IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тютюнопроизводители пак протестират заради изкупната кампания

До дни ще бъдат представени законодателни промени за сектора, заяви Десислава Танева

14:57 | 12.12.14 г.
Тютюнопроизводители пак протестират заради изкупната кампания

Тютюнопроизводители излязоха на протест на пътя между Гърмен и Гоце Делчев заради слабата изкупна кампания, ниските цени на продукцията и вдигането на осигурителния праг за земеделските производители. Това съобщи Иван Сабахлъков, производител от Гоцеделчевския регион и председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюн, цитиран от „Фокус“. Организатор на протестните действия е кметът на община Сатовча Арбен Мименов. 

„Протестът на тютюнопроизводителите е изненада“, коментира пред журналисти днес министърът на земеделието Десислава Танева. Тя посочи, че преди седмица е бил проведен консултативен съвет с тютюнопроизводителите, а няколко дни преди това фирмите, които изкупуват тютюн, са били канени на разговор в МЗХ, за да се обсъди готовността им да започнат изкупвателната кампания.

Според Танева и тютюнопроизводители, и фирмите са поискали законодателни промени и ясни гаранции за изкупуването на продукцията и качеството й.

Имало постигнато съгласие за най-належащите промени, така че от 1 март 2015 година кампанията да стартира нова регулация, включително да има регистър на производителите. Агроминистърът обеща утре законодателните промени да бъдат пуснати за обществено обсъждане.

Танева обясни, че се е чула с представители на бранша заради предстоящия протест. Тя припомни, че държавата не може да гарантирана изкупна цена, но се очаква новите правила да повлияят положително на пазара.

Министърът на земеделието смята, че сега моментът не е подходящ да бъдат увеличени  праговете, на които ще се осигуряват тютюнопроизводители и зеленчукопроизводителите, както е заложено в Бюджет 2015. Изпращаме една от най-лошите години за земеделието и това ще е проблем за стопаните, каза тя.

Припомняме, че миналата година изкупната кампания също започна с протести, тъй като стопаните бяха недоволни от предложените им цени и забавеното изкупуване на продукцията. Междувременно кабинетът "Орешарски" предложи да бъде засилена регулацията в сектора, като се създадат регистри и на производителите, и на търговците. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още