IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство с първи ръст на годишна база от юли насам

Основен принос за увеличението с 0,4% има преработващата промишленост

12:05 | 08.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Промишленото производство с първи ръст на годишна база от юли насам

Промишленото производство се върна към растеж след три поредни месеца на спад, отчетен на годишна база. Това се случва основно благодарение на преработващата промишленост и в частност - на производството на превозни средства, химични продукти и тютюневи изделия. Въпреки това обаче намалява производството на метални изделия, машини и оборудване, напитки и хранителни продукти.

През октомври индексът на промишленото производство* нараства с 0,5% на месечна сезонно изгладена база и с 0,4% на годишна календарно изгладена база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Фактът, че индикаторът се завръща на положителна територия след незадоволително трето тримесечие, означава, че българската икономика навлиза обещаващо в последното четвърто тримесечие, което традиционно се счита за силно.

Основен принос за месечния ръст на промишленото производство имат добивната промишленост, която расте с 5,8% спрямо септември, и производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ, които се покачват с 3,7%. Преработващата промишленост обаче намалява с 0,3% на месечна база.

През октомври НСИ отчита по-значителен спад в преработващата промишленост при ремонта и инсталирането на машини и оборудване (-9,8%), производството на метални изделия, без машини и оборудване (-9,6%), производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение (-4,5%).

В сравнение със септември расте производството на превозни средства, без автомобили (с 30,6%), производството на химични продукти (+13,6%), и производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти (със 7,4%).

Заради преработващата промишленост обаче съставният показател излиза на плюс на годишна база. През октомври тя расте с 2,3%, докато производството в добивната промишленост  се понижава с 8,8%, и на фона на намаленото производството и разпределение на електрическа и топлоенергия и газ с 2,7% на годишна база.

През октомври спрямо предходната година НСИ регистрира по-значително увеличение в преработващата промишленост при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета (с 36,3%), производството на химични продукти (+32,4%), производството на тютюневи изделия (+23,2%), и производството на изделия от каучук и пластмаси (с 12,1%).

Намаление има при производството на напитки (-13,9% на годишна база), производството на метални изделия (без машини и оборудване) - с 6,2%, и при производството на хранителни продукти - с 4,9 на сто.

Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база по месеци

Графика: НСИ

Индустриалният сектор допринесе минимално за икономическия растеж през третото тримесечие, след като увеличи относителния си дял в брутния вътрешен продукт с 0,2 процентни пункта до 27,9%. Износът, потреблението и инвестициите на компаниите са сред другите фактори за ръста от 1,5% на годишна база в периода юли-септември.

Друг индикатор, свързан със състоянието на сектора – индексът на цените на производител в промишлеността – се покачи за шести пореден месец през октомври. Ръст има и на годишна база – от 0,8%.

* Индексите не измерват действителното равнище на производството, а оценяват средното изменение на производството между два времеви периода. За оценката на индексите се извършва представително наблюдение на предприятия?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още