IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: България може да стане износител на природен газ

Няма да загубим транзита на руски газ, защото имаме договор до 2030 година, смята бившият енергиен министър

11:02 | 05.12.14 г. 14
Добрев: България може да стане износител на природен газ

Ако се докажат предполагаемите количества природен газ в блоковете „Хан Аспарух”, „Силистар” и „Терес” в Черно море, България може не само да задоволи собствените си нужди, но и да се превърне в износител на природен газ.

Този коментар направи в ефира на БНТ бившият енергиен министър, сега председател на енергийната комисия в 43-то Народно събрание Делян Добрев. За него много по-важното е не спирането на „Южен поток”, а новите конкурси за проучване на шелфа на Черно море за наличието на петрол и газ, обявени от правителството тази сряда.

В блок „Хан Аспарух” вече има и първите положителни данни. Собственият газ носи много по-голяма сигурност, а и цената му е с 35% по-ниска от която и да е вносна алтернатива – Русия или Каспийския регион, посочи още той.

„35% са таксите по транзита на този газ до България”, уточни Добрев и допълни, че този евтин газ ще донесе стимул за индустрията.

Той припомни, че компанията, която проучва блока „Хан Аспарух” – OMV, е съобщила официално, че този блок е много по-перспективен и богат от този в румънската част на Черно море, в който откриха 84 млрд. куб. метра. „България консумира 3 млрд. куб. метра газ на година”, припомни още Добрев.

Той беше категоричен, че не трябва да се притесняваме от новите технологии и добивът на шистов газ, защото нямало доказателства, че те са опасни за околната среда.

България няма да загуби таксите за транзита на руски природен газ, който извършваме в момента, защото имаме договор с „Газпром” за транзит до 2030 година, уточни още бившият енергиен министър.

Той посочи, че договорът за транзит е с клауза „транспортирай или плащай”, което означава, че и „една капка газ да не мине през тази тръба, ние ще си получим 90% от договорените такси”. Имаме и договор за доставка на природен газ от Русия до 2022 година. 

„Нито ще спрат приходите от транзита, нито ще започнем да си купуваме газ от някъде другаде”, категоричен беше Добрев, коментирайки опасения, че след спирането на "Южен поток" страната ни ще се лиши от транзитните такси, които получава в момента, а "Газпром" ще откаже да ни доставя суровина и ще трябва да я купуваме от Гърция или Турция на по-високи цени. 

Бившият енергиен министър заяви още, че посочените от президента Владимир Путин пропуснати ползи от нереализацията на проекта „не се връзват”. По негови думи в проекта ще бъдат инвестирани към 4 млрд. евро, които ще се изплащат за 22 години и в същото време той трябва "да печели по 400 млн. евро от 50% от акциите в този проект”, което е нереалистично.

Не може да бъде вменявана и вина на България за спирането на „Южен поток”, защото ние спазваме европейското законодателство, коментира още Добрев.

Той посочи още, че не трябва да бъде правена аналогия между „Южен поток” и „Северен поток”, тъй като за втория проект, свързващ газопреносните мрежи на Русия и Германия, инвеститорът „Газпром” е поискал изключение от правилата на ЕС.

За „Южен поток” подобно искане не е правено, уточни Делян Добрев.

Той призна обаче, че първото междуправителствено споразумение за строителството на газопровода е от 2007 година, когато все още не са действали правилата на Третия либерализационен пакет за енергийния пазар в ЕС.

В последната година и половина е липсвала добра комуникация между ЕС и България по този проект, допълни още Добрев. Според него именно това е причината за налагането на наказателни процедури.

„Защо беше необходимо да се проведе някаква измислена тръжна процедура, нагласена между Коледа и Нова година за избор на строител?”, попита той, визирайки една от причините, за които ЕК започна наказателна процедура срещу страната ни с подозренията за непрозрачен избор на изпълнител на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 17 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Добрев: България може да стане износител на природен газ "Младият ексминистър яко се е разгонил. де да имаше доказан ресурс, първо, да осигурим вътрешното си потребление. Щото, за износ - само, АКО остане.Прав е, иначе: Не България е виновна за спирането на ЮП, а ГЕРБ и разните там припяващи дупедавци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 20 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Винаги досега след 1990 г. сме плащали цени, малко по-високи от пазарните на Газпром и Лукойл. Кяр никакъв. Даже по-лошо. Източват държавата ни през тези цени.Време е да почнем да плащаме на някой друг, който няма плаващи лихви и не качва цените когато и както му хрумне. Очакваме тренд надолу, и ако и следващия ни излъже много лесно е да го изкормим и да се върнем обратно в евразийския съюз, нали? Имате ли някакъв страх в българско-руския клуб, че може нещо да не се получи?Русия ако беше приятелска поне нямаше да е толкова груба и нагла в намесата си в българския политически и икономически живот. И много лесно би спечелила симпатиите на мнозинството българи стига да продаваше на България 1-2% по-евтино отколкото на всички останали от Западна Европа. Само че така се прави от приятел. Робовладелецът мисли другояче. Затова и Русия и руските интереси все повече ще губят позиции в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Пич, нямам титаничен опит с доматите, обаче знам, че от това дето едни добиват злато в България, не следва, че си продават златото с 35% по-евтино. Същото ще важи и за газа. Титанични, направо епични сте в глупостите си. Доколкото беше излязла информация, газът, добиван от блока срещу Шабла, беше изкупуван на цена около 10% по-ниска от цената на руския газ. Т.е. който и да добива нещо тук, ти и останалата титанична мисъл ще продължите да си плащате по местните пазарни цени, а печалбата ще я инкасира или Газпром, или Шеврон или някой, който му е транс пениса за титаничната ви експертиза. Прочее да спомена, че русофобията като част от всяка фобия е предмет на психиатрията, а в икономиката се работи с числа и икономически категории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 0
Батя
преди 9 години
Много точни думи от Добрев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Ама разбира се - нали Самият Буда го посочи за враг! Пхаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 1
Rumen_
преди 9 години
Р. Овч. където го срещнеш, удари му един шамар. Със сигурност има за какво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
И аз не съм съгласен с примера ти! Ако ти си Шеврон, ще подпалеш бусчето на Гошо, а ти твоите софийски домати ще ги продаваш на Женския пазар по 3.- лв. Пхахахах!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
много яко .... :)) първо изнасяме и продаваме па после го намираме газа и го копаем и ала бала .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Защо се излагаш така маймунски бе?Да ми прилагаш титаничния си опит от специализацията си на Женския пазар като доказателство за нещо, което има отношение към цените на газа за Източна Европа. Не се ли усещаш колко титанично *** звучи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
"България няма да загуби таксите за транзита на руски природен газ, който извършваме в момента, защото имаме договор с Газпром за транзит до 2030 година, уточни още бившият енергиен министър.Той посочи, че договорът за транзит е с клауза транспортирай или плащай, което означава, че и една капка газ да не мине през тази тръба, ние ще си получим 90% от договорените такси. Имаме и договор за доставка на природен газ от Русия до 2022 година."Хайде сега, за дебилоидните ***-лизатори да припомним, кой договори и подписа този заробващ България договор? Дали пъс не беше комунето Р. Овч. - нали него искахте да го бесите, стреляте, затваряте и пр!Хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още