IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната работна заплата остава 340 лева?

Административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса, смята Менда Стоянова

18:30 | 21.11.14 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Минималната работна заплата остава 340 лева?

Минималната работна заплата ще остане 340 лева и догодина, заяви пред журналисти председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя обясни, че е възможен е и компромисен вариант - да има повишение, но минималната заплата да не бъде повече от 360-370 лв. "Не виждам предложения за промяна и разчетите се правят на тази минимална работна заплата", каза още Менда Стоянова, цитирана от Дарик.

Много административни такси и възнаграждения зависят от размера на минималната работна заплата и се изчисляват спрямо нея. Един такъв пример е потребителската такса за посещение при личен лекар. 

Според Стоянова обаче административното определяне на размера на минимална заплата е грешна политика и вмешателство на държавата в бизнеса. Държавата може да определя социални плащания, допълнителни бонуси, когато иска да стимулира една или друга политика, но не и по административен ред да определя размер на заплата, каза тя.

Междувременно от КНСБ настояват минималната заплата от началото на 2015 г. да е 400 лв. В декларация на изпълнителния комитет се изразява очакване "за нова политика по доходите".

Според синдиката тази политика трябва да включва механизъм за ежегодно повишаване на минималната и на средната работна заплата, нова философия и на заплащане в бюджетните сектори и държавната администрация и мерки за повишаване на доходите за най-уязвимите - пенсионери, социално слаби, безработни и хора с увреждания

В декларацията се изразява очакване за гарантиране на среден годишен растеж на средната заплата с 10 на сто до 2018 г. Дотогава пък минималната заплата трябва да достигне 50% от средната.  

Организацията настоява също и за договаряне на минималната работна заплата за страната, като се промени нормативната база за това, както и да се изработи механизъм за ежегодно договаряне на МРЗ, който да се опира на социални и икономически критерии и показатели.

Според синдиката тези мерки ще дадат осезаем антидефлационен ефект и ще сложат началото на устойчив модел на икономически растеж, базиран на повишаване на доходите и заетостта.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
Грешка! Бизнеса се заблуждава че ще спечели от това. Но ...както много пъти съм писал от селяци или плебеи, бизнесмени за едно поколение няма как да се селектира! Толкова са заблудени, че сами клона на който висят си режат! :)))))) Хайде, да видим догодина пак какво са спечелили!? :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
aristotel
преди 9 години
Интересно МЕНТЕ Стоянова много разбирала бе яяяяя. Неможа да накара Искров да включи печатницата и да напечатат още банкноти. Хей икономиската ЗАЩО не махнете левчето и не пуснете в обръщение ЕВРОТО та всеки западен *** да види , че заплатата е 100 евро а не някакви си измислени левачки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
Абе наш`те офчари `зеха да поглеждат през стобора в чуждио двор и да се мъчат да разсъждават, бре....ти да видиш `начи....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още