IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушенията на трудовото законодателство намаляват

За последните единадесет месеца те са с близо 9 на сто по-малко

15:45 | 23.12.14 г. 1
Нарушенията на трудовото законодателство намаляват

Нарушенията на трудовото законодателство намаляват през последната година. Това съобщи в интервю за БТА изпълнителният директор на Главна инспекция по труда (ГИТ) Румяна Михайлова.

Нарушенията, свързани с трудовите правоотношения, са намалели с 8,7 на сто през единадесетте месеца на 2014 г. спрямо същия период на 2013 година. Съставените актове за установяване на административни нарушения са с 26 на сто по-малко.

Направени са общо 23 027 проверки в 21 308 предприятия във връзка с проблемите на недекларираната заетост, работното време и заплащането на труда. Неизпълнените от работодателите предписания на инспекцията са под 0,5 на сто от всички 224 000 дадени предписания.

„След проверка от инспекторите по труда като цяло се наблюдава подобрeно спазване на трудовото законодателство, но с течение на времето, поради незнание или неглижиране на изискванията, работодателите и работещите са склонни да пренебрегват, а оттам и да нарушават изискванията“, каза Михайлова.

По европейски проект на ГИТ в почти 250 предприятия в цялата страна вече са въведени модели на системи за управление на безопасност и здраве при работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още