IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент не успя да избере президент, задават се предсрочни избори

Фондовият пазар в страната се срина с близо 10% по време на третия и окончателен вот

13:57 | 29.12.14 г. 2
<p>
	&nbsp;Андонис Самарас след последното гласуване. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 Андонис Самарас след последното гласуване. Снимка: Ройтерс

Гръцките депутати отхвърлиха кандидата за президент, номиниран от премиера Андонис Самарас, което означава, че в страната предстоят предсрочни общи избори, предаде BBC.

Ставрос Димас не успя да привлече подкрепата на необходимите 180 гласа, поради което парламентът ще трябва да бъде разпуснат.

Гръцкият фондов пазар падна с близо 10% по време на третия и окончателен вот в понеделник.

Димас, който е бивш еврокомисар, спечели гласовете на едва 168 депутата - същия брой, който спечели и при втория вот миналата седмица.

Окончателният вот се счита за основна спънка пред премиера, както и за страните от еврозоната, които работиха за спасяването на Гърция от 2010 г.

Оттогава Атина получи 240 млрд. евро, за да се справи със задълженията си. В замяна на заема Европейския съюз (ЕС) и МВФ изискаха строги мерки за ограничения.

Гръцката икономика започна да се възстановява след шест години рецесия.

Гърците понесоха години ограничения и лявата партия „Сириза”, която води в предварителните проучвания, иска да бъдат предоговорени условията по спасителния план с ЕС и МВФ.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле в интервю в събота похвали напредъка на Гърция в разрешаването на дълговата криза. Той обаче предупреди: „Всяко ново правителство трябва да изпълни договорните споразумения на предшествениците си."

Въпреки че предимството на „Сириза” се топи през последните седмици, на пазарите и сред европейските чиновници има опасения, че евентуалното ново правителство на Гърция може да отхвърли много от фискалните реформи, въведени от Самарас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Ако Гърция фалира България ще я последва... 4-те гръцки банки и у нас след отписването на гръцкия дълг ще изпаднат в критично състояние. Тогава кабинетът Борисов ще трябва да тегли на 8 млрд. лева, а 20 млрд. лева дълг. През 2015 и реално родният дълг ще достигне до 70% от БВП, а до края на мандата ще има мисия на МВФ у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
trendline
преди 9 години
Ако си бяха запазили драхмата, то същата сега щеше да е поевтиняла а това да доведе до ниски цени на туристическите услуги за сезон 2015 г. Можеха да отмъкнат още дял от туристите , които биха предпочели България или Турция.Това е цената която сега плащат заради отказа им от собствена монетарна политика. Субсидиите в евро - заплатите в драхми - полека, полека щяха да изплуват.То дълговете е ясно че няма да се връщат ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още