IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще настояваме "Южен поток" да се строи според законите на ЕС

Печалбата от проекта ще е по-малко от твърденията на руската страна за 400 млн. евро на година, каза премиерът

11:59 | 08.12.14 г. 48
Борисов: Ще настояваме "Южен поток" да се строи според законите на ЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще настоява да се строи проектът “Южен поток“ при спазване на европейското законодателство, макар че според разчетите, които е получил от експертите, печалбата от него ще е далеч по-малко от твърденията на руската страна за 400 милиона евро на година.

Тази позиция ще бъде защитена от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по време на срещата им с еврокомисарите.

Борисов призна обаче, че и до днес няма официално съобщение от Русия за спирането на проекта, което беше обявено от президента Владимир Путин миналата седмица в турската столица Анкара.

Според премиера е хубаво „Южен поток“ да мине през България, но косвените приходи от проекта ще са доста по-малко от това, което се говори. „400 милиона евро на година не отговаря на фактите, а ако има такъв проект нов, вече би била прекрасна финансова обосновка и предполагам, че всички партии ще подкрепят подобен проект“, заяви Борисов.

Той смята, че приходите от „Южен поток“ от данъци и от строителство със сигурност ще са повече от печалбата от самия транзит на газ.

В същото време премиерът заяви, че с Русия не е подписван дългосрочен договор, няма и завършен финансов модел по договора.

Борисов съобщи в парламента, че според протокол, подписан от БЕХ и "Газпром", е предвидено целевият срок за откупуване на инвестицията да не е по-дълъг от 15 години, считано от началото на експлоатациятана българска територия. Това е срокът, в който трябва да се възстановяват капиталовите средства, уточни премиерът.

Според него дългосрочният газов транспортен договор, предложен от руската страна, обаче съдържа клаузи, които са неблагоприятни за българската компания, участник в „Южен поток“.

„4,25 на сто външна възвращаемост при заложена вътрешна от 8%. Прекомерна ниска тарифа за първите 15 години, когато БЕХ има нужда от пари да си плаща заема. Ниската тарифа би донесла малък дивидент, което означава, че БЕХ не може да си плаща вноските и периодът на възвращаемост ще се увеличи, което значи по-висока лихва. След 24 година печалбата ще е оперативни разходи плюс 2 процента, което означава, че проектната компания може да работи на загуба“, съобщи Борисов.

Има намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите. До 2023 година БЕХ няма да получава дивидент, 2023-2040 година ще е 65 милиона евро на година, посочи още премиерът.

Освен това, при положение че тръбата е запълнена наполовина, тарифата ще е намалената след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната кампания.

„При тези разчети е невъзможно да се намери външно финансиране. Тези факти са красноречиви, за да спрем спекулациите по проекта колко е загубила страната ни“, обобщи Борисов.

Всичко по темата за „Южен поток“ четете тук

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 6 rate down comment 6
varna333
преди 9 години
Ало железният кон вземи се обади на Обама да доиде да бомбардира България че има много русофили ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
Само *** като тебе неможе да се сети че това е бил резервният вариант въпреки и малко по скъп той ще си възвърне парите ! А такива железни коне като теб едва ли могат да ми кажат от къде трябва да се махам ако не ти харесва ти се махаи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 6 rate down comment 5
Ironhorse
преди 9 години
Този маршрут обсъди ли го с путин и милер, защото ако погледнеш каква е топографията, цената на този поток ще удари 100 милиарда долара, но по путински може да стане и 200.Разкарай се от форума рублофил.Всъщност на путин му писна от рублофилите в България и сега като свърши и последния транш, наистина ще си безработен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
Аз не съм русофил а съм Българин мислещ за Бъдещето на България . А това че ти си туркофилка не го оспорвам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 7 rate down comment 6
Ironhorse
преди 9 години
Гледам едни рублофили са полазили форумаArrErtan Eser, регистриран на 2 Декември 2014 г., Варна Godo, регистриран на 22 Септември 2014 г.varna333Варньо Варненчик, регистриран на Вчера г., гъзар, Варна michaelis, регистриран на 7 Ноември 2014 г., все отбор рублофили регистрирани в края на 2014 за да защитят руския интерес пред този на родината си България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 6
StefanL
преди 9 години
Абе кадън що не вземеш да да си сложиш чалмата вземи си ибрика и си *** в Анадола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 8
StefanL
преди 9 години
ЮП няма да спре на Границата на Турция той ще продължи прес Гърция Македония Сърбия Словения Унгария Австрия и Италия това е стратегически ход на Русия за който недълновидните еврогеици още немогат да се сетят! Гърция ще дръпне с помоюа на Русия трабата на неина територия след това ще я поемат Македония и Сърбия който не са еврогеиски държави а след това Унгария с цената на всичко ще прекара тръбата до себе си . Така че госпожо Железен кон цуняи Путин в ануса пак изигра Еврошвестерският педераски съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 4
Ironhorse
преди 9 години
ПрифилStefanLStefan Lichev, регистриран на 6 Декември 2014 г., bezraboten, Бургас ПрофилIronhorse, регистриран на 23 Април 2007 г.Видно, разликата не е само в годините на регистрация, в статуса (личев е безработен рублофил), но и в менталните способности да прилагаш аргументи в защита на позицията си, вместо епитети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 4
kandid
преди 9 години
Видно е, че сте на котлова храна при Исаков... ама споко, *** скоро няма да има копейчици за порциона и ще трябва да се оправяте с честен труд...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 7
StefanL
преди 9 години
Виждам че при вас процеса на американизиране и европеизиране още не са завършили! Видно е че не сте Българка а може би сте от анадолски произход и бленувате този поток да се случи в южната ни съседка. Въпреки че вашият фен Бат Бойко се напъва д хване ЮП Путин вече му показа среден пръст и каза на европа че ЮП е история . Така че не се притеснявай няма да има южен поток твойте роднини от анадола може да се радват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още