IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Medtronic продаде корпоративни облигации за 17 млрд. долара

Пазарът на американски корпоративни облигации надмина 1,5 трлн. долара и бележи нов годишен рекорд

14:15 | 02.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Medtronic продаде корпоративни облигации за 17 млрд. долара

Малко познатият в Европа американски производител на медицински уреди Medtronic успява да измести на финансовите пазари през тази година гигантите Apple и Alibaba.

По време на емисия корпоративни облигации компанията успява да набере 17 млрд. долара – повече от двамата любимци на борсата. Това е най-голямата сделка с корпоративни облигации за годината, пише WSJ и добавя, че тя подчертава нарастващия апетит на инвеститорите към облигации с висок рейтинг.

"Разходите за финансиране са привлекателни за компаниите", казва ръководителят на отдела за търговия с американски облигации на TCW Джери Кюдзил. „Това изпраща ясно послание -  пазарът остава доста отворен". Някои инвеститори прибягват до Medtronic, тъй като новият дълг предлага по-висока доходност спрямо вече съществуващите облигации. Мениджърите считат, че придобиването на европейския конкурент Covidien ще е полезен ход. Поематели на облигационната емисия са Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank и J.P. Morgan Chase.

Боновете на Medtronic са с предварителен рейтинг A3 на Moody’s - само една степен под сегашния кредитен рейтинг на компанията и се счита за инвестиционен рейтинг. 

Medtronic обяви сделката с Covidien през юни. Компанията възнамеряваше да финансира трансакцията с пари в брой в размер на 13,5 млрд. долара. Тогава обаче администрацията на американския президент Барак Обама се намеси и увеличи значително разходите за употребата на тези пари, които са в чуждестранно дъщерно дружество (с цел избягване на плащане на високи данъци в САЩ). Затова Medtronic предпочете да се обърне към кредитния пазар. 

Въпреки че емисията на Medtronic в размер на 17 млрд. долара е огромна, тя все пак изглежда сравнително малка в сравнение с рекорда на Verizon Communications от септември 2013 г., когато операторът набра 49 млрд. долара.

Размерът на емисията на Medtronic обаче е по-висок от очакваното. Това според Bloomberg е ясен знак, че инвеститорите търсят сравнително безопасни облигации, които обаче са по-доходоносни от американските държавни облигации или други ценни книжа на развитите страни.

Благодарение на капиталовия приток Medtronic ще е в състояние да осъществи оцененото на 43 млрд. долара придобиване на ирландската компания Covidien. Сделката крие и т.нар данъчна инверсия, при която седалището на дадено дружество се мести в чужбина, за да се спестят данъци. Тази практика обаче напоследък е все по-често критикувана в американските политически кръгове.

Сливането между Medtronic – най-големият производител на медицинско оборудване в света, и Covidien – ирландски производител на оборудване, използвано в хирургията,което бе обявено в средата на годината, ще създаде сериозен конкурент на Johnson & Johnson по отношение на бизнеса му с медицинско оборудване. 

Американските власти разрешиха трансакцията през миналата седмица, ЕК даде "зелена светлина" в петък. Сделката трябва да бъде одобрена през януари и от акционерите на двете компании. Акционерите на ирландската компания ще получат за всеки свой дял 35,19 долара в брой и 0,956 акции на Medtronic. След сливането акционерите на Covidien ще държат около 30% от акциите на новата компания. Medtronic пък заяви, че обединението ще доведе до синергии в размер на поне 859 млн. долара годишно до края на фискалната 2018 г.

С облигационната сделка на Medtronic обемът на всички американски емисии през тази година се повишава до около 1,5 трлн. долара, като по този начин 2014 г. става третата поредна година с нов рекорд, става ясно от данните на Dealogic. Сумата включва всички емитирани дългови облигации в САЩ, независимо от качеството на рейтинга им. 

Американските корпоративни облигации са сред най-търсените през тази година на пазарите. Опасенията за икономическия растеж поставят възвращаемостта на тези книжа под натиск. В случая с Medtronic възвращаемостта по емисиите продължава да спада по време на емисията. Дружеството издаде облигации с падеж от три до 30 години. Търсенето е изключително силно, като записванията са били за около 45 милиарда долара, казва източник, близък до случващото се. 

Най-голямата сделка с облигации през тази година досега бе емисията на Apple от април, с която групата набра около 12 млрд. долара. Medtronic надмина и емисията в размер на 8 млрд. долара на Alibaba от миналия месец. 

Същевременно така се увеличава и вълната от корпоративни емисии. Наскоро и Amazon обяви издаването на облигации, първата сделка от този род за онлайн търговеца на дребно от две години насам.

С емисиите компаниите искат възможно най-бързо да се възползват от все още исторически ниските лихвени проценти. С набраните средства те възнамеряват да финансират преди всичко сливания и придобивания, както и програми за обратно изкупуване на акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още