IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълна от инвестиции в жилищно и офис строителство се очаква през 2015 г.

Догодина ще има засилено търсене на инвестиционни имоти, но предлагането на търговски площи ще е в застой, прогнозират от Forton

14:01 | 10.12.14 г. 9
Автор - снимка
Създател
<p>
	Засиленият интерес към офис сгради вече води до рестартирането на проекти, които до момента са били замразени. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Засиленият интерес към офис сгради вече води до рестартирането на проекти, които до момента са били замразени. Снимка: архив, Ройтерс

Нова вълна от инвестиции в офис и жилищни сгради се очаква да започне у нас през 2015 г. Това прогнозират от консултантската фирма Forton, която е стратегически партньор на международната компания Cushman & Wakefield в България и Македония.

Според експертите ръстът в търсенето на имоти ще се разпростре извън София, първоначално в Пловдив, Варна и Бургас. Търсенето на  индустриални площи ще продължи и в по-малките градове с традиции в промишлеността.
В същото време ще продължат процесите на преструктуриране и оптимизация на пазара на търговски площи. Търсенето там ще се насочи към пазари, на които големите модни вериги и търговци на обувки не присъстват.

Рестартиране на бизнес проекти и поглед към Македония

Засиленият интерес към офис сгради вече води до рестартирането на проекти, които до момента са били замразени.

„Изграждането на „СПС тауър“, офис сграда с 10 хил. кв .м отдаваема площ до „България мол“, беше възобновено след придобиването й от нов инвеститор. Тя ще бъде завършена в първата половина на 2015 г. като отговор на силното търсене на висококачествени площи“, каза Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton. „Както прогнозирахме по-рано тази година, проекти, които дълго време са били в застой, след като са били завършени, вече намират своите ключови ползватели: XS Tower, Q Center и в последните седмици – „Бенчмарк бизнес център“ на бул. „Цариградско шосе“, добави Пашова.

Очаква се търсенето на офиси да даде тласък и на новото строителство извън София. „Пловдив, Варна и Бургас разполагат с човешки ресурс за изнесени центрове за обслужване на клиенти и за момента ограничено предлагане на площи, където да се настанят компаниите“, смята още Пашова.

Когато възможностите за експанзия на търговците в страната намаляват, в Македония търговските площи ще бъдат най-динамично развиващият се пазар, най-вече заради новото строителство, смятат от Forton. Облекчаването на регулациите на бизнеса и благоприятните данъчни условия правят страната привлекателна за чуждестранни инвеститори, особено за ИТ и аутсорсинг компании. Междувременно големите корпоративни наематели ще поддържат търсенето на офиси в Скопие високо.

„Възстановяването ще обхване по-голяма територия през следващата година в пазарите, на които Forton работи. ИТ и аутсорсинг индустрията, от една страна, и търговията на дребно, от друга, претърпяха съществено развитие през 2014 г. Вследствие от концентрацията им в тесен кръг от локации очакваме развитие както в посока следващите по размер градове, така и в съседни страни, които предлагат добри условия за бизнес. Виждаме Македония като логична стъпка за български търговски вериги и международните доставчици на аутсорсинг услуги, които вече работят в повече от една локация в България", казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Умерено покачване в цените на жилищата

След като цените на жилищата започнаха да нарастват в София, строителните предприемачи вече увеличават оборотите. „Наблюдава се раздвижване и в жилищния сектор поради липса на качествени проекти, които да отговарят на нуждите на купувачите“, казва Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton. Според него активно се търсят атрактивни парцели за жилищно строителство на добри локации в София. Цените тръгнаха нагоре, но умерено, поради факта, че основно се търсят парцели на обезщетение“, допълни Владимир Гюрджиев, мениджър „Логистични и индустриални площи и парцели“ в компанията.

Ще се запази и търсенето на имоти за индустриално строителство. “През 2015 г. ще се търсят основно парцели с  изградена инфраструктура, както и възможности за производство в съществуващи сгради. Потенциалните локации си остават около традиционните индустриални центрове“, каза той.

Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 2 rate down comment 0
tonitov
преди 9 години
Ще има беженска вълна, но и те не остават, а само преминават. Тогава? поредният блъф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 3
panther
преди 9 години
Напра'о цунами се очаква...В брокерските сънища...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 4
mick
преди 9 години
Половината апартаменти в София са празни. Стоят като куче касички. Сега остана другата половина дас и купи по още един имот, че само с един накъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 19 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Аз откога ви разправям че някое лоби (масонско) се е нагушило догоре с евтини имоти и сега промива мозъци като в СССР през 1948 година та дано поскъпнат и да си умножи инвестициите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 4
ejko
преди 9 години
Лелллллееее - все едно четем пропаганда от 70-те за следващата петилетка!!! WTF, Forton - я по-сериозно, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 5
ejko
преди 9 години
Лелллллееее - все едно четем пропаганда от 70-те за следващата петилетка!!! WTF, Forton - я по-сериозно, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
alwayastrue
преди 9 години
Рипат ли , рипат лииииии????!....или пък растат?!!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 35 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Ей ся ще се избият за имоти хахахаха, мине се не мине малко време и пак някой брокер без диплома изперка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Най-важното нещо при съставяне на бизнес план или стратегия за развитие на дадено предприятие е внимателно да се проучи необходимостта от даден продукт произвеждан от него на пазара и как тя се изменя във времето или казано с прости думи кой ще купува и колко ще купува имоти в случая... Не е нужно да се убеждаваме, че пазарът ще продължи да се свива непрекъснато, просто защото младите българи под 40г, който са най-важните купувачи за пазара намаляват с геометрична прогресия с 1.5% на годишно, т.е на за пазара почти почти няма нужда от нови имоти. В тази ситуация инвестицията в имот също е безсмислена, просто защото няма на кого той да се отдаде под наем особено да дълъг период. Страхувам, се че вълната от инвестиции в сектора на имотите ще остане в мечтите Ви и такава няма да има в следващия половин век...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още