IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комисията за надзор над одиторите глобява KPMG с 200 хил. лева заради КТБ*

Причините са значителните пропуски и несъответствия в одитите на банката

18:19 | 08.01.15 г. 24
Комисията за надзор над одиторите глобява KPMG с 200 хил. лева заради КТБ*

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) ще глоби международната одиторска компания KPMG и двама от нейните служители, съобщава Ройтерс.

Решението идва след констатацията, че KPMG не е одитирала правилно отчетите на Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Комисията реши да глоби KPMG със 100 000 лева – по 20 000 лева за всяка одитирана година – заради значителни пропуски и несъответствия в одитите на КТБ", посочи пред агенцията Ваня Донева, председател на регулаторния орган.

Отделно регулаторът ще накаже и двама от одиторите на компанията със съответно 40 000 и 60 000 лева, тъй като единият от тях е заверявал одитите за две години, а другият - за три, пише БТА.

Донева съобщи още, че при днешното гласуване Комисията е била за временно отнемане на права за упражняване на одиторска дейност както на компанията, така и на одиторите.

"Считам, че пропуските, допуснати от одиторите са съществени и са допринесли за негативни последствия както за професията, така и за обществото, още повече, че има обстоятелства, че са налице и заплахи за независимостта и обективността на одитора, аргументира се председателят на Комисията. Затова съм категорична, че глобите ще бъдат в максималния размер", допълни тя.

"Целта на днешното тайно гласуване в Комисията е било определяне на вида на административното наказание - глоба или временно отнемане на права за упражняване на одиторска дейност", обясни Ваня Донева.

Законовото изискване е при пристъпване към отнемане на права гласуването да е тайно. Счита се за взето решение, когато са гласували четирима от 5-членната колегия. Днес трима от членовете на колегията са били "За" временно отнемане на правата на одиторската компания и на двамата одитори, а двама - "Против".

По закон възможностите за глоба за физическите лица – одиторите, са от 2 000 до 20 000 лева и имуществена санкция за компанията в същия размер, обясни Ваня Донева. 

Размерът на паричната глоба е в изключителните права на наказващия орган в лицето на председателя на Комисията и той не подлежи на гласуване, а е по преценка на председателя, уточни тя.

Още през декември КПНРО откри "значителни пропуски и несъответствия" в начина, по който KPMG е извършила одит на КТБ. Регулаторът започна разследване на одитите за периода между 2009 г. и 2013 г.

"Независимите финансови одити на годишните финансови отчети на Корпоративна търговска банка са били извършени при наличието на някои съществени пропуски и несъответствия с изискванията на международните стандарти за одит във връзка с отпускане на заеми от страна на банката", посочи тогава регулаторният орган.

Българска народна банка (БНБ) пое контрола над КТБ по време на кризата и я затвори. След това отне лиценза на четвъртия най-голям кредитор в страната през ноември и поиска съдът да обяви процедура по обявяване на дружеството в несъстоятелност. Извършеният тогава одит показа огромна липса на капитал и сериозни проблеми в управлението на КТБ.

Въпреки това в края на финансовата 2013 г. КТБ беше одитирана от KPMG, като одиторът откри, че по-малко от 1% от заемите на банката са лоши, спрямо средното ниво от 17% за българските банки.

* Актуализирано в 19:45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 16 rate down comment 1
melon
преди 9 години
За кокошка-няма прошка.За милиони-няма закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
=== Дефакто ТРАГИЧНОТО състоянието на банката бе оповестено дни след влизането и поемането на контрола от квесторите и дни след направеният от KPMG одит. ===Приказваш наизуст. Одиторският доклад на KPMG върви заедно с годишния отчет на КТБ, който не се подава през месец ЮНИ. Никъде няма данни за извършен ОДИТ за състоянието на КТБ към 30 юни 2014г. На какво основание Искров заяви на втория ден, че има ДУПКА от 3.5 млрд? На основание, че няма кой да го подпръкне за приказките на ангро?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
в същност за мен(въпреки, че не говориш на мен) няма значение дали са квесторите, КПМГ или Ърнст и Янг. Просто искам да знам кой е и защо така е станало(и между другото-какво точно е станало, щото на мен още не ми е ясно как е станала тая далавера и всички са спали). Да си получи наказанието(ама справедливото) и да се направи така, че повече да не се случва. ПС: Ся кво ще стане с кредиторите някой знае ли? Кредитите предсрочно изискуеми ли стават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 8
крас
преди 9 години
Дефакто ТРАГИЧНОТО състоянието на банката бе оповестено дни след влизането и поемането на контрола от квесторите и дни след направеният от KPMG одит. Деюре е така както го пишеш.НАЛИ НЕ ИСКАШ ДА ВНУШИШ, ЧЕ ВИНОВНИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА БАНКАТА СА КВЕСТОРИТЕ, КОИТО СЛЕД КАТО СА ПОЕЛИ КОНТРОЛА НАД НЕЯ СА Я ФАЛИРАЛИ ?!МОЖЕ БИ СЧИТАШ, ЧЕ НАПРАВЕНИЯТ ОТ KPMG ОДИТ Е КОРЕКТЕН И ОТГОВАРЯ НА РЕАЛНОСТТА?! С ТОВА ТРУДНО ЩЕ МЕ УБЕДИШ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
значи...ако разбирам правилно са ги глобили с по-малко от един нов мерцедес(от по-високият клас). ужас. сега повече няма да правят така
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
200 000 лв. глоба заради причинени щети за около 7-8 милиарда лева!!!Какво ще спре всички останали корумпирани лъжци да лъжат и да фалшифицират?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
=== Извършеният тогава одит показа огромна липса на капитал и сериозни проблеми в управлението на КТБ.===Не е имало НИКАКЪВ ОДИТ. Имало е тайни консултации, без право на позоваване и публикуване. Това не е одит, той трябваше задължително да бъде публикуван, като тези на KPMG. Освен това един от участниците в "одиторския цирк" си е изтеглил над 2 милиона левчета баш по времето на "специалния" надзор. Как стават тия работи?=== Одитор Силвия Пенева се спаси с цесия за 2,5 млн. в КТБ ===http://frognews.bg/news_81201/Oditor-Silviia-Peneva-se-spasi-s-tsesiia-za-2-5-mln-v-***/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
=== Сметката на техния одит плащаме ние със АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТ 2014 с която българскияданъкоплатец бе натоварен със заем от 4,5 млрд. лв. от който само 250 милиона бяха разпределини между министерствата , а останалите 4,25 млрд. лв отидоха в БАНКОВАТА СИСТЕМА за прикриване на ДОКУМЕНТНИТЕ ИЗМАМИ на одиторски компании като KPMG! ===Глупости на търкалета. КТБ имаше нужда от 500 милиона ликвидна подкрепа, които й бяха отказани БЕЗ ОБЯСНЕНИЯ. Впоследствие КТБ можеше да бъде одържавена. Но БАНДАТА предпочете най-тежкия за държавата сценарий, с най-много реприватизирани парчета от "баницата". Та приказките за всички други виновни, само държавните институции невинни, са за невежи наивници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 3
aldy
преди 9 години
=== само дни след одита им в който се сочеше за високия кредитен рейтинг на банката, тя се оказа в СЪСТОЯНИЕ коренно противоположно на изнесените от тях "добри" показатели!! ===Абе не бяха САМО ДНИ, а почти ЦЕЛИ ШЕСТ месеца. Никой НИКЪДЕ не дава гласност на първия одитор, който беше изгонен, заедно с първите двама кесари. Няма никакви ОФИЦИАЛНО ЗАВЕРЕНИ данни за състоянието на КТБ към 30 юни 2014г., а само към края на т.н. специален надзор, нещо като "американски наблюдатели". А е важно КАКВО и КАК е прадено за спасяването на КТБ. Всъщност, сега квесторите искат да харчат от умрялата банка по 2.5 милиона, за неизвестни цели. Та ако имаше сериозна вина на KPMG, нямаше да има тези смешни глоби, които са нещо като арестите на "убийците" на прас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 0
THE TRADER
преди 9 години
ХА... ХАХАХАХАХАХХАХХААХА... Това прилича на един гарантиран депозит... ХАХАХАХАХАХАХА... Смешници...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още