IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов и Марош Шефчович ще обсъдят строителството на „Южен поток“

ЕК е одобрила строежа на магистрала „Хемус“ и на тунела под Шипка

11:45 | 14.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Борисов и Марош Шефчович ще обсъдят строителството на „Южен поток“

Още през февруари ще се проведе първото заседание на работната група за проучването за изграждане на газов хъб у нас. Това заяви в интервю пред в. „Стандарт“ премиерът Бойко Борисов. Той очаква още тази вечер да се чуе с енергийния еврокомисар Марош Шефчович, който е на разговори в Москва във връзка с бъдещето на газопровода „Южен поток“. Желанието на българската страна е Русия да изгради морската част на проекта, като впоследствие тръбата ще бъде свързана към българския газов хъб.

В зависимост от това какво отговори руската страна на Шефчович за "Южен поток" - дали са спрели, дали не са проекта, съответно - ако не са, какво биха казали за този газов хъб, обясни мотивите за разговора Борисов. „Нашето министерство на енергетиката вече е готово да даде проект как го виждаме, как може да стане, как да се управлява впоследствие“, добави премиерът.

Спазвайки европейското законодателство, бяхме посочени едва ли не като противник или виновни за спирането на "Южен поток", което изобщо не е така. „Незаслужено бяхме упрекнати от руския президент Владимир Путин тогава, но както виждате, работим планомерно, с много ясна перспектива и искаме да се случи "Южен поток", уточни Борисов.

Той добави, че страната ни иска на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи. Това ще гарантира, че по плана "Юнкер" може да бъде изграден нов тип газова диверсификация, категоричен е премиерът.

Европа ни дава пари за газовата връзка с Гърция

В същото време интерконеторната газова връзка между България и Гърция може изцяло да бъде финансирана от Европейската комисия, добави Борисов. „А това са нови около 250 млн. Доволен съм много, защото 5 млрд. ще влязат в българските компании и общини и ще се реализират важни инфраструктурни проекти“, заяви още той. Припомняме, че през миналата година се очакваше държавата да отпусне 80 млн. евро държавни гаранции за изграждането на газовата връзка. Очакваше се строителството на цялата връзка да струва 220 млн. евро.

Започваме магистрала „Хемус“ и тунела под Шипка

Добрата новина от разговора ми с комисаря по регионална политика Корина Крецу е, че и магистрала "Хемус" ще стане, заяви още Борисов. Ще бъде изграден и третият лот на "Струма" през Кресненското дефиле. „През 2015 г., ако сегашното правителство е на власт, над 5 млрд. лв. европейски средства ще бъдат разплатени в България. Само това да сме направили дотук, значи си заслужаваше да направим правителство. Виждате, че надеждите на целия Европейски съюз за стабилност у нас са големи“, допълни той.

Борисов каза още, че е убедил ЕК, „че не за сметка на "Струма", а от икономиите от "Струма" ще построим и "Хемус". Тази магистрала вече бе обещана от Борисов на гражданите на Варна и заради това през този мандат съм обещал да направя всичко възможно за града, заяви още Борисов.

Освен „Хемус“ през тази година ще бъде направена и първата копка на тунела под Шипка, обеща премиерът. „Ще стане. Европейската комисия одобри и него. Но вижте, приятно е да се работи сега с тях. Вярват ни, разговаряме с всички, доволни са от това, което прави правителството“, заключи Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 9 години
"Спазвайки европейското законодателство, бяхме посочени едва ли не като противник или виновни за спирането на "Южен поток", което изобщо не е така"- ЗАЯВЯВА БОРИСОВ.Като профан задавам въпроса КАК СЕ НАРИЧА ТОЗИ ЕВРОПЕЙСКИ ЗАКОН ЧИИТО РАЗПОРЕДБИ СПАЗВАМЕи който непрекъснато ни тикат в носа?Доколкото ми е известно в ЕВРОПА липсва основен закон наречен КОНСТИТУЦИЯ който е фундамента върху който се надгражда цялата законодателна дейност!!Ще ми е интересно дачуя ИМЕТО НА ЗАКОНА който ние спазваме!Предполагам , че се прави разлика между ЗАКОН и РАЗПОРЕДБА!Не е ли крайно време да прочетем договора за ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ КЪМ ЕС за да констатираме, че става въпрос за един нищожен и необвързващ с нищо държавата ни с тази ЕВРОПЕЙСКА ИНСТИТУЦИЯ акт пдписан от четерима профани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още