IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Не е задължително всички цени да тръгнат надолу заради евтините горива

В условията на глобален пазар има много други фактори, които влияят на потребителската кошница

09:47 | 13.01.15 г. 8
Експерти: Не е задължително всички цени да тръгнат надолу заради евтините горива

В условията на глобален пазар има много други фактори, които влияят на потребителската кошница освен горивата, каза пред "Нова телевизия" икономистът Лъчезар Богданов. Поевтиняването на бензина не гарантира задължително поевтиняване на всичко, коментира той.

„Ако цената на горивата падне с 10%, то цените на стоките в общата потребителска кошница падат с 1%“, изчисли той.

Експертът обаче предупреди, че поевтиняването на бензина не гарантира задължително поевтиняване на всичко.
Той отбеляза, че транспортът и потреблението на енергия са важни разходи за бизнеса. Стойността на всички употребени горива е 7 – 8% от БВП. Така всеки може да изчисли как този разход се отразява на цените.

Последно днес на някои бензиностанции литър бензин се продава за 1,92 лв./литър. С картите за отстъпки на някои търговци напълно е възможно някои потребители да зареждат и на цена 1,90 лв./литър, посочи Богданов.

На въпрос дали след като някои транспортни компании са обявили, че ще намалят цените на билетите да очакваме поевтиняване и при храните, икономистът отговори: „Частично да, но там има и други тенденции. На световните борси някои продукти са доста по-скъпи: говеждо, агнешко, зехтин. Какаото е с 50 % нагоре, кафето също е по-скъпо спрямо края на 2013 г., но там действат и други фактори освен стойността на горивата – например  политически кризи”, заяви Богданов. Затова не е задължително всеки продукт да поевтинее, някои може да поскъпнат, тъй като сме част от глобален пазар.

Според него все пак в България хранителните стоки през последните 12 месеца леко поевтиняват, както и почти всички услуги. Но образователните услуги леко поскъпват, там горивата не са водещ фактор, даде пример той.

Финансистът Банчо Банов посочи, че през 2003 г. цената на барел петрол, която сега е 48 долара, е била 28,95 долара, а бензинът е струвал 1,30 лв/литър. Изведнъж до 2012 г. цената на барел стига 115-120 долара и литър бензин става 2,56 лв., а сега слиза надолу.

„За 9 години петролът поскъпна близо четири пъти, а бензинът – 1,97 пъти. Сега трябва да очакваме сходна тенденция – бензинът да поевтинява със закъснение и наполовина по-малко спрямо петрола“, очаква Банчо Банов.
Той се позова на изчисления на Лукойл, според които цените на петрола формират само 40% от цените на бензина. Всичко друго са акцизи и други разходи.

Банов заяви, че търсенето на основни хранителни продукти в България като хляб, мляко и яйца е „нееластично“ - ако едно семейство яде по един хляб на ден, при евентуално намалена цена, няма да започне да потребява повече.

Лъчезар Богданов обаче каза, че ниските транспортни разходи разширяват географията на един пазар и конкуренцията се засилва. Той очаква при 20% спад на цените на горивата и 2% по-ниска инфлация или дефлация структурата на потреблението да се промени. Но дали парите ще отидат за друго потребление, дали хората ще ги спестят или ще ходят на почивки, е трудно да се каже.

При всички случаи, такава голяма промяна не сме виждали от доста време, отбеляза Богданов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Дим да ни няма - Хитър Петър и Настрадин Ходжаhttps://***.youtube.com/watch?v=7OuUE2PZR_s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Емилия и Сакис Кукос - Коледаhttp://vbox7.com/play:0fa81ed567
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
the_evil_lord_Darth_
преди 9 години
Nana - LET IT RAINhttps://***.youtube.com/watch?v=CZnNxlunET4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Подобни заглавия ми звучат като следния виц: В магазина:- Едно кило мляко, моля!- Господине, млякото не се тегли, то се измерва!- Тогава дайте ми два метра и половина мляко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
ами тогава да дадат отговора, който написах :DАма знаят, че ако кажат това в ефир, ще полетят към тях плюнки от всички страни и ще си направят политическо и PR харакири. За това, вместо като Попов на времето да кажат "За Бога, не купувайте" :D предпочитат лицемерно да кажат 7 пъти думата "процент", знаейки че на третия, онези, които не разбират за какво иде реч, вече ще са убедени, че цените просто не могат да са по-ниски. Няма да разберат защо, ама по телевизията един каза :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 9 години
слушах разговор по темата в сутрешния блок на нова. Връзката не я търсеха експертите, а водещите. 5 пъти им задаваха един и същ въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 9 години
Кой ги пита експертите?Питайте потребителите, според тях е абсолютно задължително!Предлагам всяка стока да има 2 цени - една за експерт и една за всички останали потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Аз не мога да разбера защо продължават дори разни "експерти" да търсят връзка между себестойност и цена, като такава няма. Цената се определя от пазара не от себестойността. Има регулирани цени на някои стоки и за тях е нормално РЕГУЛАТОРА да отчита себестойността, но за всичко останало цената се определя от пазара. Ако пазара дава повече, няма лошо да кешираш нищо че себестойността е ниска, както и обратно, като те натисне пазара, ще продаваш и под себестойност (поне за някакъв период)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още