IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-надценените жилища са в Канада, Нова Зеландия, Белгия и Австралия

Това сочи анализ на Deutsche Bank, изготвен в сътрудничество с ОИСР, като отчита доходите на домакинствата

22:24 | 09.01.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-надценените жилища са в Канада, Нова Зеландия, Белгия и Австралия

Цените на жилищата в Канада, Нова Зеландия, Белгия и Австралия са най-силно надценени сред всички страни от развития свят. Това твърди в свой анализ Deutsche Bank, цитирана от агенция Bloomberg. Документът е изготвен в сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Жилищата в Канада са най-скъпи, като те са надценени с 63%, а в Нова Зеландия имотите са с 56% надценени. В Белгия имотите са с 53 на сто надценени, а в Австралия – с 49 процента, сочат данните.

Така се стига до ситуацията, че в крайморския град Уолонгонг в австралийския щат Нов Южен Уелс, домовете са по-скъпи от Ню Йорк на базата на средните цени на жилищата в сравнение с доходите на домакинствата. Изследването проучва стойността на жилищата на база на данните за наемите и доходите на домакинствата.

Редица централни банки използват различни финансови политики, за да ограничат риска от нов балон при цените на имотите, като примери в това отношение има във Великобритания, Хонконг и Сингапур. Рестриктивните политики ограничават ръста на кредитите, а цените се покачват с един процент годишно, обяснява в свой анализ от миналата година икономистът от Goldman Sachs Хуей Шан.

Предупрежденията от канадските политици за прекомерно скъпите жилища започнаха да се виждат все по-отявлено, след като оптимизмът на домакинствата се понижи до нивата си от май 2013 г. по отношение на ново повишение на цените.

В Австралия цените на жилищата се покачиха с 19% през последните две години, а това се случи заради основния лихвен процент, който остана на рекордно ниски нива от август 2013 г. насам. Това допринесе за рекордно високи нива на дълга.

Стойността на жилищата в САЩ са с 5% под тяхната историческа средна стойност, сочат данните на Deutsche Bank.

Във Великобритания, където правителството предприе мерки за охлаждане на имотния пазар, имотите са надценени с 38%. Стойностите в Канада са с 35% над историческите им нива спрямо доходите и с 91 на сто по-високи в сравнение с наемите. Цените в Белгия са с 51 процента по-високи от средните по отношение на приходите.

В същото време строителните компании в Канада в момента изграждат най-малко жилища за последните десет месеца, като причината за това са ниските цени на петрола.

Темповете на строителство на къщи се понижиха до 180,5 хил. единици през последния месец като спрямо ноември те са спаднали с 6,5%, според данни на корпорацията Canada Mortgage & Housing.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
Забравили са да вмъкнат и нашите имоти по черноморието особено в Сл.бряг и Влас ! Гледайте тази година какво се казва спад на цени ! Вече има апартаменти купувани по 120 000 които се продават по 50 000 и пак няма кой да ги купи! Балонът гръмна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
Ти май наистина мислиш това което пишеш.Но пък ми оправи настроението...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 9 години
В страни с английско право и бивши англ. колонии забравете за ниски цени на имотите Това е пълна лъжа е валидно за 3-4 мегаполиса в англо-говорящите страни.Имотите в САЩ са изключително евтини в сравнение с тези у нас, както и имотите в Канада, Австралия и Нова Зеландия. Аз лично съм наемал супер-луксозни апартаменти по нашия стандарт в най-богата част на САЩ, когато бях комадировка там за по 4 хил. $ на месец(бяхме 3, всеки в своя стая) и подобен апартмент струваше към 500 хил. $ на пазара. Мой съученик имигрира в Канада (Квебек) със семейството си преди 15-на години и бачкаше като шофьор на камион за доставки в някакъв склад, а жена му като детегледачка и семейството притежава 2 апартамента в покрайнините на Монреал като всеки струва по 150-170 хил. $ Наемът на такъв апартамент е към 1400 $ на месец. Ако беше предпочел да работи в София щеше да е купил най-много една смрадлива панелка в Люлин или Обеля за 30 хил $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
1111@
преди 9 години
В страни с английско право и бивши англ. колонии забравете за ниски цени на имотите.Хонконг също е такъв пример(английска правна с-***)Що се отнася до София и останалите източно европейски страни,сравнението е некоректно,тъй като поскъпването е свързано с промяна в обществения строй на обществото и е нормално ,,завареното положение,, при имотите да извлече/спечели или загуби огромни суми.Ако сега сме свидетели на десетократно увеличение на цените,същото не може да се отнесе към събитията след 1945год(смяна на обществен строй) когато имотите се обезценяват до нула(национализация) Хипотетичен пример: Какво ще стане с цените на имотите в Канада или Австралия,ако Северна Корея ги завладее!?!?! П.С. Въпроса е риторичен,разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Жилищата в Канада са най-скъпи, като те са надценени с 63%, а в Нова Зеландия имотите са с 56% надценени. В Белгия имотите са с 53 на сто надценени, а в Австралия с 49 процента, сочат данните.Същите данни сочат, че жилищата в София са надценени с около 150%. Това много лесно се доказва, при средна цена на кв.м 2000 лева, а средна заплата 800 лева в столицата се вижда, че имаме огромна диспропорция. Цената на 1 кв.м не трябва да надминава средната заплата в населеното място, а разликата между двете е надценяването на имота. Разбира се на места като китайските мегаполиси и градовете в Северна Африка надеценката е много по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
Като абсолютна стойност на надценката вероятно оценката е правилна, но става с относителната оценка. Не веднъж съм подчертавал, че на база на доходите имотите в Европа са най-скъпи в Русия и в България, а не в Белгия и Уелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
supertrader
преди 9 години
Във всички тези държави имотите са без пари в сравнение с Китай - Шанхай . В Германия пък е направено така че бедните хора които живеят в апартаменти на практика само се водят собственици и плащат такси колкото наем, а тези имоти са с ниски цени при положение че имотите на богатите са със същите такси и убийственно високи цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още