IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Кънев: Еврозоната е разумният изход от валутния борд

Въвеждането на еврото среща подкрепата и на реформаторите

15:13 | 16.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Петър Кънев: Еврозоната е разумният изход от валутния борд

Започването на преговори за влизане на България в еврозоната е навременно, заяви пред БНР депутатът от "БСП лява България" Петър Кънев. По думите му страната ни не може да е вечно във валутен борд, а присъединяването към еврозоната е единственият разумен механизъм за излизането от борда. 

Коментарът е по повод казаното от финансовия министър Владислав Горанов във Вилнюс, че България започва разговори за въвеждането на еврото. Има политически консенсус, че трябва колкото се може по-бързо да приемем еврото. Напълно възможно е да влезем в чакалнята на механизма ERM2 до 2018 г., когато приключва мандатът на това правителство, заяви Горанов.

Със сигурност въвеждането на еврото трябва да бъде цел на страната ни, категоричен беше Димитър Танев от Реформаторския блок. В някои страни бяха подписани споразумения с големи търговци, затова със сигурност трябва да има една по-сериозна подготовка, за да няма скок на цените. Това е задължително да се случи, каза Танев.

Петър Кънев припомни, че преди години страната ни е била готова за влизането в така наречената чакалня, механизма ERM2, който осигурява преходния период и продължава минимум две години.

„Бяха много напреднали преговорите между премиера и министъра на финансите, тогава Пламен Орешарски, с ръководството на Европейската централна банка. Тогава отговаряхме, с изключение на инфлацията, на абсолютно всички критерии. Чисто политически ни отрязаха. Мога само да кажа, че ние безкрайно не можем десетилетия наред да стоим във валутен борд, а единственият гъвкав, интелигентен вариант да излезем от валутния борд е еврозоната“, каза Кънев.

Той смята, че влизането в еврозоната не означава механично двойно увеличение на цените, а процесът може да се регулира от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
nobel
преди 9 години
:Много "разумен" изход наистина. Сигурен съм, че в момента телефона му звъни и го канят за директор на Швейцарската централна банка. Но е прав за едно. Валутният борд не е някаква благинка, на която можем да са радваме вечно, или поне много дълго. Валутният борд е "нещо", от което трябва да се търси изход. Особено в светлината на събитията от последните дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още