IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как ОПЕК превърна цената на петрола в оръжие срещу американския добив

През 1986 г. Саудитска Арабия отвори кранчето и петролът стигна към 10 долара за барел, което срина американската добивна индустрия и вдигна цените за 25 години

17:01 | 18.01.15 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ако имаше някакви съмнения каква е стратегията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), най-богатите ѝ членове се постараха да ги разсеят, пише Bloomberg.

Представители на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт подчертаха десетина пъти през изминалите шест седмици, че организацията няма да намали производството, за да спре най-големия спад в цената на суровия петрол от 2008 г. Прогнозата на Катар за пренасищане на световното предлагане е сред най-големите на страните производителки. Тези страни всъщност искат и постигат допълнителен спад в цената на петрола. Целта им е да увеличат съкращенията при американския шистов добив, твърдят Barclays Plc и Commerzbank.

Суровият петрол поевтиня с 48% през миналата година и с 34% откакто ОПЕК потвърди целите си за добив на 27 ноември. Решението намалява приходите за страните от ОПЕК през 2015 г., но цели да запази пазарния им дял в идващите години.

„Колкото по-бързо свалиш цената, толкова по-бързо ще има отговор от американския добив – това е очакването и надеждата“, заявява Джейми Уебстър, анализатор в консултантската фирма IHS. „Не мога да си спомня време, в което няколко членове активно се борят цената да падне на думи и дела“.

Американският добив на суров петрол достигна 9,13 млн. барела дневно миналата седмица, с около 1 млн. повече спрямо година по-рано. Хоризонталните сондажи и хидравличният фракинг в шистови скали увеличи добива със 66% през последните 5 години. Износът, все още ограничен чрез закон, достигна рекордните 502 000 барела на ден през ноември, показват данни на Администрацията за енергийна информация.

Четирите членки на ОПЕК от Близкия изток разчитат на общо 826,4 млрд. долара резерви в чуждестранна валута, показват данни на Международния валутен фонд. Те се надяват тази сума да им помогне да издържат на спада на цените. Петролът отговаря за 63% от техния износ.

ОПЕК няма да променят курса си дори и ако цените на петрола достигнат 20 долара за барел или страни извън ОПЕК предложат да помогнат с намаления на добива, заяви на 21 декември в интервю за Middle East Economic Survey министърът на петрола на Саудитска Арабия Али ал-Найми. Кралството може дори да увеличи добива, ако страни извън ОПЕК решат да направят това, добави той. Катар изчислява, че световното предлагане надминава търсенето с около 2 млн. барела на ден, или 6,7% от добива на ОПЕК.

Организацията ще стои на тази позиция да не намалява добива, дори ако ценита паднат. Страните в нея ще изчакат поне три месеца преди да обмислят извънредна среща, заяви на 14 декември енергийният министър на О.А.Е. Сухаил ал-Мазруей. Той заяви, че изчистването на излишъка може да отнеме години.

ОПЕК няма планове да се срещне преди следващата насрочена конференция през юни, заяви на 16 декември кувейтският министър на петрола Али ал-Омаир. Цените ще се възстановят през втората половина на годината, когато производителите с най-високи цени на добива са принудени да намалят производството, заяви той.

Това няма да е първия път, при който производителите на петрол в САЩ водят битка с ОПЕК за пазарен дял. През 1986 г. Саудитска Арабия отвори кранчето и започна четиримесечен, 67% спад, който доведе петрола до малко над 10 долара за барел. Американската добивна индустрия се срина, което доведе до почти четвърт век на спад в добива, а саудитците запазиха водещата си роля в световния пазар на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
А простотия със смехория!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 9 години
Уважаеми Карандила, шегаджия се римува с простотия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Ти си бил ГолЯм ШегаД жия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 19 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 9 години
Благодарете на братушките американци, че шистовата им технология направи бензина 1.88 на бензиностанциите в България. Защото ако зависеше от братушките руснаци мале, мале!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 11
supertrader
преди 9 години
Продаваха срещу несъществуващи долари, нашия дълг от онези времена поради който фалирахме е точно от вноса на енергоносители от СССР. Те пласираха дълга ни и кредиторити почнаха да ни притискат - източват. Нито те , нито ние имахме или можехме да емитираме долари пък и изнод на стоки за долари нямахме , но те петрола го продаваха за долари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 14 rate down comment 4
Godo
преди 9 години
Газпром, да намалят цените и да удушат светът с газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 0
Godo
преди 9 години
Загрижеността на Саудитска Арабия, че скъпия петрол или несигурните доставки ще принуди развитите страни да развиват алтернативни горива, ги кара да продават евтино. Бившият саудитски министър на петрола шейх Ямани заявява през 1973 г.: Каменната ера не е свършила, защото сме останали без камъни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 1
Godo
преди 9 години
ОПЕК е основана от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на международна конференция в Багдад, проведена от 10 до 14 септември 1960 година. Впоследствие към организацията се присъединяват и други държави и от 2009 година тя има 12 члена. Когато цената на златото е била твърда, и цената на петрола не се е движила. Изглежда че арабските държави сключват само договори срещу злато и сребро. Така цената на среброто и златото влияят на петрола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 13
michaelis
преди 9 години
Нека почват, да се объркат да влезнат в руска територия и ше стане чудо, дискотека и фойерверки и нека и НАТО да им се притече на помощ....... Като гледах едно интервю на адаша Горбачов за Spiegel май Европата лошо и се пише и май пак ше има време разделно.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 21 rate down comment 2
многодобре
преди 9 години
Порошенко е започнал на ново войната.Мръстниците не искат икономическа война.Надяват се модела отработен през миналият век пак да им помогне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още