IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите амбиции на Китай в сферата на патентите

Страната иска да утрои броя на патентите, които получава, до 2020 г.

11:59 | 04.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Големите амбиции на Китай в сферата на патентите

Китай иска да утрои броя на патентите, които получава, до 2020 г. Желанието на страната е свързано със засилването на високотехнологичната ѝ икономика в най-различни области - от селското стопанство до лекарствата, сочи съобщение, изпратено от правителството.

Целта на азиатската държава е да получава по 14 патента за изобретения на всеки 10 хил. души до 2020 г. За сравнение през 2013 г. е получила по 4 на всеки 10 хил. души. През 2013 г. страната е получила 629 612 патента, което е с 200 хил. повече от САЩ, предава Ройтерс, позовавайки се на свое проучване, направено през декември.

Пекин иска да играе още по-голяма роля във високотехнологичните индустрии, тъй като страната се бори с по-бавния растеж и нарастващите разходи за производствена база. Това може да се окаже предизвикателство към световните играчи, които оперират в Китай и в чужбина, където обикновено доминират в по-иновативните сектори.

“Интелектуалната собственост все повече се утвърждава като основен компонент от стратегическите ресурси на Китай и конкурентоспособността на страната”, гласи изявлението на правителството.

То допълва, че до 2020 г. Китай ще насочи повече усилия към опазването на интелектуалната собственост. Законите в тази област често стават причина за раздор с чуждестранните компании, които твърдят, че китайското законодателство облагодетелства местните играчи.

Пекин има желанието да намали продължителността на процеса на разглеждане на патентни заявки и тези за регистриране на търговски марки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Едно е да го иска, а друго е да го направи! За сега 50% от регистрираните патенти в света се правят в САЩ. Да не говорим обаче, че има огромна разлика и между регистриране на патент и създаване на иновативен продукт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Ето така се прави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 13
Stoqn_Trakiev
преди 9 години
Китай са нова световна сила. САЩ умира бавно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още