IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"БМФ Порт Бургас" изгради терминал за втечнени въглеродни газове

Там ще се разтоварва втечнен газ пропан-бутан

12:48 | 23.12.14 г. 1
"БМФ Порт Бургас" изгради терминал за втечнени въглеродни газове

„БМФ Порт Бургас” изгради първото в страната претоварно съоръжение за втечнени въглеродни газове. Новият терминал е специализиран за товаро-разтоварни дейности на втечнен газ пропан-бутан, който ще бъде доставян за нуждите на газостанции, газови и промишлени инсталации, за отопление на  сгради. Досега целият внос на пропан-бутан у нас се  извършваше през пристанища в Румъния, съобщи компанията.

Според концесионера на бургаското пристанище съоръжението отговаря на всички изисквания, включително за контрола на митниците върху средствата за измерване на акцизни стоки.

За да изгради новото съоръжение, дружеството е разширило съществуващия буферен склад за течни горива, намиращ се на територията на Терминал „Бургас Изток 2“. Чрез съоръжението концесионерът очаква да предоставя по-ефективна услуга на товародателите от България, Сърбия и Македония и да разшири клиентската си база.

От „БМФ Порт Бургас” припомнят, че компанията взе на концесия част от Пристанище Бургас през 2012 г. и междувременно са направени различни инвестиции в порта. Компанията стопанисва терминалите „Бургас изток – 2”, „Бургас Запад” и Складова база „Лозово” (сухо пристанище).

Концесионерът планира да повиши значително капацитета за обработка на товарите, което изисква пълно обновяване на мощностите и изграждане на нови съоръжения.

През първата година на концесията инвестициите в подновяване на техниката и модернизиране на инфраструктурата са били за над 12 млн. лева. През 2014 г. в терминалите „Бургас изток – 2” и  „Бургас Запад” са инвестирани над 50 млн. лв.

През тази година дружеството изгради специализиран комплекс за обработка на зърнени товари на терминал „Бургас Изток 2” - 5 силоза с обща капацитет 75 000 т зърно. Към момента на терминалите са заети над 900 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
"Досега целият внос на пропан-бутан у нас се извършваше през пристанища в Румъния, съобщи компанията."Така ли? Ами тия вагони-цистерни, дето пристигат с ферибота във Варна да не би с морска вода да са пълни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още