IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС, НАТО, енергетика, отбрана и сигурност - акцентите от срещите на Хамънд у нас

Британският външен министър обсъди сътрудничеството между България и Великобритания с Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и Даниел Митов

20:09 | 14.01.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС, НАТО, енергетика, отбрана и сигурност - акцентите от срещите на Хамънд у нас

Реформата на Европейския съюз (ЕС) и сътрудничеството между България и Великобритания в рамките на ЕС и НАТО. Това са част от темите, които обсъдиха държавният глава Росен Плевнелиев и британският министър на външните работи Филип Хамънд, който е на посещение в България по покана на българския външен министър Даниел Митов.

Плевнелиев и Хамънд се обявиха за ускорени мерки за завършване на Единния европейски пазар, който ще направи ЕС по-конкурентоспособен след период на икономическа и финансова криза и ще осигури растеж и нови работни места, информират от пресслужбата на държавния глава.

Необходима е реформа на Съюза за повишаване на ефективността на европейските институции, за облекчаване на регулациите и за преструктуриране на пазара на труда. Държавите членки следва да предприемат конкретни мерки за реализирането на тази амбициозна цел. ЕС трябва да се реформира, за да запази доверието на европейските граждани и за да посрещне предизвикателствата на XXI век, коментира британският външен министър.

В контекста на усилията за по-конкурентоспособна Европа България подкрепя преговорите между ЕС и САЩ по Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (TTIP), посочи държавният глава. От своя страна британският държавен секретар коментира, че успешните преговори по споразумението ще позволят на Европа да запази позициите си на световните пазари в условията на изострена глобална конкуренция.

Росен Плевнелиев и Филип Хамънд обсъдиха още и енергийната сигурност на Европа и на страните от Югоизточна Европа. Беше подчертана необходимостта от ускорена диверсификация както на източниците, така и на трасетата за доставка на енергоресурси, като за целта ефективно могат да бъдат използвани средства на Плана за стратегически инвестиции, обявен от Европейската комисия. България ще разчита на британска подкрепа за финансиране на проектите за енергийна свързаност, които страната ни представи за финансиране пред ЕК, стана ясно още по време на срещата.

Пред държавния глава британският външен министър постави въпроса за изпълнението на ангажиментите на страната ни по отношение на разходите за отбрана, съгласно решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

Президентът Росен Плевнелиев се съгласи, че заложените в бюджета за 2015 г. разходи за отбрана не отговарят на поетите съюзнически ангажименти и изрази надежда, че ще бъдат осигурени допълнителни ресурси за модернизация на Въоръжените сили.

Хамънд се срещна и с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха състоянието на двустранните търговско-икономически отношения, актуални въпроси от международния дневен ред, партньорството в НАТО, сътрудничеството в областта на сигурността, енергетиката и други, съобщиха от правителствената пресслужба.

Министрите на външните работи на България и Великобритания Даниел Митов и Филип Хамънд пък обсъдиха ескалацията на тероризма и необходимостта от засилване на координацията между двете държави за противодействие на всички негови форми, пише Dnes.bg.

По време на срещата им двамата са говорили за положението в Украйна, предизвикателствата и възможностите пред страните от Югоизточна Европа, развитията в Близкия изток и Северна Африка.

Потвърждаваме засиленото двустранно сътрудничество в контекста на ситуацията в района на Черно море. Подчертаваме нашия ангажимент към стабилността и независимостта на Украйна, посочват министрите в свое съвместно изявление.

От своя страна ЕС трябва да окаже подкрепа за реформите в страните от Източното партньорство и прилагането на Споразуменията за асоцииране с ЕС, включително създаването на дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с Украйна, Молдова и Грузия.

Като партньори в ЕС нашите страни ще си сътрудничат за достигането на най-високи стандарти в правосъдието. Приетата от българското правителство Стратегия за съдебна реформа е важна стъпка за постигане на ефективна съдебна система в интерес на гражданите, се казва още в съвместното изявление на министър Митов и министър Хамънд. Те изразяват надежда, че създаването на новата Британско-българска бизнес асоциация ще спомогне за увеличение на търговията и инвестициите между нашите две държави.

Видео от срещата между Хамънд и Митов вижде във видеото на ТВ Bulgaria On Air

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
georgi chinkov 34234
преди 9 години
There are a lot of surprising events recently, such as the European Sanctions in Russia, The decline of oil prices with USA intervention, The decline in Russian economy expected exports and currency shock for CEE and Europe from the RUB. The expected credit problems in the China economy with world slowdown. So I think there will be quite dynamic events for the world, Europe, CEE and Bulgaria and I will try to provide you with interesting nearly real-time data to follow these events. http://leadingindicators.yolasite.comPlease click on More Tab to see all rough data presented in Tabs on this Facebook page https://***.facebook.com/pages/Data/1582662591953656 Georgi Chinkov
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
България да излиза от НАТО!Веднага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 8
kane
преди 9 години
УУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУУне искаме фашистите у нас!сащ и юк не са добре дошли в България, а и никъде по светаОбикновенните хора на Европа плащат и ще плащат със живота си заради политиката на тези страни и натозаради корпоративната политика на фашисткия "развит свят" убийствата и насилието в мирни страни като сирия, либия, венецуела, иран, ирак и много други ние всички страдаме, за да може корпоративната машина да печели пари от сектор смърт - промишленото производство на оръжияТова е причината Франция да страда!Но французите не протиестират, когато нато избива с френските оръжия мирни цивилни хора в по-бедните страни, нали!Ислямистите предупреждават "развития"свят постоянно, но никой не ги чува и атантатите са единствения им отчаян опит да се противопоставят на коропоративния фашизъмКога човешкия живот на един французин ще е равен на живота на афганистанец?!? или българин?!? Никога....?Дроуните на сащ и нато убиват всеки ден десетки мирни граждани, за да може оръжейната
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Да бяхте изчистили снега пред министерството бе палавници. А не по типично български да го замитате встрани. Няма да се научите еййй :))И си купете малко по-дебел плат за знамето, че много прозрачно, все едно е от магазин за левче. Все ще намерите някой лев за това нали? ;)С добри чувства. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още