IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулации при здравноосигурителните плащания искат НЗОК и частни дружества

Предложеният бюджет на НЗОК за 2015 година е реверанс към здравеопазването, каза Румяна Тодорова

15:01 | 28.11.14 г. 1
Регулации при здравноосигурителните плащания искат НЗОК и частни дружества

За спешна среща със здравния министър Петър Москов настояват ръководствата на Здравната каса и на Асоциацията на частните дружества за здравно застраховане с искане държавата да въведе ясни регулации, които да посочват коя финансираща институция за какви медицински услуги заплаща. Това обявиха на брифинг пред журналисти председателят на асоциацията Мими Виткова и управителят на Националната здравноосигурителна каса Румяна Тодорова.

Ако не бъдат въведени подобни регулации, ще продължи законното източване на публичния фонд, на частните дружества, а пациентите, които в момента плащат от джоба си 48% от услугите, ще продължават да го правят, обясни Виткова.

С въвеждането на регулациите ще бъде подредена системата на здравното осигуряване, защото в противен случай нито един модел няма да проработи, допълни Тодорова по повод на заявеното намерение на министър Москов да работи за надграждане на здравноосигурителния модел.

Виткова и Тодорова обясниха, че заради липсата на яснота кой за какво плаща в момента се получава така, че едни и същи услуги се заплащат по два пъти или дори три пъти и то на различни цени. Виткова посочи, че всяка болница има свой ценоразпис и може сама да определя цените на услугите, които предлага, а в същото време частните здравни дружества са длъжни да ги заплащат на осигурените от тях пациенти.

Те обобщиха, че призовават здравния министър към сътрудничество в посока създаване на необходимите държавни регулации, които да са в две направления – да се подобри контролът на Здравната каса върху предоставяните медицински услуги и ясно да се посочи кой за какво плаща.

„От този хаос губещи са всички – пациентите, публичния и частните фондове, които не могат да противодействат на засилващите се некоректни практики”, обясни Мими Виткова. Тя уточни, че с въпросните лоши практики асоциацията се бори от няколко години и те непрекъснато се множат. „Трябва да е ясно например по коя клинична пътека какво точно заплаща Здравната каса”, допълни Тодорова. Тя даде и друг пример – профилактиката, която в момента се заплаща от НЗОК, от застрахователните здравни дружества и от трудовата медицина, а ефектът е нулев.

Исканията двете организации ще отправят в писмо до здравния министър. Те обясниха, че намерението за какъвто и да е модел на здравно осигуряване не може да се развива, защото частните здравни дружества просто ще откажат да участват поради липса на интерес.

От НЗОК настояват здравният министър да посочи и конкретните стъпки за предлаганите от него реформи - електронно здравеопазване и надграждащ модел на здравно осигуряване.

Управителят на Здравната каса посочи още, че по всички реформи в сектора трябва да бъде заложена една буферна година като период да бъдат одобрени, приети и придвижени законодателно.

Относно бюджета на НЗОК за 2015 година, който ще е 3,1 милиарда лева, или с 325 милиона лева повече от миналогодишния, Тодорова коментира, че това е един огромен реверанс на правителството към здравеопазването. По нейни думи касата за първи път ще разполага с бюджет, ако той бъде гласуван от парламента в този размер, който е на база реално изпълнение на разходите от предходната година. Управителят на фонда заяви, че това увеличение на средствата е необходимо, защото всяка година касата плаща за повече пациенти и за по-скъпо лечение, което генерира дефицити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
T3
преди 9 години
"Управителят на фонда заяви, че това увеличение на средствата е необходимо, защото всяка година касата плаща за повече пациенти и за по-скъпо лечение, което генерира дефицити."Задължително бюджетът за всяка следваща година трябва да е по-голям от реално изразходваното през предходната година. Като това увеличение покрива увеличаването на заболеваемостта поради застаряването на населението и предлагането на нови терапии и лекарства, които са по-скъпи (но и по-ефикасни) от по-старите терапии.Пари за добро лечение могат да се намерят при желание. Винаги може да съкратим учители, да закрием ненужни служби като музеи, министерство на културата, околната среда и др. Държавата трябва да харчи пари само за задравеопазване, минимално образование, пенсии, полиция и въоръжени сили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още