IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътната агенция е подписала едва 15 споразумения за имоти по Северната тангента

До края на януари е срокът за постигане на съгласие за близо 360 административни дела за предложените ниски цени за изкупуване на имотите

15:07 | 15.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Карта: АПИ</em></p>

Карта: АПИ

В Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) има получени едва 15 заявления за сключване на съдебно споразумение за отчуждаването на имотите за Северната скоростна тангента на София, съобщиха от пътната агенция днес. Оттам припомниха на собствениците на имоти, че заявления за сключване на споразумения могат да се подават до 30 януари.

Със сключването на споразумения ще се ускори процесът за отчуждаване на имотите, влизащи в трасето на инфраструктурния обект. Собственици на имоти по протежението на тангентата обаче заведоха около 360 административни дела заради предложените им ниски цени за изкупуване на имотите.

На 22 декември 2014 г. правителството упълномощи шефа на пътната агенция инж. Лазар Лазаров да води преговори за сключване на споразумения със собствениците. Целта е максимално бързо разрешаване на казуса и стартиране на обекта в началото на новия строителен сезон. Предложената от държавата максимална цена за отчуждаването на имоти е 20,05 лв. за квадратен метър.

Ако обаче собствениците не се съгласят на тези цени, съдебните дела ще продължат и проектът няма да бъде завършен в срок. Така ще се загуби и осигуреното европейско финансиране за него от близо 235 млн. лв. Срокът за изпълнение на проекта е 31.10.2015 г.

Агенцията преговоря със собствениците, които са обжалвали размера на определеното парично обезщетение или нямат влезли в сила съдебни актове.

Общата дължина на Северната скоростна тангента е 16,5 км. Трасето преминава през землищата на Требич, Илиянци, Бенковски, Малашевци, Орландовци, Враждебна. Отсечката е важна за София и страната, тъй като в нея се пресичат автомагистралите „Тракия“, „Хемус“, „Люлин“ и пътят София – Калотина. С изграждането на тангентата ще се осигури връзка между няколко европейски коридора с номера IV, VIII и X. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.

Отделно изграждането на тангентата ще осигури удобна връзка между крайните северозападни и югоизточните квартали на София. Очаква се с новото 6-лентово трасе да се подобри достъпът на най-отдалечените райони до центъра на столицата, да се улесни трафикът и да се съкрати времето за пътуване. С построяването на трасето ще се разпредели равномерно трафикът и по Софийския околовръстен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Явно е , че хората няма да се съгласят без съдебно решение.Проблема е обаче, защо тези земи не се изкупуваха (на пазарен принцип) още преди много години и така като са държавни, ще може да се започне бързо да се строи. Така стои въпроса и с южната дъга от кв.Младост - Горубляне - Герман. Като се знае че ще минава път - следва доста години по-рано да се изкупуват.А както е казано "където има път има живот" и също "път се строи един път", после само се преасфалтира и поправя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още