IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекорден брой автомобили са изтеглени заради дефекти в САЩ през 2014 г.

General Motors е изтеглил 27 млн. коли от пазара главно заради дефект в запалването

09:53 | 21.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Рекорден брой автомобили са изтеглени заради дефекти в САЩ през 2014 г.

От началото на годината в Съединените щати са изтеглени от пазара около 60,5 милиона автомобила заради различни дефекти, предава Bloomberg, позовавайки се на данни на Националната администрация по безопасност на транспорта на САЩ (National Highway Traffic Safety Administration).

Според агенцията това е близо два пъти повече от предишния рекорд за изтеглени автомобили от 2004 година, когато производителите бяха принудени да направят допълнителни проверки и ремонт на 30,8  милиона автомобила.

Не мисля, че дълго време ще видим подобна година", казва Нийл Стейнкемп, управляващ директор на компанията Stout Risius Ross, която изучава въпросите по гаранцията и изтеглянето от пазарите.

Близо половината от изтеглените през 2014 година коли са на най-големия американски автомобилостроител General Motors. Автомобилният гигант е изтеглил 27 милиона  коли  главно заради дефект в запалването, за който сътрудниците на компанията са знаели още през 2001 година. Базираната в Детройт компания е имала 10 акции по безопасност за по над 1 млн. коли за всяка акция, показват данните на NHTSA.

Дефектът в запалването е предизвиквал спиране на двигателя по време на движение, което води до блокиране на спирачната система и изключване на  устройствата за сигурност. Това е довело до гибелта на 42 души, а 58 са получили травми. През 2004 г. General Motors изтегли 11,8 милиона автомобила.

Друга причина за масово изтегляне на коли в САЩ тази година беше дефект във въздушните възглавници, произведени от японската компания Takata. Службата за безопасност по пътищата на Съединените щати установи, че поради влажния климат в някои  южни щати тези въздушни възглавници могат да се разгънат неправилно и даже "да изстрелят" метални фрагменти в човек,  намиращ се в колата. По тази причина са загинали 4 души, а над 100 са пострадали.

До момента в САЩ заради този дефект са изтеглени около 15 милиона коли, а в целия свят - около 22  милиона коли.

Сред другите причини за изтегляне на коли са били дефекти в кормилната уредба, контрола на скоростта на двигателя и  сигурността на предпазните колани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 9 години
Ш минаваме на руски коли, американските много дефектни :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още