IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Външни фактори и липса на реформи ще ограничават икономическия ръст у нас

Новата година няма да е по-лоша от 2014 година за българската икономика, но няма и да е много по-добра, прогнозират икономисти

11:00 | 05.01.15 г. 1
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Ситуацията с българската икономика в никакъв случай няма да бъде по-лоша от 2014 година, но няма и да бъде много по-добра, смятат икономистите проф. Христина Вучева и Владимир Каролев.

„Всички данни, обективни фактори от 2014 година говориха, че няма какво да се случи много по-добро през 2015 година”, обясни Вучева в ефира на БНТ. Тя посочи като основание за своите умерени очаквания неблагоприятни външни фактори и липсата на сериозни промени в страната.

„Няма как да очакваме значителни промени в икономическото ни развитие, ако няма значителни промени в икономическата ни политика”, допълни Владимир Каролев. Той посочи за пример Ирландия, която беше сериозно засегната от кризата, но започна големи реформи и ще приключи 2014 година със сериозен икономически растеж.

У нас обаче в много области промени липсват, категоричен е Каролев. Според него в пенсионната система например през миналата година не е имало реформи, а само „силово наложено мнение на ГЕРБ и профсъюзите”. Реалните промени ще се обсъждат до март, допълни още той.

„Всъщност това трябваше да се направи преди години. Трябва да се ограничи ранното пенсиониране, да се ограничат фалшивите инвалидни пенсии и да се създадат стимули хората да работят повече, а не да се пенсионират по-рано”, коментира още икономистът и допълни, че България е страната с най-ранно пенсиониране – средната възраст за ефективно пенсиониране е 57 години.

Експертите коментираха и предложението на управляващите за възможността еднократно средствата от частен пенсионен фонд да бъдат прехвърляни в Националния осигурителен институт (НОИ).

„И един лев в твоя лична сметка е повече от нула лева в НОИ”, коментира Каролев, припомняйки, че в осигурителния институт средствата от осигуровките на работещите се разпределят за сегашните пенсионери.

Христина Вучева посочи, че не можем да се откажем от солидарната система, защото тя е единствената възможна „не само за нас, но и за света”. Според Владимир Каролев обаче тази система може да работи само ако хората, които влизат на пазара на труда, са повече от пенсионерите и ако продължителността на живота не се увеличава. „Това обаче не се случва”, допълни още той.

Няма да има апокалиптичен сценарий за пенсионните фондове, ако промените влязат в сила, прогнозира още Владимир Каролев.

По отношение на спестяванията на българите в банките Христина Вучева беше категорична, че скоро няма да се повтори кризата около КТБ. Нейната увереност се базира на заявките на България, че иска да участва в банковия съюз, както и отправената покана от страна на гуверньора на БНБ Иван Искров към Международния валутен фонд (МВФ) да направи преглед на системата.

Каролев посочи, че повечето хора имат спестявания под гарантираните от държавата 100 хил. евро. За тези с по-големи спестявания той препоръча разделяне на средствата в няколко депозита в няколко банки до размера на гарантираните лимити.

Икономистите посочиха, че през 2015 година вече са започнали процеси за намаляване на лихвите по кредити, но паралелно с това ще намаляват и лихвите по депозитите. Това е добре за икономиката, защото ще стимулира икономическата активност, макар и бавно, смята Христина Вучева.

Лихвите по кредитите в България са по-високи, отколкото в Европа, защото страната е по-рискова, а доходите на хората и фирмите са по-ниски, обясни от своя страна Владимир Каролев.

Добра новина за малкия и средния бизнес за 2015 година е отварянето на европейските фондове за българската икономика, смята икономистът. За него обаче повишаването на минималната работна заплата ще бъде в тежест за малкия бизнес в малките градове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Казано накратко - ГРАБЕЖЪТ ПРОДЪЛЖАВА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още