IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Грос: Фед няма да вдигне лихвите преди края на годината

Фед трябва да вземе предвид по-ниските цени на петрола, като заеме по мека монетарна позиция, смята фонд мениджърът

10:24 | 06.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Грос: Фед няма да вдигне лихвите преди края на годината

Бил Грос, бившият мениджър на най-големия облигациoнен фонд в света - Pimco, заяви, цитиран от Bloomberg, че Федералният резерв няма да повиши лихвените проценти преди края на тази година, ако изобщо го направи, след като падащите цени на петрола и по-силният долар ограничават централната банка да увеличи разходите по заемите.

"Макар Фед да приключи програмата си за покупки на активи, позната като количествени улеснения, лихвените проценти в почти всички развити икономики ще останат близо до нулата, като централните банки в Европа и Япония се впускат в подобни програми", каза Грос в прогноза, публикувана на сайта на новия му работодател - Janus Capital Group Inc. (JNS), където той управлява Janus Global Unconstrained Bond фонд с активи за 1,2 милиарда щатски долара.

"След като голяма част от ползите от хлабавата парична политика вече са калкулирани в цените на пазарите, един по-консервативен инвестиционен подход може би е оправдан, като се поддържат кешови наличности. Бъдете готови за ниска възвръщаемост в почти всички категории активи", посочва Грос.

Американският петрол вчера тества нивото от 50 долара за барел за първи път от повече от пет години, тъй като растящите доставки сигнализират, че глобалното пренасищане, което причини мечия пазар, ще се запази.

Според Грос Фед трябва да вземе предвид по-ниските цени на петрола, като заеме по мека монетарна позиция.

Доходността по 10-годишните щатски облигации падна до 2,05% вчера - най-ниското ниво от май 2013 г. Икономистите прогнозират, че тя ще се увеличи до 3,06% до края на 2015 г., според проучване на Bloomberg News, в което по-новите прогнози имат по-голямо тегло. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Vladi666
преди 9 години
На Фед им трябва един дебел в г.за и един космат в устата..тогава ще се оправят нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още