IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на туризма ще разпределя концесиите на плажовете

Уеднаквени правила за визите за руския и украинския пазар могат да намалят спада на туристи, смята Николина Ангелкова

20:38 | 15.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Министерството на туризма ще разпределя концесиите на плажовете

Концесиите на плажове ще преминат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към Министерството на туризма, съобщи днес министърът на туризма Николина Ангелкова по време на посещението си в Бургас, чиято цел е била да се запознае на място с проблемите и предизвикателствата на местния бранш.

Процедурата по прехвърлянето на концесиите може да приключи до началото на 2016 г., като предстои да бъде създадена работна група, която да подготви всички нормативни промени, става ясно от прессъобщение на ведомството.

„Ще проучим и възможността някои общини да стопанисват отделни плажни ивици, които не са отдадени на концесия, за да се предостави по-добра услуга на хората. Такъв е случаят с община Бургас, която стопанисва централния плаж на града", казва Ангелкова.

През тази година е отчетен спад на руските и украински туристи, спрямо същия период за 2013 г., с близо 21 000 на туристите от Русия и с 56 000 – на тези от Украйна.

С цел противопоставяне на негативната тенденция заедно с Министерство на външните работи се разработва ново облекчение на процедурите за издаване на туристически визи, поясни още министърът. По думите ѝ целта е уеднаквяване на административните процедури в отделните консулства и изнесените визови центрове, така че визите да се издават в рамките на 3 до 7 дни.

Според нея подобна практика вече е установена с Турция, където се издават многократни тримесечни визи за три дни. Това дава резултати и зимните курорти показват значителен ръст на туристи от Турция. Ще бъдат търсени и варианти туристическите визи да се издават на границите, по примера на Гърция, но това трябва да бъде съобразено с бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и с изискваният на националното и европейско законодателство.

Припомняме, че Ангелкова призна преди дни за сериозния спад на украинските и руските туристи в България и тогава съобщи, че се водят разговори с МВнР за облекчаването на визовия режим.

„Сред мерките за компенсиране на спада на туристите у нас, е и правилната реклама“, каза министър Ангелкова. Очаква се Националният съвет по туризъм да приеме националната програма за реклама на България, като заедно с морския и зимен туризъм, основен фокус през 2015 г. ще бъде културно-историческият.

„Основен проблем за к.к „Слънчев бряг“ е недостатъчно добре развитата инфраструктура. По тази причина вече работим по възможността изграждането на четирилентов път от Бургас до курорта да се финансира от фонда „Туристическа инфраструктура и туристически атракции”, казва още Ангелкова. Очаква се в началото на 2016 г. този фонд да започне да работи, като неговата цел е реализацията на важни инфраструктурни проекти, за които няма алтернативно финансиране.

Министър Ангелкова се е ангажирала да проведе и среща с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, на която да бъде обсъдена охраната на курортите и възможността за създаване на туристическа полиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
infobg.ru
преди 9 години
Четырех полосная автомагистраль от Солнечного Берега к Бургасу это конечно здорово, но это не привлечет новых туристов в 2015 году. А вот сокращение сроков выдачи визы и ее стоимости могло бы поднять интерес туристов. В идеале вообще бы отменить визу но сие зависит не от Болгарии ИМХО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още