IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street очаква петролът да достигне 40 долара за барел

Увеличение в търсенето в отговор на ниските цени ще отнеме около шест месеца, смята анализатор

08:13 | 15.01.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Подгответе се за 40 долара за барел, съветва Bloomberg.

Американският бенчмарк за суров петрол спадна с повече от 60 долара спрямо нивото от юни до под 45 долара за барел във вторник. Цената на суровината е напът към следващата психологическа граница, заявяват Societe Generale SA и Bank of America.

Goldman Sachs пък твърди, че индексът West Texas Intermediate (WTI) трябва да остане под 40 долара за барел през първата част на годината, за да намали инвестициите в нови доставки, които биха се добавили към настоящото пренасищане.

“Пазарите продължават да калкулират в цената огромното презапасяване през първата половина на 2015 г.”, заяви Майк Уитнър, директор на изследванията в клона на Societe General в Ню Йорк. „Ще минем под 40 долара за барел“.

Петролът търси „ново равновесие“ докато Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) изостави ролята си за поддържане на търсенето и предлагането, твърди Goldman Sachs. Цените са готови да падат още, тествайки възможността на шистовите сондьори да продължават работата си.

WTI спадна до 44,20 долара за барел на Нюйоркската стокова борса във вторник и се търгува за 44,72 долара за барел към 15:00 часа българско време днес. Американският бенчмарк отбеляза спад от 15% този месец, продължавайки спада от 46% от 2014 г., която бе най-лошата от финансовата криза от 2008 г. насам.

ОПЕК се опитва да задържи своя дял от световния пазар на петрол въпреки ръста на американския добив. Енергийният министър на Саудитска Арабия Сухаил ал-Мазруи заяви във вторник, че шистовите производители ще капитулират преди ОПЕК да намали цените. Това е последният от над дузина коментари на страните от Персийския залив, отнасящи се до спада на цената на петрола и намаляването на доставките от страни извън ОПЕК. Организацията задържа целта си от 30 млн. барела на ден при срещата във Виена на 27 ноември.

Спадът може да продължи до 35 долара за барел в „близкото бъдеще“, тъй като както търсенето, така и предлагането на петрол имат забавена реакция на падащите цени, заяви Франсиско Блан, директор на ресурсните изследвания към Bank of Amerika в доклад от 6 януари.

САЩ изпомпват нефт с най-бързото темпо от повече от 30 години. Това е подпомогнато в основна степен от отключените от шистовата революция залежи в шистовите скали в места като Eagle Ford в щата Тексас и Bakken в Северна Дакота. Американският добив се увеличи до 9,14 млн. барела на ден в седмицата до 12 декември, което е най-високото ниво от поне 1983 г., показват данни на Американската администрация за енергийна информация.

Докато Саудитска Арабия и другите страни от ОПЕК вече не налагат стриктен контрол върху предлагането, намаления в инвестициите на нови сонди биха били инструмент за премахване на допълнителния добив, смята Джефри Къри, директор на изследванията на ресурси в Goldman Sachs. Това означава, че спадът ще бъде по-сериозен и възстановяването по-бавно от предишните, допълва той в доклад от 11 януари.

Оперативните разходи за множество проекти извън ОПЕК са под 40 долара за барел. Някои производители ще могат да продължат, тъй като са се хеджирали чрез форуърдните цени или имат подкрепата на данъчни облекчения или по-слаба местна валута. Така смята Франсиско Блан, който на 27 ноември прогнозира, че WTI ще достигне 50 долара за барел, а тогава той се търгуваше за 70 долара за барел. Увеличение в търсенето в отговор на ниските цени ще отнеме около шест месеца, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 9
albobo76
преди 9 години
ОПЕК, шистова революция - това е ала-бала. Обомба си го каза в прав текст: "Свалихме цените на петрола, за да ударим Русия.". Сега очакваме отговорът на Русия, който най-вероятно ще е - стоп на газта за Европа в разгара на зимата. На война всички средства са позволени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
Vladi666
преди 9 години
Аз пък очаквам Wall Street да се сринат скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още