IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК е за по-плавно увеличаване на пенсионната възраст

Работодателите настояват да се вземат дългосрочни решения за пенсионната система още с Бюджет 2015

12:29 | 02.12.14 г. 1
БСК е за по-плавно увеличаване на пенсионната възраст

Българската стопанска камара (БСК) защитава по-плавното увеличаване на възрастта за пенсиониране. Това каза в ефира на Bulgaria On Air главният директор „Осигурителни отношения“ в БСК Григор Димитров.

„Ние сме за по-мека рамка, за по-плавно придвижване към целта от 65 години за изравняване на възрастта при мъжете и жените. В Германия е около месец на година. Това е една от задачите“, посочи Димитров. Той допълни, че има разработени варианти още при Йордан Христосков как това да стане до 2026- 2036 г.

В момента мъжете от най-масовата трета категория труд се пенсионират на възраст 63 години и 8 месеца, а жените на 60 години и 8 месеца.

Според експерта плавното нарастване на възрастта за пенсия е най-приемливо, защото има пряко отражение върху пазара на труда. „При едно меко движение от около 2 месеца за жените и 1 месец за мъжете или около два месеца за жените и мъжете ще има възможност и пазарът на труда да се захранва с нови кадри“, коментира Димитров.

Той подчерта, че от БСК ще настояват да бъдат взети дългосрочни решения с оглед на пенсионната реформа.

„Очевидно е, че ако не се вземат дългосрочни решения за промени в пенсионната система, ние ще продължаваме при всеки министър да правим нова реформа. Това е нашето категорично решение“, каза Димитров. Той подчерта, че решенията, които се вземат за пенсионната система, би следвало да са с хоризонт най-малко 20-25 години.

Димитров подчерта, че Камарата ще настоява за дългосрочни мерки, които не зависят от настроението и  мнението на всеки министър. „Защото каква е целта на една пенсионна система - хората да получават адекватни пенсии и да има предвидимост“, посочи още експертът от работодателската организация.

Той е категоричен, че промените с по-дългосрочен хоризонт в пенсионната система могат да бъдат заложени още в бюджета за следващата година при разглеждането му между първо и второ четене.

Вчера Министерският съвет в тригодишната си бюджетна прогноза към 2017 заложи възрастта за пенсиониране да нараства с по 4 месеца от 2015 година. Предложението на социалния министър Ивайло Калфин пък е нарастването на възрастта да става с по два месеца на година. Очакват се дискусии между първо и второ четене.

Според Димитров най-важното е чрез реформи да се увеличат устойчивите работни места, защото при такива места и добри заплати, няма да се налага да говорим за вдигане на осигуровките. Това означава сигурни постъпления в системата.

Още видео материали можете да видите на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Тоя *** като говори за Германия , дали е погледнал че средната продължителност на живота там е 79 години, а не 72 както в България?Какво искате бе ***, хората да работят до смърт ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още