IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До колко може да спадне цената на петрола?

Опитът на Саудитска Арабия да задуши конкуренцията и шистовата революция в САЩ сочи постоянен спад в близкото десетилетие

10:56 | 29.12.14 г. 42
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сонда за шистов петрол в САЩ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сонда за шистов петрол в САЩ. Снимка: Ройтерс

До колко може да спадне цената на петрола – и колко време може да остане там? 50%-ият спад в цените на петрола повдига и двата въпроса. Докато никой не може да отговори със сигурност на първия, то отговорът на втория е доста лесен, смята анализаторът от Ройтерс Анатоли Калетски.

Когато Федералният резерв (Фед) на САЩ прекрати програмата си за наливане на ликвидност през октомври, той също така спря и основния двигател за американските ценни книжа през последните шест години. Докато централната банка продължаваше да залива пазара с пари, инвеститорите нямаха сериозни поводи за притеснение от икономиката, отчитаща едва 2% реален ръст. Сега инвеститорите се изправят пред по-волатилни пазари. В същото време те трябва да имат предвид по-бавния растеж на икономиката в Китай, минималния ръст в еврозоната и свиването на японската икономика, пише в анализ за Bloomberg Гари Шилинг.

Това широко разпространение на забавянето в търсенето, комбинирано с ефекта на изобилието от нефт, е причината цените на суровините да падат. Те спадат още от началото на 2011 г., но много хора не успяваха да забележат това до момента, в който цените на суровия петрoл се сгромолясаха, твърди Шилинг.

Ниските цени на петрола ще продължат дотогава, докато не се случи някое от две възможни събития, смята Калетски. Първата възможност, която повечето трейдъри и анализатори изглежда очакват, е Саудитска Арабия да възстанови монополната власт на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол), щом веднъж постигне истинската геополитическа или икономическа цел, която доведе до спада в цените. Втората възможност е световният петролен пазар да достигне нормални конкуретнтни условия, при които цените се определят от пределните производствени разходи, вместо от монополната власт на Саудитска Арабия или ОПЕК. Това може да изглежда като нереалистичен вариант, но повече или по-малко така работеше пазарът в продължение на две десетилетия от 1986 г. до 2004 г., смята Калетски.

"Ние можем да сме сигурни, че който и от двата варианта да се сбъдне, успокоявайки цените, все пак ще отнеме известно време процесът да се развие", твърди Калетски. Неразумно е да се смята, че едва няколко месеца ще бъдат достатъчни на саудитците, за да разрушат оста Иран-Русия или да прекратят растежа на американската шистова индустрия. Също толкова невъзможно е пазарът да успее да премине от доминацията на ОПЕК към нормално конкурентно състояние. Множеството петролни инвеститори с „бичи“ настроения, които още очакват цената бързо да достигне предишните си нива, най-вероятно ще бъдат разочаровани. Най-доброто, на което те могат да се надяват, е нов и значително по-нисък диапазон на търговия. Той може да бъде установен докато многогодишните битки за надмощие в Близкия изток и за дяловете от пазара на петрол се разиграват, смята Калетски.

Ключовият въпрос тук е дали сегашната цена от около 55 долара за барел ще се окаже близо до дъното или тавана на новия диапазон. Историята на цените на петрола, коригирани спрямо инфлацията и дефлирани от индекса на потребителските цени на САЩ, предлага някои интересни подсказки. 40-те години откакто ОПЕК използва за пръв път своето „петролно оръжие“ през 1974 г. могат да бъдат разделени на три периода, твърди Калетски. От 1974 г. до 1985 г., американският бенчмарк за суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се движи между цени от 48 и 120 долара за барел в днешни пари. От 1986 г. до 2004 г., цената варира между 21 и 48 долара за барел (като изключим двете кратки промени заради руската криза от 1998 г. и войната в Ирак през 1991 г.). И от 2005 г. до тази година петролът се продаваше в диапазона си от 1974 г. до 1985 г. от 50 до 120 долара за барел, с изключение на два много кратки периода заради световната финансова криза от 2008-2009 г.

Тези три периода са важни, понеже диапазонът на търговията през последните 10 години е много сходен с този от периода на първото десетилетие на доминация на ОПЕК през 1974-85 г. 19-те години от 1986 г. до 2004 г. представляват съвсем различен режим, смята икономистът. Според него разликите между тези два периода могат да бъдат обяснени с разбиването на монопола на ОПЕК през 1985 г. и преминаването от монополно към конкурентно ценообразуване за следващите 20 години. От своя страна то бе последвано от възстановяването на монополното ценообразуване през 2005 г., когато ОПЕК се възползва от нарастването на търсенето в Китай.

Предвид историята, демаркационната линия между монополистично и конкурентно предлагане от малко под 50 долара за барел изглежда като разумна прогноза за това къде може да се озове границата на новия дългосрочен диапазон на търговията. Дали тези 50 долара ще бъдат дъното или тавана за цената на петрола, пита се Калетски.

Има няколко причини да се очаква новият диапазон на търгуване да бъде между 20 и 50 долара за барел, както е бил в периода 1986-2004 г. Натискът от страна на технологиите и притесненията за околната среда намаляват дългосрочното търсене на петрол и заплашват да превърнат голяма част от скъпия нефт извън Близкия изток в “изоставен актив”, сходен с големите залежи от нежелани въглища. Допълнителен натиск за ниските цени включва вдигане на санкциите срещу Иран и Русия и прекратяване на гражданските войни в Ирак и Либия. Тези четири държави, взети заедно, могат да освободят на световния пазар допълнителни резерви от петрол, които са по-големи от тези на Саудитска Арабия, твърди Калетски.

Американската шистова революция е може би най-силният аргумент за завръщане към конкурентното ценообразуване. Въпреки че добивът на шистов петрол е относително скъп, производството може да бъде спирано и подновявано относително по-лесно и по-евтино отколкото конвенционалното. Това означава, че при високи цени те ще могат да продават, а при ниски, да замразяват добива и така да изземат балансиращата роля на Саудитска Арабия. Логиката на конкуренцията подсказва, че пределната цена на производството на американски шистов петрол, изчислявана на 40 до 50 долара за барел, в бъдеще ще бъде таван, а не дъно, за световните цени на петрола, смята Калетски.

Това, което има значение, са не цените за проучване, добиване и транспорт на нефта. Важни са страничните разходи – цената за доставяне на нефта от момента, в който вече са положени петролопроводите. Тази цена е около 10 до 20 долара за барел в Персийския залив и приблизително същата за американските производители на шистов петрол., твърди Гари Шилинг.

Развиващите се страни, които разчитат на износа срещу чуждестранна валута, за да обслужват държавните си дългове, ще продължат да произвеждат и изнасят петрол дори при цени под тази на производството. Докато някой от основните производители не се уплаши и нe намали производството, цените на петрола ще останат ниски. Те могат да спаднат много повече от 50%-я спад до момента, смята Шилинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 0 rate down comment 0
Angel62
преди 9 години
Все се чудех тая патаклама в Авганистан за какво е докато не прочетох, че $2е12 е оценката на цената на лития на територията му, но ония сега пък не рачат да копат в рудници, та сега трябва да мислим за други батерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...или, доде се окаже, че шистовите залежи не са това, за което ги мислят, а доста по-скромни. те тогава, стой, та гледай ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Цената на петрола ще пада, докато шистовите играчи не излязат от играта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Като говорим за батерии бъдещето не е в лития, а в графена! Вече има успешни опити за в пъти по ефективни и евтини батерии от графен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 3
data
преди 9 години
няма как да стане , почети из нета има доста писано по темата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
Eon
преди 9 години
Цитат на data: "Ново поколение литиево-йонни батерии могат драстично да променят правилата на играта . От тях се очаква да повишат двойно енергийната плътност което означава или двойно по голям пробег или двойно по ниска цена при запазване на пробега . Очакванията са да са на пазара след около 5 г. "data, той и лития не е неизчерпаем, скоро ще свърши и той. Доколкото имам спомени над 50% от световното производство се добиваше в Еквадор някъде... не се сещам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Говорите за "Водородни клетки"http://energia.elmedia.net/bg/2013-6/editorials/%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8_00781.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 10
многодобре
преди 9 години
....нужна ни е енергия да разделим водата на водород и кислород,след това,след отделяне на енергия за задвижване на двигателя отново се образува вода (от къде ще дойде тази нова енергия,като нямаме загуба на молекули от структората на водата?Това е интересно)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 11 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Кой ти е казал, че има недостиг на вода след като близо 3/4 от земната повърхност е вода? Недостиг има само на питейна вода и то в определени райони! За разлагане на водород и кислород напълно подходяща е и мосрската вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
т.е. ние в момента имаме недостиг на вода, но след като вземем още вода то няма да има проблеми:) кефиш с логиката си:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още