IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да плащаме 472 млн. на БДЖ за влакове призраци?

Железопътната компания се е превърнала в черна дупка за парите на данъкоплатците, пише в свой анализ Стоян Панчев от ЕКИП

09:08 | 18.01.15 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трябва ли да плащаме 472 млн. на БДЖ за влакове призраци?

Темата за държавните железници е любима политическа дъвка от самото начало на прехода. Особено предвид факта, че железопътната компания, като едно класическо държавно предприятие, в своята бавна смърт се е превърнала в черна дупка за парите на данъкоплатците, посочва в свой анализ Стоян Панчев от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Само годишната държавна субсидия за превоз на пътници с намалени билети възлиза на 180 млн. лв. като изчисления показват, че цели 68% от пътническите разходи на холдинга се покриват от държавния бюджет – не от пътници, плащащи собственото си пътуване.

Всъщност, сметката е още по-голяма, защото държавата субсидира не само голяма част от билетите, но също така и строежа и поддръжката на железопътната инфраструктура. Ако добавим и това перо, общата сума, която ще извадим от джоба си за БДЖ през 2015 г., възлиза на 472 млн. лв.

Точно заради субсидията от 180 млн. лв. се вдигна и настоящият шум около държавното предприятие. Според плана за 2015 г., 40 млн. лв. от тези средства ще бъдат пренасочени за изплащане на дълговете на холдинга, които в момента възлизат на 560 млн. лв. Макар и това да не представлява истинска реформа – за такава можем да говорим при една пълна приватизация на компанията – стъпката е разумна, защото едновременно намалява дълговото бреме и затваря/намалява капацитета на между 38 и 90 от най-губещите линии в страната. Това е нелоша идея, тъй като въпреки огромните субсидии БДЖ продължава да е на загуба – 3,8 млн. лв. през 2014 г., а прогнозата за тази година е за минус цели 45 млн. лв.

А защо се трупат тези сериозни загуби можем да видим ясно от информацията, идваща директно от БДЖ. В част от определените за затваряне линии се запълва едва 7% от капацитета, а някои композиции с по 7000 места возят средно по 316 пътници дневно.  Конкретни примери са „пътническият влак от Стара Загора за Сливен в 4:25 ч., който отчита 4% ефективност и в този час вози средно 12 души. Също от Стара Загора към Горна Оряховица с влака в 19:05 ч. пътуват средно 16 души (6% ефективност). Този от Горна Оряховица за Бяла в 20:02 ч. пък е с 2% запълване на местата в мотрисите – средно 7 пътници.”

Самият премиер Борисов заяви, че гледайки влаковете в Банкя, забелязва как в тях непрекъснато има само около 10-15 души. Видно е, че БДЖ заема хиляди служители, огромно количество електричество и часове труд, за да се разхождат празни композиции из страната.

Всъщност защо някой изобщо би искал да се вози в тези влакове? Собствената статистика на БДЖ показва, че за 2013 г. (последният период, за който разполагаме с данни) цели 58% от международните влакове и 34% от бързите влакове със задължителна резервация правят закъснения от до 60 минути до крайната си гара, а 15% от международните регистрират закъснения по-големи от един час. За състоянието на много от мотрисите или жп гарите, в които се случват закъсненията, няма нужда ползваме статистика. Всеки от нас ги е виждал или най-малкото е зъзнал на Централна гара, за да изчака роднина или приятел от провинцията.

Защитниците на субсидирания от данъкоплатците мастодонт изтъкват важността на жп транспорта за пътниците – един вид, ако няма БДЖ, движението в страната спира. В това отношение данни на НСИ показват, че само 6,67% от националния транспортен пазар на превозни пътници се пада на жп транспорта. Нещо повече – субсидираната компания не превъзхожда особено много частния автобусен транспорт като цени на услугата. Например, билетът за влак по маршрута София – Своге е 2,30 лв., докато за автобус е 2,50 лв. – разлика от 20 ст. При превози на дълги разстояния имаме дори по-евтини автобусни превози – линията София – Плевен струва 13,50 лв. с влак, но 12,00 лв. с автобус.

Като погледнем данните за реалното състояние на транспорта в България, виждаме една по-различна картина от това, което ни разказват синдикалистите и депутатите от БСП. Големите нуждаещи се от държавната субсидия не са толкова хората в Габрово и другите райони с влакове призраци. Истинските бенефициенти са специалните интереси и лобитата, които извличат влияние и власт от съществуването полу-живото БДЖ.

Защото какво ще правят синдикатите без хилядите работници в БДЖ, които да манипулират? Какво ще правят местните кметове и феодали без възможността да страхуват избирателите, че ще останат без транспорт? Какво ще правят всички по веригата, чакащи да приберат своя дял от субсидията – от големите директори, до крадците на нафта по гарите?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 5 rate down comment 2
бай Промо
преди 9 години
Първо не е ж.п. компанията (която е 'черната дупка'), а корумпираните, неграмотни и алчни до безкрайност ж.п чиновници, които раздават фриволно автобусни линии и маршрутки 'на калпак' за сметка на БДЖто от десетилетия наред, и които са специализирани до съвършенство в интриги и дезинформация на Ръководството и на Министреството.Трагедията на БДЖ-то (всъщност на данъкоплатците) се дължи на неграмотна ж.п. логистика от десетилетия, вкл. 'логистиката' на царските Ю-Пи-та, които уредиха комисионна за шуробаджанаците на Царя до 18то коляно, смучейки и откъм Банката кредитодател, и откъм Доставчика на небезивестните 'Царски' мотриси.Много отдавна трябваше да бъдат набавени малки мотриси за подвижен ж.п. състав, ж.п. и оковръстните линии да бъдат ползвани за градски транспорт и ж.п. гарите да не бяха оставяни на ж.п. мафията за вторични суровини да ги разфасоват до кота нула.Днес реформата в БДЖ следва да започне с един слиден дръвник и с инструменти от оръжейна стомана -в стил Петър Първи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
Сините камъни
преди 9 години
Между другото, статията е с гадно заглавие!За някои влаковете може да са призраци, но за други са единствената връзка със света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 6
Сините камъни
преди 9 години
Трябва да се спрат кражбите от БДЖ.Трябва да се намалят лицензите раздадени за автобусен транспорт.А влаковете са най-приятното возило, аз лично го ползвам редовно, тия автобуси като те заклещят за часове в поза "на клекало" си като "опънатЮ след няколко часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 20
kane
преди 9 години
Трябва ли да плащаме 472 млн. на БДЖ за влакове призраци?ДА< ДА ДА!трябва да има РБ..докато има българи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Това е още една причина да имаме малко, но добре натоварени ЖП линии, които да си струва да се пазят дори и с камери ако трябва. *** крадат релсите най-често по слабо натоварените линии, защото там има достатъчно време между два влака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 22
aldy
преди 9 години
Ако някой още не е разбрал, че ни "управлява" банда, време е да се събуди. Тези 472 милиона откъде ги изсмука авторът на манипулацията? БДЖ "Пътнически превози" е трън в г&за на автомобилните превозвачи, затова бандата полага големи усилия да ги фалира. А "Товарни превизи" е печеливша дейност. Видяхме как се действа при пенсионната "рИформа" - тайно и бързичко, без обсъждания, се наложи много спорна промяна, която цели прибирането на частни спестявания. Видяхме как с КТБ се постъпи по най-лошият за финансите на държавата начин, с най-тежки последици за населението и най-тлъсти хапки за определени кръгове. Та НПО-тата ще спрат да бълват "съвети" как да се ликвидира простолюдието до крак. И без това тук ще стане свърталище на бежанци и терористични елементи, защо да се мъчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
fortiss
преди 9 години
http://***.agweb.com/article/buffett-trapped-by-oil-plunge-after-bnsf-commits-to-rail-upgrade-blmg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
ivanrog
преди 9 години
Не мога да разбера защо продължавате да говорите за пътници, при положение,че основната функция на железниците са товарите! Не знам как е по Европа, но съм се возил на влак във Франция и Испания. В първия случай по направлението, което се движех имаше както бързи влакове, така и такива, които спираха на всяка гаричка и всяко селце, а във Франция има много села, но най-важното е, че всъщност товарните превози бяха много повече от пътническите. В Испания съм се возил на градската железница на Барселона, която се използва за близките селища, което е единственото нормално приложение на пътническите железопътни превози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Между ЖП превоз в България и ЖП превоз в Европа има огромна разлика! В Европа ЖП превозите се развиват по най-натоварените направления, където има достатъчно пътници да се поддържа успоредна на пътната мрежа ЖП мрежа, а влаковете се движат с 180-200 км/ч. В България положението е точно обратно. Жп мрежата е огромна спрямо населението, а нивото на инфраструктурата и подвижния състав е под всякаква критика! Истинската реформа е минимум 50% от жп мрежата да се затвори и превозите да минат на по ефектвивните за малко пътници автобуси, а останалата част от мрежата да се развие на европейско ниво. Тази реформа би могла да стане и без увеличаване на субсидиите, а с тяхното преструктуриране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 15
alexx
преди 9 години
Пичът да види кои са собствениците на автобусните превозвачи - предимно политици, и да си даде сметка защо БДЖ умишлено се тика към фалит от ГРОБ.В Евройпеския съюз се дава приоритет на жп превозите като по-екологични, а и да не забравяме, че външно търговското ни салдо със страни като Русия е отрицателно в размер на около 7-8 милиарда лева годишно. Това са средства, които изтичат от България за покупка на петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още