IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony е знаела за опасността от кибератака

Филмовото студио твърди, че е имало специална защита, но хакерите са я разбили

15:31 | 23.12.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Студиото Sony Pictures Entertainment е знаело, че филмът “Убийственото интервю” може да доведе до кибератака. То е разполагало с тази информация още през юни, но не е успяло да приложи подходящи мерки за сигурност, за да опази данните на служителите си, твърди адвокат, който представлява бившите работници на Sony, които водят дело срещу компанията.

След пробива в сигурността предишните служители на филмовото студио получиха насоки от фирмата за това каква информация е открадната и как да реагират на случилото се, коментира адвокат Матю Джордж, цитиран от CNBC.

“Бившите служители, с които сме в контакт, изразиха голяма загриженост за получаването на информация от компанията за това как да отговорят на всичко това”, пояснява Джордж.

Sony вече е изправена пред няколко съдебни дела, свързани с кибератаката срещу нейните системи. Бившите служители на компанията твърдят, че тя не е успяла да опази поверителни данни и липсва прозрачност при описанието на обхвата на щетите.

Пробивът е отмъщение за комедията “Убийственото интервю” на Sony, който разказва за заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. Случаят доведе до разкриването на хиляди фирмени имейли и файлове в публичното пространство.

Американските власти заявиха миналата седмица, че Северна Корея стои зад атаката.

Главният изпълнителен директор на Sony Майкъл Линтън заяви пред CNN, че ФБР смята, че използваният софтуер може да проникне в системите на 90% от фирмите. По думите му Sony е имала защита за опазване на личните данни.

“Имахме абсолютно достатъчна кибер защита”, посочва Линтън.

От своя страна Джордж твърди, че Sony е показала небрежност по отношение на опазването на данните на своите служители. Според него важна информация като номерата на социалните осигуровки са били съхранявани без защита с парола. 

Ищците настояват за обезщетение за нанесени вреди, причинени от пробива. Sony не е отговорила веднага на запитването за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още