IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Ще настояваме "Южен поток" да се строи според законите на ЕС

Печалбата от проекта ще е по-малко от твърденията на руската страна за 400 млн. евро на година, каза премиерът

11:59 | 08.12.14 г. 48
Борисов: Ще настояваме "Южен поток" да се строи според законите на ЕС

Премиерът Бойко Борисов заяви, че правителството ще настоява да се строи проектът “Южен поток“ при спазване на европейското законодателство, макар че според разчетите, които е получил от експертите, печалбата от него ще е далеч по-малко от твърденията на руската страна за 400 милиона евро на година.

Тази позиция ще бъде защитена от вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова по време на срещата им с еврокомисарите.

Борисов призна обаче, че и до днес няма официално съобщение от Русия за спирането на проекта, което беше обявено от президента Владимир Путин миналата седмица в турската столица Анкара.

Според премиера е хубаво „Южен поток“ да мине през България, но косвените приходи от проекта ще са доста по-малко от това, което се говори. „400 милиона евро на година не отговаря на фактите, а ако има такъв проект нов, вече би била прекрасна финансова обосновка и предполагам, че всички партии ще подкрепят подобен проект“, заяви Борисов.

Той смята, че приходите от „Южен поток“ от данъци и от строителство със сигурност ще са повече от печалбата от самия транзит на газ.

В същото време премиерът заяви, че с Русия не е подписван дългосрочен договор, няма и завършен финансов модел по договора.

Борисов съобщи в парламента, че според протокол, подписан от БЕХ и "Газпром", е предвидено целевият срок за откупуване на инвестицията да не е по-дълъг от 15 години, считано от началото на експлоатациятана българска територия. Това е срокът, в който трябва да се възстановяват капиталовите средства, уточни премиерът.

Според него дългосрочният газов транспортен договор, предложен от руската страна, обаче съдържа клаузи, които са неблагоприятни за българската компания, участник в „Южен поток“.

„4,25 на сто външна възвращаемост при заложена вътрешна от 8%. Прекомерна ниска тарифа за първите 15 години, когато БЕХ има нужда от пари да си плаща заема. Ниската тарифа би донесла малък дивидент, което означава, че БЕХ не може да си плаща вноските и периодът на възвращаемост ще се увеличи, което значи по-висока лихва. След 24 година печалбата ще е оперативни разходи плюс 2 процента, което означава, че проектната компания може да работи на загуба“, съобщи Борисов.

Има намаление на тарифата след 2040 г., за да покрива само разходите. До 2023 година БЕХ няма да получава дивидент, 2023-2040 година ще е 65 милиона евро на година, посочи още премиерът.

Освен това, при положение че тръбата е запълнена наполовина, тарифата ще е намалената след 2040 г., за да покрива само разходите на проектната кампания.

„При тези разчети е невъзможно да се намери външно финансиране. Тези факти са красноречиви, за да спрем спекулациите по проекта колко е загубила страната ни“, обобщи Борисов.

Всичко по темата за „Южен поток“ четете тук

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 2 rate down comment 4
Arr
преди 9 години
Проблемът е парадоксът в правилата че Европейските правила са едни за ТАНАП, а други за Южен Поток , два тръбопровода , два различни подхода ! И никой не подозира тая гледна точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 6
Godo
преди 9 години
Аз нито съм за този проект нито против. Но чухте ли от някъде къкви ще са печалбите чрез разходите по поддръжка на това трасе. Там ще го обслужват вероятно 99% българи, 99% от материалите за поправка ще са от български фирми, работниците по подръжка и експлоатация ще си харчат заплатите в България. ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ЯДЕ БАНКНОТИ, А ВСЯКА ЗАПЛАТА И ПЕНСИЯ ОТИВА ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ И ДАНЪЦИ И ПЕЧАЛБИ. Предлагам 1 000 000 пенсионери, да пратим в Куба. Те ще предоставят по 2 милиарда долара на икономиката им. 200 долара на месец дали ще стигнат на пенсионер, медицината е безплатна. Но и безработните българи да пратим, на които роднини пращат пари от гастарбайтерство. Сега десните недоразумения мислят че пенсионерите ядат парите. Не.. - Ще ги ядат ако живеят в чужбина и ги харчат в чужбина. ТОГАВА ТЕХНИТЕ ПАРИ НА ИСТИНА ЩЕ БЪДАТ ИЗГУБЕНИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!! Така обаче става с парите на бизнеса, чрез офшорки и харч в чужбина. ЕТО, ДАДОХ ВИ НАЙ ГОЛЯМОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ДЕСНИТЕ СА НЕСПАСЯЕМИ ЛЪЖЦИ И ГНИЛОЧ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 6
Ironhorse
преди 9 години
Г-не, който и да е газопровод, след като достигне изключителната икономическа зона на страна членка на ЕС, Трети енергиен пакет /ТРЕП/ се задейства автоматично.Болката на руснаците беше, че това започва на 200 мили навътре от сухоземната ни граница с Черно море.Т.е. не само сухоземната част на ЮП, а и около 1/3 от подводната част попада в ТЕП, което от своя страна даваше шанс наши находища от Черно море да се подвържат директно към газопровода.Турция може да строи на нейната територия каквото пожелае, но стигне ли границата на ЕС (Гърция и България), то ТЕП започва да действа.Ходът на путин да откара ЮП до Турско-Гръцката граница, е отчайващ, защото кой ще купува газа на тази точка не е ясно. И още Турция инвестира милиарди в ТАНАП, който ще влезе в пряка конкуренция с руския проект, ако въобще се построи руският.Именно и за това Израел е решил да предостави правото на ЕС да изгради газопровода от находищата Левиатан и Тамар, с което ТЕП се изпълнява буквално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Интересно защо България не настоява газопоровода от Азербайджан да се строи също по европейските правила, или по т.н. Трети Евро пакет.Вероятно защото тези правила са насочени единствено и само против Русия.Ерго , за това сега като сме толкова умни ще си строим сами газопроводи до турско -гръцката граница и ще се радваме , че сме получили скъп газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 9
Ironhorse
преди 9 години
Обаче рейтингът на Путин е по-нисък от рейтинга на Ким Чен Ун в Северна Корея.А, епитетите с които се описвате всички, които облизвате Путин най-вече по една анатомична част от тялото назована на името му, аз няма да споря.Всеки с приказките си сам се описва и определя що за стока е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 5
mick
преди 9 години
Интересно руснаците могат ли вместо в ЮП да инвестират в инсталации за нагнетяване на газ? Че и в кораби? За 20 милиарда долара доста инсталации и кораби биха могли да изградят и купят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 6
kandid
преди 9 години
Перфектният коментар, който да сложиш под публикация във финансов сайт... Брей, вече явно ви събират по училищата в Обеля, дейш... да кажеш на Исаков да те сложи дежурен в друг сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 7
kandid
преди 9 години
Перфектният коментар, който да сложиш под публикация във финансов сайт... Брей, вече явно ви събират по училищата в Обеля, дейш... да кажеш на Исаков да те сложи дежурен в друг сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Ооо, юристката... ! Днес нещо си оплескала коментарите - юридически анализи от името на кобилата... или влошаване на състоянието... хаха! Не е лесно при такова раздвоение на личността, та даже и на половете! Или викаш, за третия пол нема значение... хаха! Затова ли ти е толкова черен Путин? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 9
varna333
преди 9 години
по добре съветски *** отколкото турски като теб! баща ти те е правил когато не му се е ебяло сабирали са те с лъжица от чаршафа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още