IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските социалисти няма да подкрепят вота срещу Юнкер

Сергей Станишев не се е отказал да се бори за втори мандат начело на ПЕС

20:03 | 20.11.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Европейските социалисти няма да подкрепят вота срещу Юнкер

Социалистите в Европейския парламент няма да подкрепят вота на недоверие срещу председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, внесен от групата "Европа на свободата и пряката демокрация" и независими евродепутати. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, цитиран от БТА.  

"Комисията и Юнкер бяха подкрепени в ЕП с изричния ангажимент да бъде представен инвестиционен план за 300 милиарда евро свежи пари. Няма смисъл хората да бъдат заблуждавани с преструктурирани средства, вече заделени в европейския бюджет, с тяхното преопаковане и представяне за нов план", коментира Станишев. "Не трябва ЕК да смята, че всеки план, който предложи, ще бъде одобрен от социалистите, не се нуждаем от имитация", добави той.

"Никой не може да смята, че т. нар. голяма коалиция (избрала ЕК) е гарантирана за пет години", заяви Станишев. В отговор на въпрос той определи внесения вот на недоверие като конюнктурен и провокативен, за да бъдат дестабилизирани европейските институции. "Не мисля, че социалистите биха го подкрепили, не сме от популистите, въпреки че има нужда от сериозни промени, които да не позволяват избягването на данъците в европейски план", посочи Станишев. "Трябва да има активни мерки, очевидно е, че това състояние не е нормално", добави той по повод установените случаи на избягване на плащането на данъци в ЕС. 

Станишев уточни, че е номиниран на последния конгрес на БСП за втори мандат начело на ПЕС и не се е отказал. Той съобщи, че днес е било решено конгресът на ПЕС, когато ще бъде избрано ново ръководство, да бъде на 12-13 юни догодина в Будапеща. 

По повод съобщението на българския главен прокурор, че внася искане за сваляне на имунитета му като евродепутат, Станишев заяви, че делото срещу него е с голяма политическа окраска и по него са приложени свидетелски показания, че той като министър-председател е върнал изчезналите секретни документи на ДАНС. По неговите думи всъщност документите изчезват от ДАНС.

"Имам много ясна позиция, два пъти съм се отказвал от имунитета си на народен представител, написах писмо до председателя на ЕП този въпрос да бъде разгледан и решен максимално бързо, защото ми трябва справедливо правосъдие. Искам този въпрос да бъде приключен и решен чрез българския съд", заяви Станишев.

Той коментира, че по делото срещу Филип Златанов нещата са твърде очевадни и следва винаги да се търси кой има интерес - "сигурно хора, чиито инициали са вътре" (в изчезналите тефтери). "Това е абсурдна работа - такова веществено доказателство да се разнася в неохраняема кола по случай от обществен интерес. Направете сравнението - мен ме съдят за документи, (изчезнали) преди шест години, нищо от тях не е изтекло в публичното пространство, никаква вреда не е нанесена на сигурността на държавата. Съдят бивш министър-председател като деловодител, наред с това се случва такова нещо (изчезването на доказателства по делото на Златанов) и всичко е ОК - то е ясно", обобщи Станишев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
THE TRADER
преди 9 години
Извинявайте, амааа... хубаво си отиде тоя *** от България, тъкмо малко му забравихме нелицеприятната физиомутра... и пак ни го врете в очите! Благодаря, не искамe, ресто, махнете го... erase this face from our memory!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още