IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До пролетта ще бъде създаден Фонд за саниране на панелните блокове

Следващата седмица ще е ясно колко точно средства ще върне България на ЕК през тази година по ОПРР

12:41 | 13.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив, МРРБ</em></p>

Снимка: архив, МРРБ

До пролетта на следващата година се очаква да бъде създаден специален фонд за енергийна ефективност, чрез който да се санират големите панелни блокове у нас. Това обясни пред „Дарик радио“ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Предвижда се във фонда да бъдат осигурени 2 млрд. лева за санирането на сградите. За фонда ще се търси финансиране, защото средства от бюджета за това няма, обясни министърът. Преди няколко дни Павлова обясни, че България ще кандидатства за получаване на средства за фонда по плана „Юнкер“. Интерес към проекта пък вече са проявили Европейската банка за възстановяване и развитие, както и Европейската инвестиционна банка.

Целта ни е следващата година да започнем санирането на големите панелни блокове в градовете, каза Павлова. Впоследствие ще бъде въведена системата на зелените сертификати и чрез тях ще може да се изплащат средствата, вложени в санирането на блоковете, обясни тя. Самите ремонти ще бъдат направени изцяло за сметка на държавата, единствено етажната собственост на блока трябва да се разпише, че е съгласна да се санира сградата. Държавата ще осигурява финансирането, а проектирането ще е работа на общината, заяви министирът.

По новата оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) пък се предвижда да бъдат отпуснати средства за саниране на жилищата в страната, но без панелното и ЕПК строителството.

Регионалният министър отново припомни, че 106 млн. евро по настоящата оперативна програма „Регионално развитие“ са под риск да бъдат загубени до края на тази година. В момента правим разплащанията, а следващата седмица ще сертифицираме проектите. Тогава ще стане ясно дали и какви ще бъдат загубите, обясни Павлова. Преди седмица тя обясни, че целта на МРРБ е да разплати 100 млн. евро и да минимизира максимално загубата.

До момента по ОПРР са изплатени 75% от средствата, добави Павлова. Имаме няколко критични проекта, които се очаква да бъдат завършени през следващата година. Сред тях е и строителството на северната скоростна тангента на София, което се бави заради проблеми с отчуждаването. Ако някой от проектите не се случи, то имаме подготвени резервни проекти, които само очакват финансиране, за да стартират, заяви Павлова. До момента със средства от ОПРР са ремонтирани или обновени около 1000 обекта, като голяма част от тях са театри, музеи, училища и други публични сгради, обясни още министърът.

С пари от държавата следващата година МРРБ очаква да започне строителството на още един язовир за питейни води - "Луда Яна" край Панагюрище. Очаква се изграждането му да струва около 52 млн. лв. През миналата седмица вече бе подписан договорът за строителството на яз. "Пловдивци", който ще доставя вода на голяма част от населените места в област Смолян. С пари от бюджета се очаква да започне и ремонтът на яз. "Студена"

По отношение на зимното почистване министърът увери, че вече има достатъчно средства, фирмите са избрани и имат необходимия брой машини. „Пари бяха осигурени, макар едва миналата седмица, но все пак успяхме и правителство осигури необходимите 13 млн. лева, с които да направим подготовка на пътищата от една страна, а от друга да платим за зимното поддържане”, посочи Павлова.

По думите й лошото време и началото на зимния сезон не позволяват да се правят по-сериозни ремонти. Ще се дават пари единствено за изкърпване на дупки, сменяне на мантинели и подрязване на храсти там, където времето го позволява, обясни Павлова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
А, дано ама.... Това за Фонд, саниране, енергийна ефективност, програми и прочие, в едно с купчина платени и/или рекламни кампании по медии и по седянки, го слушаме вече поч`ти десет години. Ясно е, че докато не се разберат кои ще са "нашите" фирми, кой ще контролира потоците по тез` програми и прочие "дребни" детайли, от които зависи Кой ще "папка", нещата няма да се случат. А и още по-важно, колкото и да са бюрократи дъртите европейски чиновници, чак така пари не подаряват. Могат очевидно и да Не дават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
ULS
преди 9 години
Пълни глупости пишеш, и там си е пълно с панелки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 11
varna333
преди 9 години
Целият бивш соц. лагер събориха и построиха нови жилищни сгради на място на старите панелки и в Германия Чехия Полша Румъния Русия само ние аборигените от България ще санираме 48 годишни панелки чиято годност е 50 години що за *** в тая държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още