръгне промяната в това отношение, тепърва ще трябва да очакваме в конкретни планове и цели за изграждане на нова система за подпомагане на хората в енергийна бедност.

Реално има много възможности, към които може да се насочи помощта, и само една от тях например е и субсидиране на покупката на енергийно ефективни уреди, което би подкрепило и усилията на страната за намаляване на енергоемкостта на домакинствата, което също е цел на новия кабинет на Бойко Борисов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 2
бай Промо
преди 8 години
Тези борби с енергийната бедност са явно и видно някакви басни за ***.Ако някой иска да се справя с енергийна бедност няма да изсича като за световно гори от биосферния резерват на Юнеско, а може да предприеме нещо по-разумно, като напр. да раздава на енергийно бедни лица соларни генератори за синтез на метан на база рециклиране на CO2 с вода.По принцип цялата социална система, социална психика и социални нагласи в BG са тотално сбъркани по същество. На социално-слабите лица не трябва да им се раздават безпринципно разни дърва, въглища, бардви, багери и ескаватори за въглища и ваучъри за не-знам-си-какво, а да им бъдат раздадени някакви по-перспективни инструменти, като напр. генератори -които може да не са за метан, може да са микро-ядрени електрически на хелий 3. Основното е да се знае какво се прави по принцип и накъде се отива, защото тотално сбърканата безпринципна социална и псевдо-социална политика никога, по никое време и за никакви цели не е била идея от първа хубост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
gabarduk
преди 9 години
че и за продажбата ....къде го прочетохте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
gabarduk
преди 9 години
Обитаваното от тях собствено жилище да е единствено и да не е по-голямо от: за едно лице едностайно; за двучленно и тричленно семейство двустайно; за четиричленно семейство тристайно; за петчленно и по-голямо семейство четиристайно;за всяко съжителстващо лице една стая;Да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;Да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация;Да не притежават движима и недвижима собственост, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството;Да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане; туй за чужбина откъде го измислихтетуй за чужбина откъде го измислихте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
alexx
преди 9 години
*** не осъзнаха, че с ВЕИ балона тотално дебалнсираха системата. Държавата субсидира два пъти - веднъж ВЕИ производителите чрез високите изкупни цени, и втори път енергийно бедните, щото видиш ли изведнъж не можели да си плащат тока. Освен това въздухът в градовете стана негоден за дишане - непрекъснато има смог през зимата, защото все повече хора се топлят на дърва. Т.е. и целта на ВЕИ за по-чиста околна среда е опорочена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
dgudi
преди 9 години
Стига с тия залъгалки бре г-да управляващи..!Направете цената на тока толкова, колкото е актуална й цена ,а не да пълните ненаситните гуши на разни-НЕК,БЕХ ,ЕЕО И тем подобни прекупвачи...Как през тоталитарния режим тока беше 0,02лв/квт..., а сега стана над 0,20лв / а активната енергия пак е 4 пъти по-евтина..!?/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
vlado64
преди 9 години
По т.2 Ами те и така правят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Точно така си е! Бедността си е бедност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
И да, ако дома на самотен старец е 140 квадрата, в който той не поддържа адекватна температура, енергийно беден ли е?Ами ако едната стая в която живее 4 членно семейство постига адекватна температура само от готварската печка и самите 4 човека, те.. енергийно богати ли са?А ви **** и евро/българските тикви бюрократи, чудите се ква глупост да измислите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
mnz
преди 9 години
Енергийната бедност е лошо нещо.Проблемът с нев може да се реши по 2 начин:1. Да стимулираме износа.2. Да пратим хотата по горите да секат колкото им трябват дърва и да се топлят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Стига с тази велика глупост "енергийна бедност". Бедността си е бедност, като си беден няма ядене, няма енергия, няма дрехи няма нищо БЕДНОСТ! Няма енергийна, хранителна, дрехова или аклоохолна бедност. ИМА БЕДНОСТ! Точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още