IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световната икономика е изправена пред трудни времена

Ръководителят на МВФ е била изненадана от решението на централната банка на Швейцария за освобождаване на курса на франка

11:07 | 16.01.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Световната икономика е изправена пред трудни времена

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард изрази песимизъм за развитието на световната икономика. Въпреки спада на цените на петрола и ръста на икономиката на САЩ възстановяването на световната икономика среща силен насрещен вятър, заяви Лагард във Вашингтон.

Твърде много страни все още страдат от последиците от тежката криза, включително и от висока безработица и дългове. Според Лагард твърде ниски продължават да са инвестициите и потреблението, предава Ройтерс.

Ръководителят на МВФ се оплаква особено от слабия растеж в еврозоната и Япония. В допълнение развиващи се икономики, като Китай, ще растат по-бавно от досега очакваното. „Ръстът в световен мащаб все още е твърде нисък, твърде крехък и твърде едностранчив“, заяви Лагард. Все още има "мощни фактори", които го забавят. 

Лагард призова политическите лидери отново да предприемат структурни реформи и да осъществят инвестиции в инфраструктура и в мерки за насърчаване на потреблението. Според нея в еврозоната ще има нови поводи за по-нататъшно облекчаване на паричната политика.

Освен това Лагард вижда и сериозни икономически рискове. Сред тях е и различната парична политика в големите икономики. Възможното първо увеличение на лихвите в САЩ от 2006 г. насам може да има отрицателно въздействие върху развиващите се икономики и световната финансова стабилност. Силният долар и по-ниските цени на петрола може да навредят на по-слабите икономики, предупреди Лагард. Утежняващи ще са и геополитически кризи, като тази в Украйна.

Припомняме, че преди няколко дни Световната банка намали прогнозата си растежа на световната икономика през 2015 г. до 3%. През двете години преди кризата световната икономика растеше с 4% (2006 г.) и 3,7% (2007 г.). МВФ ще представи своя актуализиран доклад за световната икономика през следващата седмица.

Същевременно Лагард заяви пред CNBC, че е била изненадана от решението на Швейцарската централна банка от четвъртък, с което се премахна минималният обменен курс от 1,20 франка за едно евро и се понижи отрицателната лихва по овърнайт депозитите на банките от -0,25% на -0,75%. 

„Това е доста голяма изненада", каза изпълнителният директор на МВФ. "Джоржан (Томас Джордан, гуверньор на SNB - бел. ред.) не се е свързвал с мен, което намирам за изненадващо". „Надявам се решението да е било съгласувано и комуникирано с колегите от другите централни банки, но не знам дали е било“, поясни Лагард. Тя отказа да коментира решението само по себе си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
А, ето че научих нещо ново от кака Лагард. "Световната икономика е изправена пред трудни времена". До сега не го знаех. Че то кога тези трудни времена са свършвали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
крас
преди 9 години
ИЗНЕНАДАНА?!От това,че Швеицарската централна банка се е отказала повече да бъде патерица на ЕЦБ! Скоро ще стане ясно, че ? е една измислена виртуална валута която се печата ОТ НАД ДЕСЕТ ДЪРЖАВИ, ЧИИТО ЦЕНТРАЛНИ БАНКИ ОБЕЗПЕЧАВАТ С АКТИВИТЕ СИ КУПЮРИТЕ КОИТО ПЕЧАТАТ!НОМЕРА Е В БУКВИЧКАТА КОЕТО СТОИ ПРЕД НОМЕРЧЕТО НА ЕВРОБАНКНОТАТА !!!! ТОЗИ НОМЕР ИДЕНТИФИЦИРА НАЦИОНАЛНАТА БАНКА И ДЪРЖАВАТА КОЯТО СТОИ ЗАД ТОЗИ КУПЮР!ПРИ СРИВ НА ЕВРОТО НАПЕЧАТАНИТЕ ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА ? БАНКНОТИ ИМАТ ЕДНА СТОЙНОСТ , ТЕЗИ ОТ БУНДЕСБАНК ДРУГА , ОТ ИСПАННИЯ ТРЕТА И Т.Н. !!!!!!!!!В един момент на срив на еврозоната може да се окаже, че вие държите не ? , а драхма или дойче марка!ВЕСЕЛО НАЛИ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
abdul
преди 9 години
:-) Надявам се решението да е било съгласувано и комуникирано с колегите от другите централни банки..надявай се :-), май разума обаче започва да надделява над масовото пиянство с лесни пари, което разбира се само може да ме радва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още