IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Заимов: Време е за дебат за приемането на еврото

От финансова гледна точка 2015 г. ще прилича на изминалата година, смята финансистът

10:39 | 05.01.15 г. 7
Мартин Заимов: Време е за дебат за приемането на еврото

През тази година трябва да бъдат обсъдени две важни теми: приемането на еврото като валута в България и интегрирането на страната в европейската банкова надзорна система. Това каза финансистът и бивш подуправител на БНБ Мартин Заимов пред телевизия Bulgaria On Air в коментар за предизвикателствата пред финансовия сектор. Провеждането на дебатите, според финансиста, ще е трудно, като се изисква качествен и професионален диалог от страна на българския елит.

2015 г. от финансова гледна точка ще прилича на изминалата година, прогнозира Заимов.

Като цяло след кризата и отнемането на лиценза на КТБ той коментира, че основният въпрос е дали наистина са извлечени поуки от казуса. Според него, след като данъкоплатците и акционерите на КТБ платиха сметката, случилото се в банковия сектор все пак има и  положителна страна.

„Прекалено много хора с икономическа и политическа власт защитаваха модела дълги години. Изясняването на това кое е добро и кое е лошо има висока цена“, заяви Мартин Заимов.

Запитан какви ще са последствията за БНБ като институция след случая с КТБ, той заяви, че се надява да има промяна на приоритетите на централната банка.

„Тази година извън въпроса за оставка изтичат мандатите на управителя и на подуправителя, който отговаря за валутния борд – Калин Христов. Също така очевидно ще има нов подуправител, отговорен за надзора“, заяви Заимов. Той препоръча на политиците при избора на нови лица на първо място да се водят от интересите на страната, а след това  - от собствените си желания, пристрастия и идеология.

„Тази година започва реконструирането на доверие, което е ключово за функционирането на обществото и финансите. Въпросите за морала и за капацитета на водещите лица в сферата на банките и финансите – това ще са водещите теми“, очаква финансистът.

Вижте още видеоматериали в сайта на Bulgaria On Air
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 20 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
На калпав властник еврото му пречи. А невероятните нива на корупция ни помагат, така ли? Само дето хората са сметнали, че 1.5% корупция води до загуба на 10% БВП. А нашата е над 50%, какво да чакаме от крадливата банда, която е яхнала държавата и я глозга до кокал? Еврото им пречело. Щото са хвърлили мерак на последните парични резерви във валутния борд. Бандата ще обере абсолютно всички пари, до които успее да се докопа. А после ще е виновно еврото, Иван Костов и кой ли не още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 4
Pivoley
преди 9 години
Гупости. Никаква скъпа валута не ни пречи. Това, коети ни пречи е ниската конкурентоспособност. Как пък на една Естония, Литва и Латвия скъпото евро не им пречи, а баш на нас ни пречи. Време е теориите на монетаристите да бъдат сериозно ревизирани, най-малкото заради сериозните кризи, които ни довлякоха през последното десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Не е верно. :DКогато беше кандидат за кмет, а бац Бо слагаше хидравлични колчета на Графа, Мартин каза че ето това е пример как се харчат парите на хората за глупости И БЕШЕ АБСОЛЮТНО КОНКРЕТЕН И ПРАВ! *** да видиш днес как "работят" тези колчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
andy2000
преди 9 години
Този човек винаги говори али-бали.Не казва нищо съществено и борави само с клишета.Ако той е финансист, аз съм марсианец...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 13
studioaa
преди 9 години
Този е финансист, колкото аз съм трамвай. Ако България приеме еврото японската 20- годишна дефлация ще изглежда момолетна в сравнение с българската. Еврото е твърде силно за петокласна икономика като нашата. България има нужда 5-7% инфлация на година и съответно много по-ниски цени на българските активи заради слабия лев. Активите у нас са прекалено скъпи спрямо доходите и това убива малките и средни фирми както и всички големи фирми без пазар извън България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 4
misanthrope
преди 9 години
Какъв дебат за еврото бе Мартине като:1) Приемането му е без алтернатива, още повече след като при борда така или иначе нямаме собствена парична политика2) Няма НИКАКЪВ шанс да влезем дори в чалалнята на ЕЗ. Имаме много голям дефицит а дори да нямаме, краченцата на еврото прекалено силно се клатят за да си позволят още една гнила ябълка в кошницатас две думи, няма дебат, ситуацията е ясна - ние искаме, те не ни искат То почти с всичко е така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 18
MZ/X
преди 9 години
Еврото трябва да бъде прието възможно най-бързо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още