IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Донован: За много шистови производители в САЩ петролът е страничен продукт

Те добиват предимно газ, чиято цена също спадна, но е много по-устойчива от тази на петрола, посочва главният икономист на UBS

20:35 | 13.01.15 г. 10
Автор - снимка
Редактор
Пол Донован: За много шистови производители в САЩ петролът е страничен продукт

Много хора се опитват да преценят как падащите цени на петрола ще се отразят на потреблението в САЩ, като един от основните двигатели на глобалния растеж, коментира Пол Донован, главен икономист на UBS пред телевизия Bloomberg от Шанхай.

Те обаче също така следят и ефекта върху потреблението в азиатския регион. За Азия и за Съединените щати по-ниската цена на петрола е несъмнено позитивна. Тя им дава допълнителна инерция за растеж и е изключително позитивна за икономическата прогноза за 2015 г.

В енергийния сектор на САЩ са заети около 600 хиляди души. В случай, че ефектът върху индустрията от ниските цени е опустошителен, ще изгубим една трета от тези работни места, което е изключително голям процент от заетите в сектора. 

Ще загубим 200 хиляди работни места. Това ще е много неприятно за хората, които ще изгубят работата си, но САЩ са икономика, която създава над четвърт милион работни места всеки месец. Не забравяйте, че все още не виждаме съкращаване на работни места в петролната индустрия.

Другото нещо, което не трябва да забравяме, е, че много производители на шистов петрол не произвеждат точно петрол. Те добиват газ и петролът е нещо като страничен продукт от техните операции. Цената на газа не е паднала така, както цената на петрола. Цените на газа са много по-локализирани. Те също паднаха, но са доста по-устойчиви от цените на петрола.

Така че, когато разглеждаме цените на природния газ, виждаме стимул за компаниите, добиващи шистов газ, да продължават да произвеждат, защото цените на газта подкрепят операциите им и ако произвеждат петрол като страничен продукт, в това няма нищо лошо.

Ние отчитаме волатилността на цената  на петрола. Тук очевидно трябваше да понижим прогнозата си.

Цената на петрола представлява инструмент за пренасочване на богатство от ОПЕК, които трупат пари, към страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които харчат пари.

Така че ние калкулирахме това. Все още има известна несигурност за това, къде печалбите от по-ниските цени на петрола на практика ще се усетят. В някои страни, ако погледнем Великобритания или САЩ, печалбата от по-ниските цени на петрола се усеща главно от потребителите.

Ако погледнете страни като Индонезия или Тайланд, печалбите от по-ниските цени на петрола всъщност отиват в правителствата, защото правителствата използват по-ниските цени на петрола като възможност да премахнат субсидиите в сектора. Така че дистрибуцията на печалбите от по-ниските цени на петрола все още е малко неясна.

Когато говорим за волатилността като цяло, пазарната волатилност, волатилността на финансовите пазари, тя едва ли ще е от такова значение за глобалната икономика, колкото хората от финансовите пазари биха искали да си мислят.

Това е едно от нещата, за които не говорим на публични места, но всъщност фондовите пазари не са толкова важни за световната икономика през повечето време.

Особено при това възстановяване, при което, ако погледнем Щатите, в момента малките бизнеси и семейните компании са двигателят на възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Едни други хора от бизнеса пък твърдят, че по-скоро шистовият газ е съпътстващ продукт при добива на шистов петрол. При сегашните цени на газа в САЩ, добивът му бил на границата на рентабилността и по тази причина много по-изгдно било (допреди да паднат цените) да се добива шистов петрол. Както се казва - ще видим, време има...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Valentin13
преди 9 години
вашата некомпетентност е ужасна, но повече от това е, че сте много упорит, за да продължте да коментирате всички статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
А пропуснах да видя, че това са тея от България Он Еър, ааа дам достатъчно, където миналата година един *** беше в ефир и дрънкаше глупости там за борсата ...... там сите са "специалисти" :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
но САЩ са икономика, която създава над четвърт милион работни места всеки месец. Не забравяйте, че все още не виждаме съкращаване на работни места в петролната индустрия.--------------------------------------------------мда добре значи за година 3 000 000 места, за 15г. 45 млн. места, че то до са да няма нито един безработен там .....В петролната индустрия нямат проблем не не не в никакъв случай .... :))Which States Stand To Lose The Most From The Crude Collapsehttp://***.zerohedge.com/news/2015-01-13/which-states-stand-lose-most-crude-collapseSo yes: in absolute terms, Texas may be facing a recession as a result of the retrenching of the energy industry - the biggest source of revenue for the state. However, in relative terms, when looking at state tax revenue volatility and reliance on energy, there may be some 25 or so state that stand to suffer even more than Texas!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Само че този юнак не взима предвид следното: 1. Дълговете на шистовите производители на нефт - над 200 млрд. долара.2. Факт е, че тези дългове са вече продадени с дискаунт от банките на други инвеститори и така веригата от бъдещи губещи става много голяма.3. Когато цените на петрола падат и производството на шистов петрол е губещо вече, за САЩ това е нещо странично. Когато обаче цените растат и да се изкарва шистов петрол срещу ОПЕК е изгодно - това е вече добре и поука за целия свят.Голям *** е този, платен при това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още