IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС разреши на кабинета да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лв.

Владислав Горанов потвърди, че това се налага заради ситуацията с КТБ

17:14 | 19.11.14 г. 4
НС разреши на кабинета да преговаря за нов външен дълг до 3 млрд. лв.

Парламентът даде зелена светлина на правителството да преговаря за поемането на външен държавен дълг до 3 млрд. лв. Депутатите гласуваха мандат на кабинета да предприеме и всички други необходими действия за поемане на дълга.

Според решението на парламента дългът може да бъде поет и чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, а също и чрез средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари.

За даване на мандата гласуваха 117 депутати. 27 бяха „против“, а 14 се въздържаха. „За“ гласуваха ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ и БДЦ. Против бяха БСП и „Атака“, а ДПС се въздържаха.

Дългът не може да надвишава 3 млрд. лв. или тяхната равностойност в друга валута, беше записано в решението.

То беше взето след едночасови дебати. Пред депутатите финансовият министър Владислав Горанов обясни, че в момента има изпратени запитвания за ценови предложения. След получаването на мандат от парламента запитванията ще бъдат разгледани.

„След като преценим кое е най-изгодното като цени и предложения, ние имаме задачата да внесем законопроект. Тогава той трябва да бъде ратифициран от Народното събрание“, каза още министърът. Едва след обнародването му в Държавен вестник средствата ще бъдат взети.

Горанов потвърди, че поемането на дълга се налага заради ситуацията с КТБ и състоянието на Фонда за гарантиране на влоговете.

Преди дебатите "Атака" поиска решението да се отложи за утре и да се вземе на закрито заседание, по време на което да бъде дадена цялата информация за преговорите, но това беше отхвърлено.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни, че държавата няма никаква вина, че "един собственик на банка открадна собствената си банка и злоупотреби с парите на вложителите“. Той беше категоричен, че предишният кабинет няма вина за кризата в банката.

БСП също атакува намерението на кабинета за поемане на външен дълг. „Защо българите ще плащат масрафа? С какво е виновен бай Иван или Хасан, че да трябва с години да плаща дълга“, попита Таско Ерменков.

Припомняме, че по повод подготвяния заем Ройтерс съобщи вчера, че до края на годината България възнамерява да си набави 1,3 млрд. евро чрез мостово финансиране от чуждестранни банки. Сумата впоследствие ще бъде рефинансирана чрез емисия глобални облигации през 2015 г., казва агенцията, като се позовава на лица, запознати с процесите.

Според анонимните източници американската инвестиционна банка Citigroup, италианската UniCredit, френската Societe Generale, германската Deutsche Bank и английската HSBC са проявили интерес към предоставянето на мостово финансиране.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
никой.
преди 9 години
Г-н министърът се меси в работата на БНБ и избора на управилет, сега се меси в работата на фонда за гарантиране на влоговете без да му е работа отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
Както я подкараха през просото (спомнете си скромния заем на Орешков, и то за връщане на Боковия), сега средва Пеевски да бъде назначен за шеф на ДАНС. Бас държа, че и една продажна "протестърска" душица няма да гъкне на жълтите павета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
byrobocop
преди 9 години
Кой ще го връща този кредит КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Когато започнеш мандата си с явна лъжа, то перспективата очевидно не е твърде благоприятна! За проблема КТБ отговаря фондът за гарантиране на влоговете, който е длъжен да потърси кредит за недостигащите му средства, а не да се прехвърля проблема от банковата система върху населението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още