IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионната възраст остава замразена през 2015 г.

Осигуряването в частен фонд вече няма да е задължително

13:02 | 14.12.14 г. 7
Пенсионната възраст остава замразена през 2015 г.

Пенсионната възраст остава замразена през следващата година. За това се договориха КНСБ и КТ “Подкрепа” с правителството, съобщава БНР.

Решението е взето по време на среща на премиера Бойко Борисов с лидерите на синдикатите, вицепремиера Ивайло Калфин, министъра на финансите Владислав Горанов и председателя на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

На родените след 31-ви декември 1959 г. ще бъде дадено правото да решат дали да се осигуряват задължително за допълнителна пенсия в универсален пенсионен фонд, или изцяло за пожизнена пенсия в Държавното обществено осигуряване. Още от следващата година всеки сам ще избира дали да продължи да се осигурява в частните фондове, или да прехвърли парите си в НОИ.

Прехвърлянето на осигуровки от НОИ към универсалните пенсионни фондове също ще е възможно, отново в рамките на тези 5% от дохода, обясни след срещата Константин Тренчев.

След подписването на меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите ще има отделни преговори между правителството и работодателите, в рамките на които ще бъдат обсъдени параметрите на пенсионната реформа през следващата година.

На провелата се в неделя среща се стигна до споразумение възрастта за пенсиониране да не бъде увеличавана. До края на март 2015 г. ще се постигне дългосрочно решение на въпросите, свързани с пенсионната възраст, както и с всички останали компоненти на пенсионната система в дългосрочен период. 

Това означава, че възрастта остава замразена, а стажът ще нараства с 4 месеца, каквото беше предложението на КНСБ.

През следващата година ще се въведе минимална възраст за пенсиониране за всички категории осигурени лица. Това означава, че такава трябва да има в Министерството на отбраната, в МВР, ДАНС, съдебната система и Министерството на правосъдието. 

Предвижда се през 2015 г. да се криминализира измамата, свързана с укриването на осигурителни вноски, както от осигурителите, така и от самоосигуряващите се лица. Ще бъдат предприети и други мерки за повишаване събираемостта на публичните вземания.

Това ще се отнася и за лицата, които се осигуряват при първа и втора категория труд в т.нар. "професионални фондове". Те ще могат да избират къде да отиват техните осигуровки.

По-рано днес министър Ивайло Калфин заяви, че според него замразяването на пенсионната възраст не е решение на проблемите в системата, тъй като от него ще пострадат хората с най-ниски доходи. 

До подписването на меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите се стигна след голям организиран от КНСБ протест в София през седмицата,  на който работници от втора и трета категория възразиха срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране. По време на мандата на предишния кабинет "Борисов" беше взето решение да започне увеличаването на възрастта с по четири месеца на година. Предложението обаче беше оспорено в съда, а следващото правителство не предприе никаква конкретни мерки в пенсионната реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
марин
преди 9 години
Не е много ясно, какви ще са резултатите от този меморандум.В края на краищата проблемът с увеличаването на пенсионната възраст и осигурителния стаж ще се решават в пленарна зала, вероятно днес ими утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
На практика най-масовата - трета категория, частен сектор работещи, нямат никакви представители, които да защитават техните интереси. Синдикатите защитават интересите първо на пенсионерите, след това 1-ва и 2-ра категория и накрая на държавните служители. На работодателите пък общо взето им е все едно как ще се делят разходите за работна заплата - колко ще остават в работниците и колко ще отиват за данъци и осигуровки. И така в крайна сметка се получава, че най-масовата категория работещи нямат пряк защитник. И резултата е налице - другите, които седят на масата и уж преговарят, все така го изкарват (съвсем логично-егоистично), че който го няма на масата, остава най-прецакан. Поради което си мисля, че е необхдимо да се създаде нов синдикат, който изрично да защитава правата на 3-та категория трудещи се. Иначе те са обречени - сега ще плащат пенсиите на многобройните привилегировани, така нямат ресурс за собствено развитие и след 20-30 години няма да има кой да плаща техните пенсии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Прав е ivanrog в първия пост, но в това решение(да се замрази пенс.възраст, а да расте изисквания стаж) се крие и друг парадокс. Това означава, че до опредлени години трябва да имаш все по-голям стаж. Твърде вероятно е хората да навършат възраст, но не могат да имат все по-големия изискван стаж. Този стаж обаче ще имат онези работили при I-ва и II-ра категория. Дригите облагодетелствани са тези дето цял живот са били на държавна служба. На тях държавата им дава по една заплата, осигурява ги на документи(без да превежда парите) и накрая им дава една пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 5
Lucifer
преди 9 години
...или май ще са доволни ако оцелеят във властта до 31.03.2015г, затова си дават отсрочка до тогава...явно сами не си вярват, камо ли избирателите да им повярват...Боко е такъв лош ген."матриял"...какъвто е и тия дето са го избрали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Lucifer
преди 9 години
""Замразяването на пенсионната възраст не е решение"" ; ""Припомняме, че Калфин предложи стъпката за увеличаване на пенсионната възраст да не е четири, а два месеца."" ""Пенсионната възраст остава замразена през 2015 г "" -както се казва без коментар или с каквото лягат с него не стават....до кога ли ще трае и това решение??...до 31.03.15г ???...едва ли...вероятно до утре сутрин..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 9
ivanrog
преди 9 години
"След подписването на меморандума за разбирателство между правителството и синдикатите, ще има отделни преговори между правителството и работодателите, в рамките на които ще бъдат обсъдени параметрите на пенсионната реформа през следващата година."След като две от трите страни са се разбрали за чии съществува изобщо тристранния съвет? Това управление започва същите глупости като предишното на ГЕРБ. Помните ли спешните антикризисни мерки? А колко от временните тогава мерки станаха постоянни? Продължават да си мислят, че бизнеса е брашнен чувал, който да си го тупат както им се иска, е г-да(***) управляващи, скоро никакъв бизнес няма да остане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още