IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отвъд БВП – световното богатство всъщност не расте толкова бързо

В България индексът на "всеобхватното богатство" е нараснал с 21% от 1990 до 2010 г. при 48% ръст на БВП за периода, сочи доклад

13:41 | 11.12.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Отвъд БВП – световното богатство всъщност не расте толкова бързо

Нов поглед към икономическите постижения на 140 държави през последните десетилетия представя Индексът на всеобхватното богатство (Inclusive Wealth Index) – поглед отвъд брутния вътрешен продукт (БВП) и измерващ устойчивото развитие.

В световен план БВП е нараснал с 50% от 1992 до 2010 г. Въпреки това според второто издание на двугодишния Доклад за всеобхватното богатство, след като се отчетат измененията в човешкия капитал, произведения капитал и природния капитал (термините са обяснени по-долу), глобалното богатство е нараснало с „анемичните“ 6% през този период.

Човешкият капитал – измерен чрез нивата на образование, квалификации и умения – е основният източник на общото световно богатство, като формира 57% от него, сочи докладът. Човешкият капитал обаче е нараснал с едва 8% в световен мащаб от 1992 г. до 2010 г.

Природният капитал като гори, подпочвени ресурси и други екосистеми формира 23% от общото богатство и е намалял с около 30% за периода в световен мащаб.

Така относително слабото нарастване на човешкия капитал, в комбинация с големите загуби на природен такъв до голяма степен обясняват анемичния общ ръст на всеобхватното богатство в света въпреки огромното нарастване на произведения капитал, обяснява в прессъобщение д-р Парта Дасгупта, председател на научната консултантска група, изготвила доклада.

В редица страни се наблюдава значително разминаване между БВП и индекса на всеобхватното богатство (IW).

В САЩ, Индия и Китай например богатството, измерено чрез БВП, е нараснало от 1990 г. до 2010 г. с 33%, 155% и 523% съответно. Когато обаче се вземат предвид човешкият, природният и произведеният капитал, всеобхватнотото богатство на САЩ е нараснало с 13%, на Индия – с 16% и на Китай – с 47% за периода.

В България индексът на всеобхватното богатство е нараснал с 21% от 1990 до 2010 г. при 48% ръст на БВП, сочат данни от доклада. Човешкият капитал у нас е нараснал с 11% за периода, а природният – с 13%

„Повече от половин век вече оценяваме напредъка на държавите на базата на това колко е произведено, потребено и инвестирано, мерим този напредък в долари и събираме данните в лесен за сравнение измерител – брутен вътрешен продукт“, коментират авторите на доклада.

„Въпреки това обаче схващането, че ресурсите, на базата на които се постига този ръст, са безкрайни, очевидно не е вярно. По-малко от 50% от всички 140 държави, включени в проучването, следват устойчива траектория, над половината потребяват повече от наличните си ресурси.“

Докладът е публикуван от Cambridge University Press и е съвместна инициатива на UN University и редица други институти и програми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Сетиха се. Твърдя го тук от две-три години, поне. Не e бивало да ми вярвате, обаче. Щото не съм икономисссс :)Все тая, че - дори и IW да нараства, това е осреднена стойност, средно претеглена. Един става от милионер милиардер, а хиляда - от "хилядиери"-безработни и всеобхватното богатство било нараснало.Да бе, да. :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още