IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските милионери се оттеглиха от пазара на луксозни имоти в САЩ

След началото на санкциите срещу Москва бизнесмените от федерацията буквално се изпариха, коментират брокери

18:23 | 30.12.14 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Руските милионери бяха сред основните купувачи на луксозни имоти в САЩ през последните години. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Руските милионери бяха сред основните купувачи на луксозни имоти в САЩ през последните години. Снимка: архив, Ройтерс

Докато цените на петрола се понижават, а рублата понася удари, брокерите на луксозни имоти в Манхатън, Маями и други големи градове в САЩ губят част от клиентите си. Руснаците с големи портфейли, започнаха да изчезват от пазара на луксозни имоти още от пролетта, когато започна налагането на санкции на Москва от западния свят.

През последните няколко години руските купувачи бяха основните отговорни за едни от най-лъскавите покупки в Ню Йорк, обяснява Габи Уоршоу, директор на отдела за изследвания в интернет изданието CityRealty, цитиран от CNN.

През последните години имаше покупка на апартамент в Central Park West за 88 млн. долара от Екатерина Риболовлева. Композиторът Игор Крутой пък даде 48 млн. долара за покупката на апартамент на два етажа в Plaza Hotel, а бизнесменът Андрей Вавилов плати 38 млн. долара за апартамент в Time Warner Center. През тази година обаче нямаше такива забележителни сделки, споделя Уоршоу.

Руските купувачи движеха луксозния пазар на имоти и във Флорида, обяснява Данни Херцбърг, агент от Coldwell Banker. Най-скъпата продажба на имот в Маями бе за 47 млн. долара през 2012 г., като жилището бе продадено на неизвестен руски купувач.

Но дори това бледнее в сравнение с продажбата за 95 млн. долара на луксозната къща на Доналд Тръмп в Palm Beach, като купувач бе Дмитрий Риболовлев, който е бащата на Екатерина. От пролетта обаче всички тези руски бизнесмени изглежда изчезнаха, коментира Херцбърг. По думите му сякаш всичко се промени само за една нощ.

Големият спад се получи веднага след като руското правителство затегна валутните си ограничения, като това направи трудно преместването на големи суми пари от руснаците навън от страната. Сега изглежда е предизвикателство да се прехвърлят дори малки суми, нужни за плащането на наемите и поддръжката на имотите, коментира анализаторът.

Все още е трудно да се каже какъв ще бъде ефектът върху пазара след изтеглянето на руските инвеститори, обяснява и  Уоршоу. В момента е трудно да се проследи реално чия е собствеността на имотите, защото обикновено покупките минават през трети човек или друга компания, обясняват експертите.

Според Уоршоу руските купувачи ще се върнат бързо на американския пазар, ако намерят начин да извлекат парите си от руската федерация. „От руски бизнесмен съм чувал, че именно спадът на рублата в момента кара бизнесмените да бъдат още по-нетърпеливи да си закупят имот в САЩ“, каза още той.

Според други експерти обаче ситуацията не е чак толкова тежка, защото руските купувачи са били наистина с най-големите покупки, но не са доминирали на пазара на скъпи апартаменти, добави Джонатан Милър, който е оценител от Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
george353
преди 9 години
Ако имаш 50 милиона с неясен произход първо трябва да ги изпереш чрез HSBC, както правят мексиканските наркокартели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Така е, къщите започват да намирисват, щото това е съдбата на всяка запустяла къща, но брокерите не свалят цените!Бизнес, мръсен отвсякъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Сериозно ли мислиш, че ако някой плати кеш, продавачът ще изисква да знае откъде идват парите?Това е банкова транзакция и нищо повече.Виж, ако някой му пожелае "доброто", знам такива случаи и то с мои приятели.Теглиха заем за 30 години, но бачкаха като луди, продадоха де що има в България, да си платят новото жилище в САЩ и......, мислиш, че ги оставиха?Никой не ги пита за произхода на парите.Просто им сложиха на сумата данък и толкова.Пак за пари става дума.Платиш ли си данъка, законни са и парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Неясен произход?Че то има ли пари с ясен произход!Само хартията на доларите е по-качествена, че е специален памук, иначе разлика от тоалетната рециклирана хартия няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Кеш означава пари в наличност, а не в джоба!В наличност в банкова сметка.Не да теглиш заеми, да чакаш да те одобряват, а да преведеш парите веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
mick
преди 9 години
Такива големи сделки не могат да минат без да са данъчно изрядни. Ако с пари с неясен произход се купуваха такива имоти то наркокартелите да бяха ги изкупили отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
troika
преди 9 години
Най-вече има местни американци. Единични сделки на руснаци не са масата, просто са най-известни и скъпи. Освен американци има индийци, араби, китайци. Така, че цените няма да се сринат. В Европа, примерно Лондон присъствието на руснаците е в пъти по-голямо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 3
sisi333
преди 9 години
А ти ако имаш 50 милиона с неясен произход ще превдеш ли по банков път?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 13
alligator_29
преди 9 години
Ти ако имаш 50 млн. ще се разхождаш ли със тях по улиците???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 10
Сините камъни
преди 9 години
""""""Според други експерти обаче ситуацията не е чак толкова тежка, защото руските купувачи са били наистина с най-големите покупки, но не са доминирали на пазара на скъпи апартаменти"""""Ха-ха-ха, не били доминирали!Руснаците плащат по стар навик кеш, братко!Кеш!Така, че баш са си доминирали и на банките им се плаче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още