IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple може да постави нов рекорд по продажби на Mac

Компанията се радва на добри резултати на пазара на компютри

15:19 | 13.01.15 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След няколко години на стагнация Apple може скоро да постави нов рекорд по продажби на Mac за второ тримесечие подред, пише Quartz.

Според компанията за проучвания IDC Apple е продала 5,75 млн. броя Mac през последните три месеца на 2014 г. Това е с около 200 хил. бройки повече от продажбите през тримесечието, което приключи през септември, и почти 1 млн. повече от последното тримесечие на 2013 г.

Apple продължава да показва по-добри резултати от PC индустрията, която отчете 2,4%-ен спад в продажбите през същия период и 2,1%-ен спад за цялата година според IDC. От своя страна Gartner посочва, че продажбите на компютри са нараснали с 1% през четвъртото тримесечие спрямо същия период година по-рано.

Оценката на IDC показва, че пазарът на компютри се консолидира. Петте най-големи продавачи на компютри в света са увеличили продажбите си през предходната година. Apple е водеща по този показател с увеличение от 18,9%. Но продажбите на всички останали производители на компютри спадат общо с 20,7%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

31
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Епъл смениха няколко пъти процесорите си и цялата архитектура, имаха даже процесори на Intel, но Macintosh OS остана нещото, което направи бранда уникален! Там обаче е трудно да инсталираш пиратски софтуер, машините винаги са фабрично сглобени (няма т. н. OEM варианти) - всичко това прави използването на Мак по-скъпо, но и много по-надеждно! Затова се използва предимно от хора и фирми, които изкарват пари чрез гърбене на компютрите! И винаги при две системи с еднакви хардуерни параметри, Мак-ът е много по-бърз и производителен, защото половината от изчислителната мощност на ПЦ-то отива да обслужва скапания Уиндоус... хаха, !Аз винаги съм си купувал маците от Епъл Център. Те бяха едни от първите в София още през 1994 г. с магазин на бул. Левски, после се местиха къде ли не... Май бяха и те поддилър на BBS, ама това не е важно - имало е винаги достатъчно продавачи и сервизи на Епъл в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
не знам...може да е така...аз...в същност целта на първият ми коментар беше да покажа смазващото предимство на продажбите на ПЦ. Коментара за Мак беше в смисъл, че е рядък, даже много рядък. А после като ме заядоха беше лесно да връщам пин понга отново при тях. Аз наистина съм доволен от Леновото си с уин 8, но не ангажирам никой с мнението си. А въпроса ми беше...наистина не знам от къде ги купуваш-никога не съм виждал лаптоп ейпъл в магазин, макар че не съм някакъв маниак на темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
Един от малкото компромиси, които съм правил, са личните ми лаптопи. Там минавам тънко с ПЦ-та. Последният ми Дел обаче започна да лов мухъл откакто миналото лято децата ми донесоха от Щатите един iPad за да си чатим, щото смартфоните ме дразнят - вече нямам нитоо нерви, нито очи да се бъцкам по тях и два айфона така си отлежават. Та даже айпадчето е на светлинни години от всичко, което се произвежда като таблети, но аз така свикнах с него, че вече ми е мъка, когато трябва да отворя лаптопа!Пипнеш ли Мак, свикнеш ли с Мак, после връщането към ПЦ е наказание... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 0 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Календарче, сори, че я изпуснах от око тази тема. Сега виждам, че много сте изписали. Не съм никакъв и ничий фен и ще ти кажа съвсем обективното си мнение на човек, чиято кариера от 1983 г. е свързана с компютрите - от разни "правци", през мега машини като VAX 11 на DEC и М56 на Сименс, та до всякакви десктоп системи. Браншът ми използва обработка на графика във висока резолюция и принципно се явява като тестер за производителност на компютърните системи - това преди видеообработката, анимациата и 3D моделирането да нахлуят в света на компютрите.Имал съм възможност да сравнявама и също така съм опитвал да се изкушавам да икономисвам пари с PC системи - винаги съм съжалявал!Казвам го категорично - ако искаш компютърът ти да работи за теб приложна работа и да не те занимава със себе си, купуваш Мак! Ако искаш ти постоянно да обслужваш компютъра и да се бориш с капризите му (имам познат дето това го кефи) - взимаш PC. Огромната разлика е в операционната система, а не в машините!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
tetris12
преди 9 години
алтернативите PC-та на macbook pro с retina монитор са по-скъпи и пак не са конкурентни на качеството на дисплея, също по отношение на ергономичност в някои аспекти. От apple са свършили чудесна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
ти живееш близо до Варна, там(във варна) всеки втори е кифла, та да не те учудва, че има много кифленска техника:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
да-аз направих уточнението, че маковете в МГ-то бяха няколко години по-стари и че това имаше значение по онова време(и сега има, но не толкова голямо, предвид, че пиша на тригодишен лаптоп, а не чувствам нужда да го сменям, при все, че съм геймър).Мака е изпизан, да, но само защото всичко си се прави от Ейпъл. Иначе съм съгласен като цяло с изказването(без частта за "едно време").ПС: Самият Мак се променя към по-евтино и се опитва да се интегрира все повече в ПЦ светът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
да, да не споря за това, коментара ми бе насочен по скоро към първия ти пост по темата. Но и тук има видимо присъствия вече, макар и не доминиращо. Ако излизаш вечер, или ходиш примерно и в дневни заведения, в които има DJ, всички масово ползват Мак-ове. Както и много от хората, който се занимават с видео обработка примерно. Отделно, фирмата на един приятел са 100% на мак - и десктоп ПС-та и лаптопи.. Във фирмата му има поне 40 машини... Не че искам да споря и аз с теб, просто казвам наблюдения. Лично аз съм анти фен на Епъл, и не виждам как бих си купил техен продукт..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Човече,безсмислен спор. Факт е че ПЦтата са по-разпространени, щото са по-евтини. Факт е че пиша от... новата си Тошиба с Windows 8.1 :) Факт е че и аз мога да живея с Убунту или RHEL. Чак за Дебиан са ми слаби нервите :). Факт е също, че МАКа е много по-изпипан продукт от ПЦтоНямам поглед върху МАКовете в момента, НО през 95та 96та имаха смазващо технологично НО и ценово превъзходство. Не забравяй че 98ма не е 95та. През 98ма мрежите бяха вече масови а машините бяха с РАМ от порядъка на 64М . През 95та мрежата беше екзотика а масовите машини бяха с 4М РАМ - има значение :)НО пазара налита на еввтиното не на хубавото. Или се променяш и почваш да предлагаш евтинджос или умираш. Примери на умрели - бол - DIgital Equipment - най-великата ИТ Компания , Compaq, Sun MicrosystemsПримери за променили се - също - Мерцедес, Бош, Oracle, :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Не- не, не казах, че всеки там ползва Мак(поне нямах това предвид), а че там все пак имат някакво забележимо присъствие на пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още