IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Павлов: Банките ще спечелят между 600 млн. и 800 млн. лв. през 2014 г.

Основното предизвикателство през 2015 г. е предстоящата подробна проверка на балансите им, заяви главният икономист на УниКредит Булбанк

11:24 | 13.01.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов. Снимка: Bulgaria On Air

Банковият сектор в България ще спечели между 600 млн. и 800 млн. лв. през 2014 г. Основното предизвикателство пред системата през 2015 г. е предстоящата подробна проверка на балансите на банките. Това коментира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов в пазарното предаване Invest/Or? по Bulgaria On Air.

„Без съмнение централното събитие за сектора бе срутването на Корпоративна търговска банка (КТБ)“, направи ретроспекция на събитията за банковата индустрия през 2014 г. Павлов.

„Това е събитие, което ще бъде ключово за сектора не само за 2014 г., но вероятно ще бележи и случващото се в следващите няколко години, защото предстои да бъдат предприети коригиращи мерки, с които да се адресират структурните слабости, на които станахме свидетели“, добави той.

„2014 г. започна за сектора по начина, по който привърши 2013 г.“, коментира Павлов изминалата година за системата. „Да, беше ясно, че има области на уязвимост, но никой не предполагаше, че нещо толкова драматично ще се случи в средата на годината. Последваха събития, които спокойно могат да бъдат определени като неочаквани“.

Имайки предвид данните до ноември, срутването на КТБ не доведе до промяна в поведението на останалите банкови участници, с изключение на това, че колапсът на банката даде допълнителен тласък на тенденцията на редуциране на лихвите по депозитите и кредитите. Според главния икономист на УниКредит тази тенденция трябва да бъде приветствана, защото тя е крайно необходима за икономиката.

„Реалните лихви по депозитите остават на твърде високи нива и на практика са пречка за процеса на възстановяване на икономическата активност и заетостта“, заяви Павлов.

По отношение на очакваната печалба за индустрията през 2014 г. икономистът сподели, че ще е от значение какви провизии ще заделят банките през декември.

„Очаквам, че през декември банките ще заделят значително по-голямо количество провизии отколкото в хода на годината. Ако те са в порядъка на 200 млн. лв., което е долната граница, тогава секторът ще приключи годината с печалбата от около 800 млн. лв., което е чувствително подобрение спрямо 2013 г. Ако се окаже, че провизиите са в порядъка на под 400 млн. лв., което е горната граница на прогнозата, то тогава консолидираният резултат ще бъде в порядъка на малко над 600 млн. лв.“

Припомняме, че през 2013 г. банките спечелиха 584,87 млн. лв. Това бе първият годишен ръст на печалбата от 2008 г. насам. Изключвайки резултатите на банковата група КТБ, финансовият резултат на трезорите възлиза на около 528 млн. лв. До ноември 2014 г. кредитните институции са спечелили 728 млн. лв. БНБ ще изнесе финални резултати за отминалата година на 30 януари.

Икономистът коментира изкривените ноемврийски данни за кредитите и депозитите заради изключването на показателите на КТБ. Сумата на кредитите беше редуцирана с 10% от общата, а тази на депозитите – с около 2 млрд. лв., тъй като те не бяха гарантирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

„Имаме ситуация, в която еднократно ще бъдат извадени около 5,6 млрд. лв. от кредитите и около 2 млрд. лв. от депозитите. В една такава ситуация съотношението кредити/депозити ще се подобрява и ще започне да слиза под 90%“, каза той, като поясни, че и други съотношения ще се подобрят.

Според Павлов основното предизвикателство пред банките през 2015 г. е предстоящата подробна проверка на балансите им и поради тази причина кредитните институции ще бъдат по-консервативни. Той коментира, че все още не е ясно какви ще бъдат стандартите, които Българска народна банка ще заложи.

Икономистът очаква, че стрес тестове за българските банки, по подобие на тези, които инициира Европейската централна банка, ще бъдат организирани и подготвени в хода на годината и ще бъдат реализирани на база резултатите на банките в края на 2015 г.

Кристофор Павлов обърна внимание и на процеса по изплащане на гарантираните влогове в КТБ, продължаващ вече над месец. „Голяма част от депозитите са се насочили отново към банките, които предлагат най-високите лихви на пазара“, каза той.

По-доброто усвояване на средства от Европейския съюз и ускоряването на структурните реформи в някои важни сектори в комбинация със спада в цените на горивата и отказа от агресивно затягане на фискалната политика през 2015 г. ще са достатъчни растежът на БВП да запази темповете си на възстановяване от предходната 2014 г., отбелязва междувременно в годишния си анализ за икономиката на страната Павлов. 

Изминаващата 2014 г. се е оказала най-добра за пазара на труда от 2008 г. насам, като силното възстановяване на износа през 2013 г. с известно забавяне се е пренесло върху броя на заетите в секторите, ориентирани към външно търсене, пише в анализа си Павлов. Негативно влияние през 2014 г. обаче според него са оказали спирането на еврофондовете, кризата в Украйна и пропускането на важни структурни реформи, се отбелязва в анализа. 

Цялото интервю с главния икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов гледайте във видеозаписите.

Част I

Част II

Част III

Част IV

Видео от предходни издания на „Invest/Or?“ можете да гледате на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 9 години
Не ги ли е сам тези от Уникредит? И без това държат 1/3 от печалбата в банковия сектор. Тоест ако всички банки спечелят 800 млн. лв., то поне 300 млн.лв. от тях се готви да ги лапне Левон. Явно затова увеличиха отново таксите и комисионните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
interim
преди 9 години
Не ги мисля банките аз. Ако печелят - печелят те самите, ако загубят - губим всички ние...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още