IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалистите ще преработят предложението си за прогресивно данъчно облагане

Тази политика трябва да обхване и други области, заяви Янаки Стоилов

11:16 | 11.01.15 г. 2
Социалистите ще преработят предложението си за прогресивно данъчно облагане

БСП ще преработи предложението си за прогресивно данъчно облагане и дори ще предложи прогресивната политика да обхване и други области. Това стана ясно от интервю на Янаки Стоилов, заместник-председател на Народното събрание, пред БНР. 

„Курсът на БСП към по-твърда опозиционна линия трябва да се развива и задълбочава като политика, основана върху принципите на равенството и социалната справедливост, т.е. към една ясна социалистическа лява политика“, определя посоката той.

Затова социалистите ще модифицират предложения вече вариант за прогресивно облагане на доходите на физическите лица, което беше отхвърлено през ноември 2014 г. от парламента с гласовете на ГЕРБ, Реформаторският блок (РБ) и ДПС. Тогава социалистите, ПФ, АБВ, БДЦ и „Атака“ бяха „за“ предложението.

Янаки Стоилов допълни, че прогресивната политика трябва да проникне и в други области – в земеделието по отношение на начина на разпределяне на субсидиите в полза предимно на по-малките и средните производители, в това число и на кооперациите.

Той посочи, че през тази година са били замразени 14 социални плащания. БСП ще се фокусира и върху антимонополната политика, която трябва да наложи по-силно регулиране в тези сектори и заедно с това да защити българските производители и потребители, обясни Стоилов.

Според него правителството има механичен подход по отношение на европейския инвестиционния план (известен като планът „Юнкер“).

По повод предложените за финансиране от плана проекти от страна на България социалистът заяви: „Не може просто изпаднали по едни или други причини проекти да бъдат вкарвани в тази програма, защото тя има по-различна насоченост.  България трябва види в европейските механизми възможности за икономически напредък и разпределяне на възможностите сред повече лица. За мен е странно, че тези проекти не са коментирани с българския бизнес, за да могат те наистина да съдействат за някакъв тласък“.

Той добави, че БСП ще проведе такива консултации и заедно с представители им в ЕП ще предложат по-добър подход, който има повече шансове да бъде приет на европейско ниво.

Стоилов заяви, че правителството все още не е изпратило информация по отношение на предстоящото посещение на държавния секретар на САЩ Джон Кери у нас. „Обикновено винаги след такива посещения България се оказва изправена пред допълнителни ангажименти в редица случаи с поемане  и на допълнителни рискове,  но нека да не правим предположения. Мисля, че е редно да се кажат поне областите на тези разговори“, препоръча той.

Според него миналото правителство е направило прелом в преодоляването на бежанската вълна. Той допълни, че е необходима по-координирана политика и на европейско ниво и между България и Турция. Стоилов посочи още, че сега е моментът да се постави въпросът, че ако към нас се предявяват допълнително изисквания по отношение на бежанската тематика, е време европейските страни да погледнат на близката перспектива за приемането на България в Шенген. „Ние трябва да действаме реципрочно в зависимост от това какви са възможностите, които получаваме и от там и степента на задълженията, които можем да изпълняваме“, настоява той.

Стоилов коментира и атентата срещу сатиричния вестник „Шарли ебдо“: „Това не е само трагедия за много хора, за техните близки, травма за цялото общество. Ние всички трябва решително  не само да се обявим срещу терора“, каза той.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още