IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна реформира данъчната си система

Измененията целят стимулиране на малките фирми, намаляване на огромния дял на сивата икономика и са насочени срещу олигарсите

11:57 | 29.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Украйна реформира данъчната си система

Обхваната от криза, Украйна реформира данъчната си система, която задушаваше бизнеса. Властите обещаха да намалят тежестите за малките предприятия и домакинствата с ниски доходи, като същевременно затвориха вратичките, които олигарсите доскоро използваха, пише Financial Times.

Пакетът от законодателни мерки, приет в неделя, предвижда и увеличаване на вносните мита с цел подпомагане стабилизирането на държавните финанси и платежния баланс. Законите формират гръбнака за приходите в бюджета за 2015 г., изтънен от мерките за строги икономии. След удължено заседание правителството прие финансовия план за следващата година, чрез който орязва разходи и субсидии.

Въпреки че мнозина народни представители се оплакваха, че правителството не им предостави последна версия на проектозакона за бюджета, който гласуваха, те бяха под натиск да го приемат преди края на годината с цел да се предоговори заемът с Международния валутен фонд. На Украйна ще й трябват още 15 млрд. долара освен съществуващата кредитна програма за 17 млрд. долара.

Промените в данъчното законодателство бяха приети след 10-часови дебати, които тестваха единството на прозападната коалиция. Измененията целят стимулиране на малките фирми, намаляване на огромния дял на сивата икономика, а предприятията, притежавани от олигарси, да допринасят с по-справедлив в дял в данъчните приходи.

Властите определят законодателството като нов социален договор за икономиката, за която дълго време се смяташе, че е контролирана от олигарси. Правителството наложи контрол върху печалбите, пренасочвани към офшорни данъчни убежища чрез схеми за трансферно ценообразуване.

„Олигарсите вече няма да могат да крият печалбите и богатствата си в офшорни зони“, коментира премиерът на Украйна Арсений Яценюк.

В опит да облекчи бизнес активността в страната, за която се смята, че притежава една от най-непривлекателните данъчни системи, общият брой на данъците ще бъде намален от 22 типа до 9.

Размерът на вноската за пенсия, сега възлизаща на около 41%, ще спадне до 16,4%. Властите се надяват, че чрез тази мярка ще се разшири данъчната основа, а бизнесът ще преустанови практиката да плаща на работниците под масата.

Отчаяните стъпки за рестартиране на дългосрочния икономически растеж и за попълване на краткосрочните бюджетни дефицити идват на фона на очаквания спад на БВП с близо 7% тази година.

За да финансира нарасналите разходи за отбрана въпреки прогнозираната икономическа контракция догодина, Киев възнамерява да ореже рязко разходите и да потърси нови източници на приходи.

Данъците върху луксозните стоки, сред които скъпи автомобили, пасивни доходи, роялти, дивиденти от офшорни фирми, цигари и алкохол, ще бъдат увеличавани плавно.

Въвежда се 10-процентен налог върху лотарийните игри. Предвиждат се имуществени данъци върху големи апартаменти и къщи. Таксите за производство на въглероден диоксид също ще нараснат.

Решението вече да не се връща данък добавена стойност на износителите на зърно може да разпали протести от страна на международни селскостопански предприятия, които инвестираха доста средства в Украйна. След ожесточени дебати народните представители одобриха плана за въвеждането на допълнителни мита върху вносните стоки в размер на 5-10% за една година.

Яценюк каза, че неговото правителството ще обсъди отчаяната нужда за въвеждане на протекционистичните мерки с други държави членки на Световната търговска организация и Европейския съюз, с които тази година Киев подписа споразумение за свободна търговия.

Управляващите се надяват, че заради по-високите вносни мита в хазната ще постъпят допълнителни 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Konchita Evro
преди 9 години
Добре дошли в нашият Евро-швестерски хомосексуален съюз братя украйнци! Пригответе вазелин и мажете *** защото ще ви пърцаме здраво отзад. Това което сега виждате е нищо почакайте 8 години да видите какво ще стане с вас ! Погледнете България 1,5 милиона под прага на бедноста 2 милиона в чужбина въртят *** за пари и 1,2 милиона пенсионери и деца от 5 милиона население в България! И африкански *** да ви върти така неможе да ви нареди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 9 години
Олигарси пишат закони срещу олигарси?!? Някой вярва ли го или да го кажем, че е нашите срещу вашите, май ни е познато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още