IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството може да е по-стабилно, отколкото вещае подкрепата за него

Единствено Реформаторският блок може ефективно да разклати правителството, смятат от Института за дясна политика

18:20 | 30.11.14 г. 1
<p>
	Новият председател на ИДП Нено Димов (в средата). <em>Снимка: БТА</em></p>

Новият председател на ИДП Нено Димов (в средата). Снимка: БТА

Правителството може да се окаже по-стабилно, отколкото предвещава фрагментираната подкрепа за него. Това коментира на пресконференция новият председател на Института за дясна политика /ИДП/ Нено Димов, представяйки месечния анализ на организацията за следизборната политическа обстановка, съобщи БТА.

Един от най-важните фактори за нормалното функциониране на новия кабинет ще бъдат отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, отбеляза Димов. По думите му Блокът е единственият от по-малките партньори на ГЕРБ, който може ефективно да разклати правителството. В този смисъл ситуирането на вицепремиер в лицето на Румяна Бъчварова, който да отговаря за коалиционните отношения, е разумен ход, смятат от ИДП.

Реформаторите са изправени пред две възможности - да бъдат фактор на стабилност или на нестабилност в управлението. Ако изберат втория път и продължат с вътрешната конфронтация, могат да поставят на карта политическото си бъдеще, коментира още Димов. Според него излъчването на общо лидерство и адекватна организационна структура на политическата формация все още са непреодоляно предизвикателство пред Блока.

В периода след изборите публичният образ на ГЕРБ се промени, което зависи и от трансформацията в поведението на лидера му Бойко Борисов, коментира Александър Владимиров от ИДП. По думите му за няколко седмици от политик, който поляризира обществото, Борисов се е превърнал в обединител, а ГЕРБ вече демонстрира диалогичност и готовност за компромиси. От института смятат, че в краткосрочен план най-голямото предизвикателство пред премиера ще бъде приемането на Бюджет 2015, а гласуването на четирите парламентарни групи, които подкрепят кабинета, ще е показателно за "срока на годност" на новото правителство.

Един от факторите, който показва, че правителството може да се окаже по-стабилно, е появата на трима независими депутати. Бойко Борисов вече има възможност да разполага със 121 народни представители, дори без подкрепата на Патриотичния фронт, отбеляза още Нено Димов.

БСП остава най-големият субект вляво, но е в тежка криза на идентичността, коментира политическият анализатор от ИДП Деян Хрисаткиев. По думите му трудности на партията създава оформянето на различни течения - твърди комунисти и нови леви, които все повече влизат в противоречие, както и напрежението между Русия и Запада. В момента БСП се намира в етапа на късното СДС и ако не се поучи от случилото се в десницата след 2002-2003 г., е много вероятно да последва същото развитие, коментира и Димов.

Според Христакиев вариантите за развитие на БСП са два - да "замете проблемите под килима" и да чака провал на десницата или да започне вътрешен диалог и да определи дали ще е по-консервативна или ще заеме социал-либералния център. При всяко положение партията вече загуби възможност да обединява цялото ляво пространство и трябва да избере по-тясна ниша, която е свързана с електоралното й свиване, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 9 години
...и институт за дясна политика ли са създали хипер фор профит милиардерите и техните мултинационални конгломерати чрез нон профит организациите си!?!?Всяка създадена неправителствена икономическа организация в РБ получава финансирането си от фашистките милиардерски фондове, за да пропагандира и афишира фашизма, капитализма, дереголацията, слабата държава, ниските данъци и т.н. Българите след 25 години немогат да осъзнаят тези неща и на избори не са адекватни и образовани, за да могат трезво да преценят какво им се случва!Образование политическо изисква демокрациятаДори свободно не говорят за желанията си..сънародниците ми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още