IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България подобрява класирането си в индекса на Transparency International

Страната ни постига 43 точки - с две повече спрямо 2012 и 2013 г., като вече е на 69-о място от общо 175 държави

09:16 | 03.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България подобрява класирането си в индекса на Transparency International

България подобрява класирането си в 20-ия глобален индекс за корупцията в света на международната организация  Transparency International, която представи ежегодния си доклад. Според новото проучване страната ни е на 69-о място по прозрачност на публичния сектор от общо 175 държави, събирайки 43 точки.

През миналата година България бе на 77-о място от общо проучените 177 държави, като събра 41 точки – колкото и през предходната 2012 г.

Страните в класацията се оценяват по скала от 0 до 100, като по-ниските оценки означават, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран, докато високите и по-близки до 100 резултати са индикация за по-голяма прозрачност. При резултат под 50 точки страната се счита за силно корумпирана.

Позицията в индекса за възприятие на корупцията страната ни споделя с Бразилия, Гърция, Италия, Румъния, Сенегал и Свазиленд (държава в Южна Африка). Непосредствено след страната ни се класират Черна Гора, Сърбия, Босна и Херцеговина.

Дания защитава първото си място като страната с най-ниска корупция в света с 92 точки, следвана от Нова Зеландия и Финландия. 

Най-сериозни влошавания отчитат Китай (с 36 точки), Турция (45 точки) и Ангола (19 точки), като те са загубили между 4 и 5 пункта спрямо миналата година. Така кандидатът за членство в Европейския съюз (ЕС) Турция пада в индекса от 53-о на 64-о място, като все пак обаче се нарежда по-напред от членките на съюза България,  Гърция, Италия и Румъния (69-о място). В края на корупционната скала се нареждат Северна Корея и Сомалия.

Transparency хвали плановете на датските власти да създадат публичен регистър на всички регистрирани в страната компании, от който да е видно кой действително е собственик на дадена компания и кой е бенефициент от нея. ЕС, САЩ и държавите от Г20 трябва да последват този пример, пише в документа на организацията.

„Никой от нас няма да полети на самолет, в който не са регистрирани пътниците. Въпреки това обаче ние позволяваме на тайни фирми да прикриват незаконна дейност. Публичните регистри, които показват кой в действителност е собственик на дадена фирма, ще усложнят на корумпираните лица да се изплъзнат с плячката си от властта", казва управляващият директор на Transparency International Кобус де Суарт. 

Най-високи подобрения отчитат Кот Д'Ивоар, Египет, Сейнт Винсент и Гренадини (с ръст от 5 пункта), както и Афганистан, Йордания и Свазиленд (подобрение с 4 точки).

"Индексът за възприятие на корупцията за 2014 г. показва, че икономическият растеж е под натиск и усилията за спиране на корупцията избледняват, докато лидери и високопоставени служители злоупотребяват с власт и продължават да присвояват обществени средства за лични облаги", заяви Жозе Угаз, председател на Transparency International.

„Корумпирани служители нечестно заграбват активи в сигурни убежища чрез офшорни фирми и то с абсолютна безнаказаност", добавя Угаз. „Държавите в долната част на класацията трябва да предприемат радикални антикорупционни мерки в полза на своите народи. Държавите в горната част на индекса трябва да се уверят, че не изнасят корупционните практики към по-слабо развитите страни".

Оценката на Китай пада до 36 точки през 2014 г. спрямо 40 пункта през 2013 г., въпреки че китайското правителство започна кампанията си срещу корупцията срещу корумпирани държавни служители. Правителството признава необходимостта да се преследват длъжностни лица, които крият незаконни доходи в чужбина. Публикувани през януари тази година документи разкриват, че има 22 000 офшорни клиенти от Китай и Хонконг, включително много от лидерите на страната.

Корупцията и прането на пари са проблеми и за другите страните от БРИК. През тази година се появиха въпроси, свързани с голяма петролна компания, която използва тайни фирми, за да дава подкуп на политици в Бразилия (43 точки), за индийци (38 точки), които използват тайни банкови сметки в Мавриций (54), и руснаци (27), които правят същото в Кипър (63).

"Сериозната корупция в големите икономики блокира не само основните човешки права на най-бедните, но и създава проблеми за управлението и нестабилност. Бързо растящите икономики, чиито правителства отказват да бъдат прозрачни и толерират корупцията, създават култура на безнаказаност, в която корупцията процъфтява", добавя Угаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:50 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
индианеца
преди 9 години
Моментът на подобрението ще дойде, когато няма значение кой е на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tony
преди 9 години
подобри се, защото герб не бяха на власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още